Marie Göranzon om våldet på Dramaten: ”Jag har varit rädd”

Har själv utsatts ”massor av gånger”

Uppdaterad 2019-04-03 | Publicerad 2019-03-28

Hon är en av landets mest älskade skådespelare.

Nu vittnar Marie Göranzon om våldet på Dramaten som hon själv blivit utsatt för ”massor av gånger”.

– Jag har varit väldigt rädd för männen, jag är fortfarande väldigt rädd, säger hon i ”Malou efter tio” i TV4.

Marie Göranzon, 76, har arbetat på Dramaten i 47 år och har reagerat starkt på dokumentären om Josefin Nilsson och läget för teatern både nu och genom åren.

– Dokumentären är stark och otäck på alla sätt. Hela folkstormen som blivit är också väldigt otäck och obehaglig, minst sagt. Efter 50 år kan jag hålla med om väldigt mycket, om att männen har tagit och tar mycket plats, säger skådespelaren i ”Malou efter tio” i TV4.

Hon berättar att hon själv blivit offer för olika mäns våld och härskartekniker och att vissa män ”har tagit och tar mycket plats”.

– Jag har varit väldigt rädd för männen, jag är fortfarande väldigt rädd.

Hon menar att den rädsla mot män som kvinnor vittnat om i samhället allmänt även finns på scenen.

– De kan ju slå ihjäl oss på två minuter, vi vet det inne i oss. När man går in på scenen med en sån jättekarl, om jag inte gör exakt (som han vill, reds anm) kan han bara göra sådär på mig och vrida till, säger hon i TV4 och vrider armarna i en våldsam knyck.

Utsattes ”massor av gånger”

Hon får frågan av Malou von Sivers om det hänt och drar en isande suck.

– Massor av gånger. Man vet att det är en fysisk irritation och finner sig i det för att det är så otäckt. Det går i alla fall. För att man måste försörja sig och sina barn, och ha ett jobb. När barnen försvinner och man är 55 blir man tuffare och kan säga till: vrider du mig en gång till så klipper jag till dig på scenen. Men det går inte när man är yngre.

Hon får frågan om hur hon har orkat.

– Ja, det vet man aldrig. Man tar en dag i sänder, men nog har det varit knäckande många gånger och nu när man är gammal och har kanske ett par år kvar så känns jag att det är bra gjort, att jag orkat. Jag är glad att jag orkat och att jag har sagt ifrån. Jag har orkat men det är förfärligt, det har varit jobbigt, säger hon i ”Malou efter tio”.

”Han hade fått sparken i dag”

Hon säger att hon själv tillhört dem som varit både ”älskad och hatad” av männen.

– Jag har sagt ifrån men också kvittrat runt de här männen och sett till att de fått vara som de är. Dels för att jag varit rädd för deras fysiska kraft men också för deras position och rädsla för att jag inte skulle få vara med längre, förlora uppdrag och inte vara den söta trevliga Marie som inte alltid ställer upp.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Dramatens presschef som inte vill kommentera beskrivningarna av våldet på Dramaten. Tidigare Dramatenchefen Ingrid Dahlberg sa i går till Aftonbladet att situationen med den Dramatenanställda mannen som misshandlade Josefin Nilsson hade hanterats annorlunda i dag, att han troligtvis fått sparken. Hennes efterträdare Staffan Valdemar Holm menar att han försökte komma tillrätta med problemet.

– Vi gjorde klart vad som gällde på teatern. Policyn var sådan att även gästande konstnärer skulle bli fullständigt informerade, säger han.

Avfärdades av chefer

Marie Göranzon beskriver situationen på hennes älskade Dramaten som en ”stor sorg” och tror att problemet är betydligt djupare än att vissa våldsamma män drar många biljettköpare. Hon har själv larmat teaterchefer och mötts av vissa som lyssnat och andra som avfärdat henne.

– Jag har upplevt tio Dramatenchefer som inte satt ner foten i tid. Man har accepterat de här manliga genierna. Det går två månader sedan är det tillbaka på ruta ett. Det är inte en teaterchefs fel. (Eirik) Stubø får bära väldigt mycket skuld nu, har bara varit där i tre år, nu får han ta allt. Men det är klart att han är chef nu, säger hon i ”Efter tio”.

Hon påpekar att det finns många män som beter sig som man ska, som är ”genier” utan att för den sakens skull också utöva förtryck. I dag arbetar hon på Stadsteatern där saker hänt efter #metoo.

– Jag ser en tydlig skillnad. Killarna vågar inte bära sig åt som man gjort, de håller en lägre profil och svansföring och vet att om man gör något blir det åtgärdat omedelbart. På Stadsteatern var disciplinen stenhård efter #metoo, säger hon i TV4.