Katarina Hahr tvingas till rätten igen – efter domstolens miss

Radioprofilen: ”Förfärlig och förnedrande process”

avMathilde Albinsson

Foto: ALEXANDER DONKA
Katarina Hahr.

Katarina Hahr blev plötsligt av med all rätt till ledsagning.

Men domstolen var obehörig – och radioprofilen tvingas gå igenom samma process igen. Under torsdagen inleds nya förhandlingar.

– Nu måste jag gå igenom samma förnedrande situation igen, säger hon till Nöjesbladet.

Katarina Hahr, 54, förlorade synen som 31-åring och fick assistenthjälp för att kunna klara vardagen och jobbet som journalist på Sveriges Radios P1.

Men efter 20 år drog Kungsholmens stadsdelsförvaltning hösten 2015 in stödet, vilket fick hennes tillvaro att rasa.

Då överklagade Katarina Hahr till Förvaltningsrätten och inledde en utdragen kamp för att vinna tillbaka sin rätt till ledsagning enligt LSS. Men, hon fick avslag.

– Det är en förfärlig och förnedrande process. Man utgår inte ifrån att en människa som är blind eller förlorar synen ska ha samma möjligheter att leva som andra, säger hon till Nöjesbladet.

Tvingas göra om processen

Och nyligen kom nästa chockbesked för Katarina Hahr. Domen i Förvaltningsrätten ogiltigförklaras, då en av nämndemännen inte var skriven i Stockholm. Nu tvingas Katarina börja om från början. Imorgon inleds nya muntliga förhandlingar i Förvaltningsrätten.

Katarina Hahrs ombud, Mathias Blomberg, förklarar:

– Domen har inte tillkommit i laga ordning. Anledningen till det är att domstolen hade en nämndeman vars behörighet man inte hade kontrollerat. Domstolen var alltså inte behörig.

– Nu måste jag gå igenom samma förnedrande situation där jag ska vända ut och in på hela mitt liv en gång till och förklara privata, intima behov. Jag har inte kommit någonstans, men mitt liv har rasat, säger Katarina Hahr.

Hur går ni vidare nu?

– Det finns uppenbarligen vissa saker som man inte tog till sig och som vi kommer trycka hårdare på nu, säger Mathias Blomberg och syftar på att en av nämndemännen gick emot Förvaltningsrätten när domen kungjordes.

Det låter ju inte klokt

– Katarina har blivit blind i vuxen ålder. Den medicinska professionen anser att det är ett av de svåraste trauman man kan utsättas för. Det är oerhört anmärkningsvärt att hon haft insatser under 20 år och sedan tycker man att det är rimligt att ta bort alltihop och omkullkasta hennes liv, säger han.

Katarina Hahrs förhoppningar inför morgondagens förhandlingar är små.

– Det låter ju inte klokt, men jag har inga förhoppningar längre. De har tröttat ut mig och då brukar jag anses vara en kämpande person. Men det känns inte som att det finns någon mening i att vara det.

– Man sopar undan sina funktionshindrade och handikappade och gömmer dem. Det är ett totalt politiskt misslyckande, säger Katarina Hahr.

ARTIKELN HANDLAR OM