Kishti: Blev utbränd – efter tittarnas ”Idol”-hat

Tvingades lägga av – kunde inte se programmet längre

1 av 3 | Foto: FREDRIK LERNERYD
”Idol”.
NÖJE

Pippi Långstrump är den stora förebilden. Men ibland är det lättare att vara stark för andra än för sig själv. Efter tio år är Kishti Tomita tillbaka i Idol-juryn och hon är bättre rustad än förra gången.

– Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på, säger hon.

”Bright lights, big city going to my head”.

Den djupa soulrösten fyller kontrollrummet i Art:ery studio på Söder i Stockholm. Arrangemanget består av strama staccato-stråkar, det är som ett möte mellan en bar i New Orleans och Kungliga operans orkesterdike. Upphovet till ljudsensationen sitter intensivt lyssnande, framåtlutad mot en stol, med blicken i fjärran.

– Markus, kan man göra något åt det där ”but” där mitt i? undrar hon när sista tonen klingar av.

Studioteknikern Markus Videsäter ger ett hoppin­givande svar och Kishti Tomita ser lättad ut.

Det är en dröm som går i uppfyllelse här. Efter över 20 år av lirkande med andras stämband, lungor och känsloliv är det hennes egen röst, egen musik som ska hamna på skiva.

– Jag sammanför låtar som ligger nära hjärtat, i det här speciella soundet. Alla handlar om kärlek och livet, säger hon.

Hon har legat i startgroparna några gånger tidigare, blivit lovad och sviken. En gång, när hon var i 20-årsåldern, var Roxettes manager intresserad.

– Det var för stort, jag pratade mig ur det. Det är lättare att stå på barrikaderna för andra.

Kishti Tomita.
Foto: PETER KNUTSON
Kishti Tomita.

”USA ut ur Indokina”

Det blev inget den gången. Men stått på barrikaderna har hon gjort, sedan barnsben. Kishti Tomita gick redan som sexåring i demonstrationstågen och skrek ”USA ut ur Indokina!”. 

– Min familj har en tydlig tradition av civilkurage; olika släktingar har varit aktiva fackföreningsrörelsen, under andra världskriget och i medborgarrättsrörelsen i USA. Mina föräldrar var väldigt politiskt medvetna och jag minns att jag själv förstod tydligt vad det handlade om redan när John Carlos och Tommie Smith höjde nävarna under OS i Mexiko city 1968. Då var jag fyra år, säger hon.

Hon växte upp i Jordbro. Kontrasten mellan hemmets bokhyllor och schackspel och skolans brunsås och hierarki var total. Kishti Tomita säger krasst att hon var ”så mobbad att det var normalitet” under hela sin skolgång. När hon inte stod ut hämtade hon styrka hos Pippi Långstrump. Som också var rödhårig, högljudd och inte heller kunde hålla tyst om orättvisor. 

I taket i studion hänger nakna glödlampor som en stjärnhimmel. Kishti sätter sig i en mjuk fåtölj och ställer väskan med Lakshmi nära. Blandrasvalpen har undersökt lokalen under största delen av dagen och sussar nu sött, omedveten om att hon i höst troligen kommer att bli känd från tv.

När Idol började sändas 2004 blev sångcoachen Kishti Tomita snabbt den mest omtalade av jurymedlemmarna. 

– Jag visste att jag kunde bli en offentlig person, men inte hur stort eller kontroversiellt det skulle bli. Det hade inte alls blivit sådant ramaskri i andra länder som det blev i Sverige.

Kishti Tomita.
Foto: PETER KNUTSON
Kishti Tomita.

Fick kritik – för att hon var för hård

Hon uppfattades som passionerad, men också hård – och direkt elak. Hon, och hela programmet, kritiserades för att man gallrade och dömde ut ungdomars musikaliska förmåga.

– Kanske är det för att vi är ett körsångarland med många sångare, kanske är det för att vi har svårt att säga hur saker är. Det strider mot vår uppfostran. Sedan hade jag ingen koll på att de skulle klippa bort så mycket gull och peppande, att jag skulle bli en kvinna som skriker ”orimligt” i tv. Och det dumma var att jag inte tittade på de färdiga programmen, säger hon.

En period var hon rädd, vågade inte åka tunnelbana för att någon skulle kunna komma och putta ner henne på spåret. Till och med goda vänner fick skit, hur kunde de vara kompisar med henne?

Efter den sista säsongen 2007 blev hon utbränd, drabbades av allergier och kunde inte jobba som vanligt på flera år. Hon har knappt följt Idol sedan dess, mest tittat på filmer och naturprogram. 

Men med åren har hon fått klart för sig hur många tittare som uppskattade hennes ärlighet och värme, hur många som saknar henne. Hon började minnas inspelningsdagar med glädje och känna ett sug till tv.

Till slut var det produktionens nya idéer och planer för Idol som fick henne att tacka ja.

– Det är mycket värme i programmet och man får följa idolerna mer. Mina jurykollegor – det känns som ett dreamteam! Och nu känner alla tittare mig, de vet att Kishti kommer att gråta, skälla ut någon... Men det blir nog mer kramar nu.

Hon gör ett mer försiktigt intryck än man minns från rutan. Formulerar sig noggrant, ställer nyfiket frågor tillbaka och berättar att hon helst sitter ner när hon har konserter, för att skapa en känsla av samhörighet.

Om Pippi-styrkan är överlevnadsstrategin, så har hon kämpat desto mer med att våga vara sårbar.

Trevande berättar hon om längtan efter ett barn, som under många år tog över livet och var en bidragande orsak till att äktenskapet med Takeji Tomita tog slut. De kunde inte bli föräldrar tillsammans.

– När man vill ha barn, längtar efter barn, så är det inte en biologisk klocka. Det är en biologisk härdsmälta, en enorm smärta, universum som kraschar, säger hon. 

Kishti Tomita.
Kishti Tomita.

Borde vara svårare att gifta sig

Man kan höra en knappnål falla
i studion. Kishti Tomita blinkar några gånger, tittar ner på Lakshmi i väskan. 

Hoppet har levt länge, kanske är det ännu inte helt utbrunnet. Hon har undersökt adoption, både i relation och ensam, men insett att vägen är alltför lång och svår.

– I dag kan jag se allt det jag har, allt i mitt liv som är väldigt bra. Men processen har varit svår – kanske är det lättare att erkänna hur svår när man kommit ur den, när hormonerna lagt sig lite. Men säg inte det till en kvinna som är mitt uppe i det – då känns det som om livet rinner ur en med varje mens.

Nu är hon singel igen efter det fjärde äktenskapet. Det har aldrig varit någon offentlig historia och så vill hon att det ska förbli. 

– Nu känns det bra. Det var bäst det som skedde. Man ska tro på kärleken, men jag tror att det borde vara svårare att gifta sig. Man måste samtala om sina ”dealbreakers”, även om det är svårt när man är i ett passionerat lyckorus, säger hon.

Hon har goda relationer till sina tidigare exmän, särskilt med Takeji Tomita. En del av hennes sångelever har blivit som barn, hon har följt dem många år och kärleken är stark. 

Det var 1994 som några hiphopkompisar för första gången behövde hjälp och Kishti Tomita upptäckte att hon hade förmågan att rätta till tekniken, lösa upp låsningar och frigöra andras röster. All kunskap från åren på musikkonservatoriet i Boston kom till nytta. 

– Jag blev så lycklig, det gav mig chansen att behålla min kreativa källa intakt, utan att bli kontaminerad av branschen, säger hon. 

Hon arbetar fortfarande för fullt som röstcoach och hösten blir fullmatad med både elever och Idol

Och dessutom det egna albumet. I dag har hon både gråtit och fått ett riktigt kishtiskt ”hallelujamoment” i studion, berättar hon.

– Det är verkligen ett kärleksprojekt och det känns som om skivan är lite efterfrågad. Alla mina elever är jätteglada.

Den här gången är det äntligen hennes egen röst som ska höras.

Till sist tänker Monika:

... att vi oftast läser om de lyckliga sluten – de som efter år av längtan till sist får ett barn. Hur förlikas man med att det inte blir ens egen verklighet? Det tycker jag att Kishti Tomita är modig som berättar om.

FAKTA

3 x böcker...

Harry Potter-böckerna av JK Rowling.

”Dels identifierar jag mig med Harry
Potter. Dels tar de upp konflikter i samhället, de är så aktuella i dag.”

Shambala, The sacred path of the warrior av Chögyam Trungpa. ”Gav mig en stark aha-upplevelse.”

Lycka! En handbok i konsten att leva av Dalai Lama och Howard C Cutler.

"Lättillgänglig och en bra grund att stå på.”

FAKTA

3 x låtar som förändrat världen

Purple rain.

”Den kanske inte har förändrat världen men många människor. Den uttrycker en längtan, kärlek, gemenskap och tar fram innerlighet och sårbarhet.”

We shall overcome.

”Den sjöngs under medborgarrättsrörelsen och spreds till hela världen. Den sjungs i Japan på japanska, i Indien på hindu. Den för samman även de som tycker olika.”

Amazing grace.

"Den är skriven av en före detta kapten på ett slavskepp. Han insåg att det han gjorde var fel och vigde sitt liv åt att arbeta för allas lika värde och rättigheter.”

FAKTA

5 x senast jag...

 ... grät: ”I dag när jag sjöng Lucio Dallas Caruso.”

... svettades: ”I förrgår när jag klev av flygplanet från Skåne och insåg att jag hade för mycket kläder på mig.”

... bakade: ”Gjorde jag ett glutenfritt surdegsbröd.”

... hade ett ”halleluja moment”:  ”I dag i studion, för att det vi spelade in kändes så bra.”

... blev arg: ”När jag insåg att Trump värvar andra världsledare till att lämna klimatavtalet.”

FAKTA

Namn: Kishti Tomita.

Ålder: 53.

Bor: Stockholm.

Familj: Singel. Hunden Lakshmi.

Gör: Artist och röstcoach.

Aktuell: Nygammal medlem av Idol-juryn (övriga medlemmar Anders Bagge, Nikki Amini och Alexander Kronlund), start i TV4 vecka 34. Ännu namnlöst album kommer ut i höst/vår, som Kishti Tomita gör tillsammans med en stråkkvartett: Gentilia Pop, violin, Filip Gloria, violin, Thomas Ringqvist, viola och Per-Ola Claesson, violoncell.