Nu skänker britterna värme i höstmörkret

Jens Peterson tipsar om bra filmer

Två filmer om hårda tider i Storbritannien.

Hjärtevärmande och upplyftande.

”Pride” och ”Marvellous” tror på det goda hos ­människor.

Helgen i Brighton gav många fina upplevelser.

En var att se ”Pride”, färsk film på bio. Den bygger på verkliga händelser under gruvarbetarstrejken 1984. ­Filmen inleds vid en demonstration. En ung man som döljer att han är homosexuell kommer från Bromley till London och dras in i en grupp aktivister. Som snart ­engagerar sig för de strejkande gruvarbetarna. En gemensam ­fiende, Margaret Thatchers styre, borde göra dem till vänner. Tycker de och bildar gruppen LGSM, ­Lesbians and gays support the ­miners.

Men vill gruvarbetarna i Wales ha det stödet? En intressant historia med många bra skådespelare. Bill Nighy, Paddy Considine och Dominic West gör roller som inte liknar det vi sett tidigare. Imelda Staunton är som alltid utmärkt.

Många brittiska filmer når aldrig våra biografer, men ”Pride” får svensk premiär den 19 december. Lär sprida värme i juletid.

En annan fantastisk berättelse ur verkligheten är ”Marvellous”, om en man som heter Neil Baldwin. Han bedömdes ha inlärningssvårigheter som barn och är ­något eljest. Men framför allt är han väldigt positiv. Det gjorde att han blev vän med både fotbollsproffs som Kevin Keegan och ärkebiskopen av Canterbury.

Neil Baldwins inställning är att man kan göra allting, och om man önskar något är det bara att fråga. På det viset lyckades han både bli clown på cirkus, dricka te i brittiska parlamentet med Tony Benn, och få jobb som materialförvaltare åt Stoke City på 1990-talet.

Managern Lou Macari fattade tycke för den snälle udda Neil som älskar fotboll.

Toby Jones är fantastisk som Neil och lär prisas, liksom filmen där även riktiga Neil Baldwin dyker upp och pratar med sin uttolkare.

I England skrattar de också åt svenskar. BBC:s radio­serie ”The cold Swedish winter” handlar om kulturkrocken när komikern Danny Robins blir ihop med en svenska (Sissela Benn). Hennes föräldrar är Anna-­Lena Bergelin och Tomas Oredsson.

”Marvellous” är gjord för BBC och säger att godhet varar längst. Vilket också är ett tema i ”Pride”.

Det är skönt att få en sådan dos ibland. Hopp om godhet.

Följ ämnen i artikeln