Finns ingen anledning att sörja Bråvalla

Bråvalla lägger ner.

Bra.

Och det finns ingen anledning att sakna festivalen.

Förra året meddelade konsertarrangören FKP Scorpio att Bråvallafestivalen skulle ta en time-out.

Anledningen var att de ville göra en markering mot sexuella trakasserier och våldtäkter, allt enligt ett pressmeddelande som de skickade ut den första juli 2017, klockan 14.34.

Bråvallafestivalens ägare och grundare Folkert Koopmans svarade inte på några frågor från pressen. Däremot ställde han förstås upp på en intern intervju som gjordes av bolagets anställda.

Jag citerar:

”Jag har fått nog. Våld dödar festivalupplevelsen och kärleken till musik, och framför allt: människor skadas. En är en för mycket!”

Vad Folkert Koopmans inte nämnde var att Scorpios andra festivaler, däribland de utsålda Hurricane och Southside i Tyskland, samma år hade hade fler anmälningar om våld och sexuella trakasserier.

Men där var det aldrig tal om att ställa in eller ta en time-out.

”En är en för mycket” var tydligen en princip som bara gällde en bit utanför Norrköping.

Det luktade skitsnack lång väg

Det luktade skitsnack lång väg. Att Bråvalla gick med miljonförluster hade tydligen inget med saken att göra.

”Tvärtemot tidigare förväntningar kommer bolagets startförluster, vid fortsatt positiv utveckling, tidigast ha balanserats vid år 2020”, skrev exempelvis bolaget i en årsredovisning från 2016.

Och innan pausen i år hade biljettförsäljningen mellan 2016 och 2017 minskat från 52 317 till 45 162.

Det låter kanske inte mycket, men i festivalbranschen är marginalerna små.

Bråvalla förtjänar applåder för sin höga ambitionsnivå, att försöka bygga upp en festival med lika stora världsnamn som på Roskilde.

Men vad de än säger i dag kommer Bråvalla och dess ledning att bli ihågkomna för sin idiotiska pr-strategi. Misstanken att de försökte dölja en dålig ekonomi genom att skylla på ett utbrett samhällsproblem överskuggar fortfarande allt.

Finns ingen anledning att sörja Bråvalla

I stället för att uppmärksamma sexuella övergrepp sände FKP Scorpio ut signalen att det, trots att anmälningarna var fler på bolagets arrangemang utomlands, över huvud taget inte går att arrangera stora popfestivaler i Sverige utan att folk råkar illa ut.

Frågan är hur mycket de lyckades skrämma upp publiken, föräldrar och kommuner? Hur mycket skadade ”markeringen” andra festivalarrangörer?

Och just därför finns det ingen anledning att sörja Bråvalla.

Det är svårt att anordna festivaler som vill samla alla

Att värsta konkurrenten Live Nation nästa år smäller till med Lollapalooza i Stockholm måste rimligen också ha spelat in. Två jättar som arrangeras ungefär samtidigt riskerar att slå ut varandra. Särskilt om de ligger nära varandra rent geografiskt.

I ett större perspektiv visar Bråvalla hur svårt det är att anordna festivaler som vill samla alla.

Om de lägereldarna har brunnit ut återstår att se.

Men i så fall måste sådana festivaler lyckas skapa en bättre och mer trivsam atmosfär.

En är en för mycket.

Rockbjörnen

Följ ämnen i artikeln