Hannah Widell förstod inte att tröttheten berodde på lågt östrogen

Misstänkte utbrändhet • Experten: ”Symtomen missuppfattas”

Uppdaterad 2023-07-31 | Publicerad 2023-07-30

Sedan i våras har poddprofilen Hannah Widell känt sig trött och energilös.

Först misstänkte hon utbrändhet men efter att nyligen ha fått östrogenplåster av sin gynekolog har orken kommit tillbaka.

– Det här är kvinnorörelsens nästa stora punkt, säger Hannah Widell.

I ”Fredagspodden” har Hannah Widell, 48, berättat att hon av oklara anledningar känt sig hängig och energilös sedan i våras. Nu har hon hittat svaret – och lösningen.

– Jag är tillbaka! Jag är på vecka tre med hormonplåster och vaknar inte varje morgon och är helt slut, säger hon i senaste avsnittet av podden.

För Aftonbladet berättar Widell att hon tagit prover hos sin gynekolog som sedan rekommenderade östrogenplåster.

– När man hamnar i förklimakteriet går ju östrogenet ned och då upptäckte min gynekolog det. Och efter det har jag börjat med östrogenplåster vilket är jättefantastiskt, säger Hannah Widell.

Hannah Widell.

”Kvinnorörelsens nästa stora punkt”

Poddprofilen säger att hon först misstänkte att det rörde sig om utbrändhet. Samtidigt är hon tydlig med att det aldrig var någon katastrof.

– Jag kände mig trött och energilös. Och jag är ju van vid att ha mycket energi, säger hon.

Hannah Widell tror att det finns ett stort mörkertal av kvinnor som blir felbehandlade. Detta eftersom det finns en så stor okunskap kring vilken behandling det finns och vad symtomen kan bero på.

– Många går säkert på antidepp, eftersom man blir deppig när östrogennivån sjunker. Där har ju männen kommit mycket längre som kan ta testosteron vid 40. Nu måste vi kvinnor också få rätt behandling.

– Jag tycker det här är superviktigt. Det här är kvinnorörelsens nästa stora punkt.

”Mina vänner har fått livet tillbaka”

Widell säger att klimkateriet är väldigt nytt för henne då hon fick barn för 1,5 år sedan. Hon säger också att luddiga symtom som kan vara klimakteriet är ett ämne man aldrig pratar om.

– Så det är klart att jag vill prata om det här för att jag tycker att det är ett viktigt ämne.

– Jag har väldigt många kompisar som är över 50 år. Och de har verkligen fått livet tillbaka med hormonplåster.

Widell har pratat om tröttheten i ”Fredagspodden” som hon har tillsammans med systern Amanda Schulman.

Experten: ”I början kan symtomen vara diffusa”

Angelica Hirschberg är professor i gynekologi och hon bekräftar att det är många kvinnor som inte kopplar sina symtom till klimakteriet.

– I början kan symtomen vara ganska diffusa. Som att man blir mer labil i humöret och att man sover lite sämre. Det kan nog många koppla till stress eller andra händelser i livet, säger hon.

Detta kan leda till att många kvinnor tar ångestmedicin, antidepressiva tabletter eller sömnpiller när de egentligen behöver behandling för klimakteriet.

– Det är lätt att symtomen missuppfattas av både patienter och av sjukvården. Och det är ännu knepigare att dra kopplingen för de som kommer in i klimakteriet lite tidigare.

Genrebild.

”Viktigt att väcka frågan för sig själv”

Hirschberg har jobbat som gynekolog sedan 90-talet och hon tycker sig se att man under de senaste åren börjat prata mer om klimakteriet.

– Det är jätteviktigt att man får bort ”skam-stämpeln” och att kvinnor med symptom vågar söka hjälp. Och att man väcker frågan hos sig själv, om ens symtom kan bero på klimakteriet.

– Det gäller att man har det i sin referensram och tänker tanken över huvud taget.

Genrebild.