SVT omplacerar medarbetare efter kritik

Kvinnliga kollegor uppges ha vägrat jobba med mannen

Publicerad 2019-06-07

SVT har omplacerat en manlig medarbetare efter kritik.

Mannen uppges ha orsakat att en kvinnlig kollega inte fått fortsatt anställning – efter att hon anmält honom för trakasserier.

– Vi försöker hantera det här på bästa sätt för alla parter, mer kan vi inte säga om ett enskilt personalärende, säger Camilla Hagert, presschef på SVT.

En SVT-medarbetare har omplacerats efter att flera kvinnliga kollegor vägrat att arbeta med honom, något som sajten Gardet var först med att rapportera.

Mannen uppges vara orsaken till att en tidigare kvinnlig kollega inte fått fortsätta arbeta för SVT efter att hon anmält honom för trakasserier. På sajten Gardet berättade hon i en lång text för två veckor sedan om hur hon under Metoo-hösten 2017 följt SVT:s vd Hanna Stjärnes uppmaning om att anmäla kränkningar. Hon valde därför att anmäla mannen som också är en före detta pojkvän.

Fick inte jobba kvar

Enligt henne ledde anmälningen till att hon, efter sju år som frilans åt SVT, inte längre fick några uppdrag från tv-kanalen. Den före detta pojkvännen, som har en tillsvidareanställning på SVT, kunde däremot jobba kvar.

Journalistförbundet har tagit ställning för den frilansande medarbetaren och säger att det är ”uppenbart” att hon förlorat jobbet på grund av sin anmälning av de påstådda trakasserierna.

– Vi anser att det är uppenbart. Hon hade jobbat i sju år på heltid för SVT, och plötsligt fanns det inget jobb för henne där, efter att hon hade gjort anmälan, har Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert sagt till tidningen Journalisten.

”Djupt liggande personkonflikt”

SVT:s HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala svarade då Journalisten i ett mejl:

”Två av våra medarbetare har under en lång tid haft en djupt liggande personkonflikt. En av dem arbetar inte kvar hos oss längre. De händelser som beskrivs i texten har till största del skett utanför arbetsplatsen. Där kan inte, och ska inte, en arbetsgivare agera. Vi har uppmanat att polisanmäla vilket gjorts, men polisen valde att inte inleda en förundersökning.”

Efter att den kvinnliga före detta medarbetaren gått ut med sin berättelse har flera av hennes tidigare kollegor protesterat mot att mannen fått arbeta kvar och har också vägrat att arbeta med honom.

”Enskilt personalärende”

Det har nu fått SVT att omplacera mannen. Tidigare i veckan informerades personalen på hans redaktion om att mannen under obestämt tid ska jobba med ett annat projekt, enligt sajten Gardet.

När Nöjesbladet under fredagen söker SVT för en kommentar hänvisar Sabina Rasiwala till SVT:s presschef Camilla Hagert.

Kan du berätta vad den här personen ska göra i stället, och vad gör ni för att återupprätta förtroendet hos de som arbetat på samma redaktion som honom?

– Vi försöker hantera det här på bästa sätt för alla parter, mer kan vi inte säga om ett enskilt personalärende, säger Hagert.