Nya framtidsplanen – efter Allt för Sverige: ”Ultimata drömmen”

avMathilde Albinsson

NÖJE

Tanya Edgils ”Allt för Sverige”-resa blev en kostsam historia.

Hon förlorade allt sitt bagage och tvingades köpa nya kläder i Sverige.

Men mötet med svenska immigrantfamiljer berikade resan.

– Det lärde mig verkligen att jag måste ta tiden att lära känna människor som individer och inte bara anta något baserat på religion eller bakgrund, säger hon till Nöjesbladet.

Tanya Egdils, 39, Abba-kunskaper räckte inte till i ”Allt för Sverige”. I kvällens program tvingades hon därför packa sina väskor och åka hem efter att ha förlorat den avgörande frågesporten om Abba.

Eller rättare sagt – hon hade packat väskan om hon kunnat. Flygbolaget slarvade nämligen bort Tanyas bagage på väg till Sverige. Än i dag är det spårlöst försvunnet.

– Jag hade bara ett fåtal saker under hela vistelsen i Sverige. Det gjorde resan lite mer stressig, men jag försökte mitt bästa att inte låta det påverka mig. Produktionsbolaget var fantastiska och hjälpte mig så mycket de kunde, säger Tanya, som tillbringade cirka en månad i Sverige.

”Svårt att köpa kläder i Sverige”

Skor, kläder, smink och hårprodukter – allt försvann.

– Det tråkiga är att jag köpte allt nytt inför resan, säger hon och fortsätter:

– Jag fick shoppa nytt och det var svårt att köpa kläder i Sverige för det finns inte så många affärer för tjejer i min storlek, eller jag hade åtminstone svårt att hitta dem. Flygbolaget och försäkringsbolaget betalade delvis för det försvunna bagaget, men det täckte inte allt jag gått miste om eller fick spendera i Sverige.

Det var, trots stressen kring det försvunna bagaget, en besvikelse att behöva lämna ”Allt för Sverige”. När det stod klart för Tanya att det var just hon som behövde åka hem, brast det för henne.

– Det var väldigt tufft. Jag var inte redo att åka. Det svåraste med att förlora var att behöva lämna och att jag inte skulle få träffa min svenska familj. Jag blev också ledsen över att inte få uppleva mer av kulturen och träffa fler svenskar.

I söndagens program flyttade ”Allt för Sverige”-deltagarna in hos svenska immigrantfamiljer. Tanya Edgil, Kyle Johnson och Andrew Morrison fick lära känna Zina och Nawar, som flytt från Irak, samt deras två söner. Det mötet gjorde stort intryck på Tanya.

”Livsomvälvande”

– Jag hade så många felaktiga tankesätt om människor som lever efter den muslimska tron, och irakier. Att få möjligheten att bo med Nawar, Zina och deras pojkar var livsomvälvande. Jag fick höra deras livshistoria, ta dem till mitt hjärta och lära känna dem på ett personligt plan. Det lärde mig verkligen att jag måste ta tiden att lära känna människor som individer och inte bara anta något baserat på religion eller bakgrund. Varje person har sin historia, som jag vill höra.

Mötet väckte nya framtidsplaner hos Tanya Edgil, som snart är färdigutbildad socialarbetare. I programmet uttryckte hon en önskan om att få arbeta med immigranter i USA.

1 av 4 | Foto: SVT
Tanya tvingas lämna ”Allt för Sverige”.

– Jag skulle fortfarande väldigt gärna ha den möjligheten och kunna jobba med olika kulturer och immigranter, men ultimata drömmen vore att öppna ett utslussningsboende för kvinnor som drabbats av trafficking.

Vad inspirerade dig till det?

– Det kom från min önskan att se andra kvinnor emotionellt hälsosamma, och hela. Jag vill att de ska veta att de är älskade och har ett värde.

Tanya har tidigare berättat för Nöjesbladet om sin uppväxt, som präglades av fysisk och verbal misshandel.

Vill hjälpa utsatta kvinnor

– Jag kände mig värdelös, oviktig, arg, bitter, orolig och deprimerad. Depressionen ledde så småningom till dagliga självmordstankar. Jag tror att kvinnor som är på väg ur trafficking kämpar med några av de känslorna, om inte mer, säger hon och fortsätter:

– Jag är ett levande bevis på att du kan bli kvitt depression och självmordstankar och leva i frid utan ilska eller bitterhet mot de som skadat dig. Kvinnor som levt med trafficking har lite samma känslomässiga skada och jag vet att svaret på det är Jesus. Så mitt boende kommer vara baserat på min tro.

Hur var det att komma hem efter ”Allt för Sverige”?

– Väldigt svårt. Jag saknade min make och dotter mycket, men jag lämnade en del av mitt hjärta i Sverige. Det var svårt att vänja sig tillbaka till livet i Alabama. Mina tankar konsumerades av Sverige och jag längtade tillbaka. Jag drömde om Sverige nästan varje natt. Jag längtar tills jag kan återvända till Sverige och ta med min familj.

De har vunnit "Allt för Sverige" 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM