Gustav Mandelmanns vädjan till svenska folket inför julen

Publicerad 2018-12-17

Sommarens extremtorka spiller över på vintern.

Hos Mandelmanns blir det extra många köttbullar på julbordet i år.

– Vi har fått slakta av många djur, för att vi inte har foder, säger Gustav Mandelmann.

Sommaren 2018 kommer många semesterfirare minnas som den varmaste och härligaste på länge.

För svenska lantbrukare var den en plåga. Även Marie och Gustav Mandelmann drabbades av den långa torkan – och tvingades nödslakta flera av gårdens djur.

I ”Mandelmanns jul”, som sänds på TV4 under måndagskvällen, är det därför färre kossor och får än vanligt som får sin beskärda del av juläpplen och annat julgott som passar en djurmage.

– Det som var märkligt i år var att det var så otroligt bra i trädgården, men för djuren otroligt knapert, säger Gustav Mandelmann till Nöjesbladet.

Tomater, gurka och morötter har varit särskilt smakrika och söta. Vindruvsskörden har varit prunkande och hasselnötter och valnötter till julens alla bak finns det gott om.

Slaktade kalvarna

– Det är superbra, men det kan man inte utfordra korna med. Vi har fått slakta av många djur, för att vi inte har foder. Hela sommaren fick vi gå och ta träd och ge till korna så de inte skulle svälta. Gräset torkade bara bort. Vi har mycket skogsbeten så att vi klarade oss, men vi fick ju knappt något regn på hösten heller. Det gjorde att vi inte har något vinterfoder. Det är jättesorgligt.

Mandelmanns fick därmed decimera koskocken och ta bort alla fjolårskalvar, samt slakta flera får.

– De har vi fått stoppa i frysboxen och det är jättetråkig. Men man får helt enkelt skära ner. Man kan ju inte stå där mitt i vintern och inte ha mat till dem. Det är ju jättehemskt. Det var ett omtumlande år.

Trots hettan lyckades Mandelmanns få bra säd, där gammal kulturspannmål med djupa rötter visade sig vara ett lyckokast under den regnfattiga sommaren. Grisarnas mat har inte behövt naggas i kanterna på samma sätt och gårdens ”nöffare” – som Gustav kallar dem i ”Mandelmanns jul” – har kunnat vara kvar.

Nu blir det därför extra många hemgjorda köttbullar på julbordet. Julskinkan kan man ta det desto lugnare med, tycker Gustav Mandelmann – och uppmanar svenska folket att faktiskt äta kött med lite extra gott samvete i jul.

”Köp svenskt kött”

– Det är många som fått nödslakta nötkött. Varför inte laga extra köttbullar av riktiga grejer i år? Kanske strunta i skinka i stället. Att man verkligen tänker på att köpa svenskt och så närodlat som möjligt. Helst ekologiskt också, tycker vi, men det viktiga är helheten och att man hjälps åt där, säger Gustav Mandelmann och fortsätter:

– Det är så viktigt med landskapet. Man behöver betesdjur som håller landskapet öppet. Annars växer det igen med granar till exempel. Man behöver inte äta så mycket kött i dagligdags, men när det är jul och man ändå så att säga frossar då kan man faktiskt hjälpa grannen och gå samman, göra en insats och hjälpas åt. Det är viktigt.

”Mandelmanns jul” sänds måndag klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.


Gustav Mandelmann om udda julfisken...

Gustav och Marie Mandelmann månar om att allt som serveras på tallriken ska komma från gården. Fisk till julbordet är inget undantag. I ”Mandelmanns jul” fiskar Gustav upp en udda julfisk ur dammen tillsammans med Maries bror Rickard.

– Här på Österlen är det tradition att äta ål, men det ska man helst inte ta så mycket av. Och Östersjön mår ju inget bra. I år kom jag på att ta en firre från dammen. ”Vi tar våra guldfiskar!” Det visade sig vara jättegott, säger Gustav Mandelmann till Nöjesbladet.

”Guldfisken” är i själva verket en karp. Marie var skeptisk i början.

– Han har pratat om det många gånger, att nere i Europa är det tradition med karp på julbordet. Han skojade om att han skulle fånga en julkarp, men jag trodde väl inte riktigt på honom. Dels för att de inte skulle få upp någon för de är ganska skygga, säger hon.

Men Gustav och Rickard hade fiskelycka – och fångade ett färggrant praktexemplar, med ett fjäll som skimrade i orange och rött.

– Karp är en jättesmart och miljöbra fisk, det har levt i våra dammar och växer av sig själv. Äter lite kryp på botten och ogräs, säger Gustav Mandelmann.

– Jag blev jätteförvånad att den var så god. De lever ju i dammarna här. Man tänker inte på att de skulle kunna vara så goda, säger Marie Mandelmann, som fyllde karpen med morötter, lök och rotfrukter.

Men om julkarpen blir en återkommande maträtt på Mandelmanns julbord råder det delade meningar om.

Blir det en tradition nu?

– Ja, det blir det verkligen för vi har jättemånga fler som skulle behöva ätas upp, säger Gustav Mandelmann.

– Nej, det är väl lite synd. De är ju så fina. Vi får se. Man har dem alltid till nöds och det är ju bra, säger Marie Mandelmann.