Vännerna om Brosts sista svåra tid

avChristoffer Nilsson, Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

På måndag skulle Johannes Brost ha gjort sitt första publika framträdande sedan sjukdomsbeskedet – med ett tal på en tv-sänd cancergala.

Under hösten drog skådespelaren sig undan offentligheten och blev allt mer svårnådd för vännerna under den sista svåra tiden.

– Han brukar alltid svara när jag ringer men eftersom jag bara kom till telefonsvararen så förstod jag att han mådde dåligt och inte ville prata, säger nära vännen Katarina Hahr.

1 av 20 | Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL
Leonore Ekstrand, Johannes Brost och Axel Petersén från filmen ”Avalon”.

Johannes Brost gick själv ut och berättade att han drabbats av cancer i augusti 2017 och att han därför fick hoppa av föreställningen ”Han ska bli min”.

Efter att ha dragit sig undan offentligheten skulle han ha medverkat i TV4:s gala ”Tillsammans mot cancer” på måndag.

Han skulle då berätta om sin kamp mot cancern.

”Förstod att han inte ville prata”

Men på fredagen kom beskedet att Johannes Brost har dött.

”Han kämpade hårt och länge men klarade inte kampen mot cancern. Han fattas oss”, skriver familjen i ett mejl till TT.

SR-journalisten Katarina Hahr och Johannes Brost var ett par under 80-talet. De senaste åren har de haft en nära vänskap.

Under början av sjukdomsperioden pratade de ofta med varandra. Deras sista samtal var i oktober, före Johannes Brosts inplanerade operation.

– Läkaren hade bett honom åka upp till Stockholm för att vara nära sina barn. Då förstod jag hur illa det verkligen var, säger hon.

Därefter tog kontakten slut.

– Han brukar alltid svara när jag ringer men eftersom jag bara kom till telefonsvararen så förstod jag att han mådde dåligt och inte ville prata, säger Katarina Hahr.

Fick stöd av brodern

Programledaren Gry Forssell är brorsdotter till Brost och berättar för NSD att hennes pappa varit nära sin bror under den sista tiden, bland annat för att hjälpa honom med praktiska saker.

”Det är så otroligt tråkigt att han inte lyckades besegra sin sjukdom och han lämnade oss alldeles för tidigt”, skriver Gry Forssell i ett mejl till NSD.

Vännen och regissören Ulf Malmros försökte komma i kontakt med skådespelaren kring jul.

– Jag visste ju naturligtvis att han var sjuk men var ändå oförberedd på beskedet. Jag ringde honom i julhelgen men han svarade inte så jag fick läsa in ett meddelande, säger Ulf Malmros.

Vännen Tommy Körberg träffade Johannes Brost så sent som i december.

– Johannes var en glad gamäng med ett djupt socialt patos. Det var alltid högt i tak och jag har många goda minnen från vår tid ihop, säger Körberg.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM