Knut Knutsons oväntade möte i ”Antikrundan”

Uppdaterad 2018-03-02 | Publicerad 2018-03-01

Knut Knutson värderade en släktings gamla vindflöjel från 1600-talet i ”Antikrundan”.

Men mötet var oväntat – och släktingens plötsliga uppenbarelse chockade antikexperten.

– Det var högst oväntat!, utbrister antikexperten.

Köerna ringlade sig långa i torsdagens avsnitt av ”Antikrundan”, när programmet gästade Alvesta.

Knut Knutson, 67, är van vid att stöta på gamla kamrater som vill få föremål värderade när Antikrundan intar hans småländska hemtrakter.

Men den här gången blev han chockad – när Knutsons syssling plötsligt dök upp med en speciell vindflöjel från 1688 i högsta hugg.

– Det är tillfälligheter vad du får i dina händer. Dessutom är man så fokuserad på föremålen, och tyvärr är det alldeles för sällan som man är i Småland, så folk ändrar sig ju. Och här var det plötsligt någon som sa: ”Hej, Knut. Känner du igen mig?” Och så tittade jag upp och så var det detta. Det var högst oväntat!

Flöjel från släktgården

Knut Knutsons mormor och moster Anna, sysslingens farmor, har bott på samma gård i Småland. Vindflöjeln kommer från släktgården och antikexperten tog sig an värderingen med stor entusiasm.

– Det var så kul att det inte är klokt, utbrister han.

Inte heller produktionen hade ett finger med i spelet, intygar Knut Knutson.

– Absolut inte! Det kan jag med hundra procent säkerhet säga. Och en smålänning kan du alltid lita på, säger antikexperten med ett skratt.

Knut Knutson tog hjälp av sin kollega Bo Knutsson i värderingen, som uppskattade att vindflöjeln är värd mellan 10 000 och 12 000 kronor. Den summan är Knut Knutson mycket nöjd med.

– Absolut. Jag tyckte själv att det var 10 000 till 12 000. De blev ju förvånade över att så kallat lite järnskrot, som de inte visste så mycket om, helt plötsligt var värt ganska mycket pengar för lite smide.

”Otroligt vacker prydnad”

I programmet rådde Knutson sysslingen att låta tillverka en kopia av föremålet och sätta den äkta flöjeln i gårdsmuseet. Men om släktingen har tagit honom på orden, vet han inte.

– Det ska jag kolla upp på en gång! Men det skulle inte förvåna mig. Järn är ju förgängligt. Det är klart att du kan underhålla det genom att måla det och rostskydda det hela tiden, men har man nu en originalvindflöjel från 1600-talet då är det ju en sådan otroligt vacker prydnad så den kan man ju ha på näravstånd varje dag. Jag skulle i alla fall ögonblickligen sätta upp en kopia och ha originalet bevarat.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln