Billigare att spela in film i Sverige

Erika Josefsson/TT

Publicerad 2022-08-19

Den nya produktionsrabatten ska locka fler svenska och internationella filminspelningar till Sverige. Arkivbild.

Den nya produktionsrabatten för film- och tv-branschen träder i kraft den 20 september. Någon höjning av stödet är inte aktuellt, men enligt kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) ska fler nu kunna ta del av pengarna.

Produktionsincitamentet fungerar som en rabatt på produktionsutgifterna. Rabatten ligger på 25 procent och kan komma tv- och filmbranschens produktionsbolag till godo efter en ansökan hos Tillväxtverket. Tanken är att Sverige därmed ska bli mer attraktivt för både svenska och internationella inspelningar.

Det statliga stödet på 100 miljoner kronor till detta presenterades redan förra hösten av dåvarande kulturminister Amanda Lind (MP). Remissinstanserna har nu fått säga sitt vilket fått regeringen att göra vissa ändringar, enligt kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

– Vi har lyssnat på tv- och filmproduktionsbranschen då vi bland annat har förenklat ansökningsförfarandet men också finjusterat vilket gör att fler kommer att ha möjlighet att söka.

Ingen nivåhöjning

Ändringarna innebär ingen nivåhöjning, däremot blir stödet lättare att söka och omfattar fler, enligt ministern. Bland annat krävs nu enbart två avsnitt – inte tre –för att uppnå sökkriteriet för tv-serie. Även definitionen av spelfilm och dokumentär har ändrats berättar hon.

– Det innebär att en produktion kan vara kortare än en timme.

TT: Moderaterna menar att mer pengar behövs och vill dubbla produktionsincitamentet till 200 miljoner. Kan det bli aktuellt för Socialdemokraterna?

– Detta är ju självklart något som vi kommer att utvärdera löpande. Är det många som söker är det självklart att vi diskuterar det igen. Men det första viktiga steget tas nu.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) framhåller att Sverige nu står sig bättre i konkurrensen med övriga Europa och ser samtidigt nya möjligheter för besöksnäringen om fler filminspelningar görs här.

– Det är ett enormt intresse bland människor att se var filmer spelas in. Jag hörde en rapport från inspelningen av den nya Göta Kanal-filmen, där det satt människor varje dag för att titta på evighetslånga inspelningar.

”Slagit bakåt”

Danska politiker enades tidigare i år om ett nytt medieavtal som innebär att globala strömningsjättar verksamma i Danmark måste avsätta 6 procent av omsättningen till ett så kallat ”kulturbidrag”. Dessa pengar ska användas för att skapa danskt innehåll.

TT: Kan det bli aktuellt även i Sverige?

– Vi har tittat lite på det och också på det som hände i Danmark, det verkar ju ha slagit bakåt. Det är till och med så att man riskerar att produktioner flyttas till andra länder, den linjen verkar leda åt fel håll, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Följ ämnen i artikeln