Prima ballerina

Uppdaterad 2014-08-14 | Publicerad 2014-08-11

Brigitte Bardot bar ballerinaskor i filmen ”Och gud skapade kvinnan”.

Ett stycke fransk elegans i platt förpackning, som älskats av såväl moderävar på 1500-talet som Brigitte Bardot, Kate Moss och Alexa Chung. Här är historien om ballerinaskorna.

Audrey Hepburn gick gärna runt i ballerinaskor.

En platt modeklassiker, fransk elegans i enkelt fotfodral. Ballerinaskorna har älskats i århundraden och gått från att vara alldagliga vardagsskor till en to die for-lyx. Ballerinaskons tidsresa började på 1500-talet. Kanske inte helt överraskande hämtades inspirationen från balettens delikata tåspetsskor. Till en början bar både kvinnor och män ballerinaskor. Men ju längre fram i historien man kikar, desto mer förknippades modellen med ett vardagligt skomode för kvinnor.

I mitten av 1500-talet slängdes skorna långt in i garderoben efter att den blivande drottningen av Frankrike, fashionabla Catherine de’ Medici, bad

om klackar på sina brudskor. Denna trend höll i sig tills den extravaganta Marie Antoinette trippade fram till giljotinen i ett par klackar 1793. Det aristokratiska modet, med klackarna i spetsen, blev synonymt med den gamla världens överflöd. Än en gång fick de enkla ballerinaskorna ett uppsving.

Den riktiga boomen för ballerinaskorna kom 1947, när en viss Rosa Repetto skapade en ballerinasko i sin lilla studio i Paris och banade väg för modehistoriens största ballerinaskomärke. Tio år senare fick Rosa Repetto ett alldeles särskilt önskemål från en viss mademoiselle Brigitte Bardot. På begäran av skådespelerskan skapade Rosa Repetto skon ”Cendrillon”, en ballerinasko i kalvskinn. Skon dedikerades det franska bombnedslaget och syntes snart i filmen ”Och gud skapade kvinnan”. 

Ha-begäret lät inte vänta på sig och snart lät Rosa Repetto tillverka röda ballerinaskor till var och varannan moderäv. De nätta skorna med den lilla rosetten längst fram på den rundade tån blev synonyma med den chict avslappnade franska stilen.

I samma veva klev Audrey Hepburn upp på The silverscreen i filmen ”Funny face”, iklädd cigarettbyxor, polotröja och ballerinaskor.

Samma år, 1957, lanserade Coco Chanel ett par ballerinaskor i beige med svart tå. Legenden säger att hon fick idén till den svarta tån efter ett besök på en yacht som tillhörde hertigen av Westminster. Båtens personal bar skor med svart tå och Coco Chanel bestämde sig för att kopiera trenden. ”En kvinna med bra skor är aldrig ful. De är en sista touch av elegans”, lär designern ha sagt.

Men det var inte enbart av det skälet som Coco Chanel designade en platt, komfortabel sko. Coco Chanel själv bar ballerinaskor så att hon kunde spela tennis och gå på upptäcktsfärd. ”Med fyra par skor kan jag resa världen runt”, sa denna banbrytande kvinna.

Alexa Chung är ett stort fan av ballerinaskor.

Under 60-talet tog Jane Birkin över stafettpinnen som ballerinabeklädd stilikon. Än en gång blev skon synonym med fransk elegans.

Denna älskade sko fick sig en rejäl revival vid stuprörseran under tidigt 2000-tal. Först i ledet stod Kate Moss som bar sina trendsättande jeans med just ballerinaskor. Det platta modet banade väg för en fullkomlig ballerinabomb. Numera har alla klädkedjor och modehus en arsenal av ballerinaskor i guld, leopardmönster eller med applikationer. Främst i ballerinaledet står – förutom Repetto – Lanvin, Tory Burch, Chloé och även den lekfulla Charlotte Olympia. Och devisen är att det aldrig går att ha för många ballerinaskor. Några av de som lever efter detta mantra är Sofia Coppola, Miranda Kerr, Alexa Chung och Rosie Huntington Whiteley, som allt som oftast toppar sina looker med ett stycke fransk elegans.

AV: Emma Sundh

Följ ämnen i artikeln