Per Gessle och Tomas Ledin två som hyllar Pugh Rogefeldt

De spelar på konserten på Cirkus i Stockholm

Publicerad 2023-10-18

Pugh Rogefeldt gick bort 1 maj i år, 76 år gammal.

I kväll ställer en stor del av den svenska pop- och rockeliten upp på en hyllningskonsert till minne av honom.

Bland de som deltar finns Per Gessle, Tomas Ledin, Mats Ronander och First Aid Kit.

– Han var en stor anledning till att jag började sjunga på svenska, säger Tomas Ledin.

För många generationer är väl just Tomas Ledin bland det mest svenska man kan tänka sig när det gäller musik.

Man behöver inte ens ha den gamla Pripps-reklamen i seglings- och svensk skärgårdsmiljö, tonsatt med Tomas Ledin-låten ”Blå blå vindar och vatten” på näthinnan, för att förknippa hans musik med Sverige. Hur många av hans låtar som helst, med ”Sommaren är kort” i spetsen, doftar just Sverige.

Men när han 1970 dök upp i tv-rutan, just hemkommen från ett år som utbytesstudent i USA, sjöng han självklart på engelska.

– Då var ju pop enbart på engelska och jag hade dessutom varit i USA och lyssnat mycket på Crosby, Stills & Nash, Neil Young, Joni Mitchell och allt vad det var. Det hade påverkat mig mycket.

– Hela proggrejen hade exploderat. Och så var det då Pugh. Hans första album gjorde ett stort intryck på mig. Det var så uppenbart att svenska språket och musiken verkligen fungerade ihop. Så han var en stor anledning till att jag började sjunga på svenska, säger Tomas Ledin i dag.

Pugh Rogefeldt 1991.

Pugh Rogefeldt.

En ikon som rycktes bort 1 maj i år genom en obotlig nervsjukdom.

Han som de flesta är överens om var den som uppfann modern pop- och rockmusik på svenska.

Han som var en av de allra populäraste svenska artisterna under främst 1970-talet.

Han som fick något av en ny storhetsperiod med gruppen Grymlings på 1990-talet.

Han som upptäcktes av nya generationer via TV4:s ”Så mycket bättre” år 2012. Året efter släpptes hans självbiografi.

Han som gjorde sin sista konsert på Cirkus i Stockholm för nästan exakt fyra år sedan.

Onsdag 18 oktober är det dags för hyllningskonserten De va dä, dä på Cirkus i Stockholm. Namnet anspelar förstås på hans legendariska debutalbum ”Ja, dä ä dä” från 1969. Det som innehöll låtar som ”Små lätta moln” och ”Här kommer natten”.

Pugh Rogefeldt på scen 2019.

De spelar

På scenen: Amason, Eva Dahlgren, First Aid Kit, Hurula, John Holm, Jojje Wadenius, Kerstin Ljungström, Lill Lindfors, Markus Krunegård, Mats Ronander, Mikael Rickfors & Göran Lagerberg, Per Gessle, Slowgold, Tomas Ledin och Ulf Dageby.

Bandet består till stor del av musiker som var med på Pughs sista konsert: Jojje Wadenius (som även spelade redan på Pughs debutalbum), Ola Gustafsson, Andreas Dahlbäck, David Nyström och Martin Tronsson. Konferencier är Fredrik Lindström.

För initiativet till konserten står Bo Frölander, vän till Pugh och en gång trummis i hans två första band Hjärtats Ungar och Rainrock, och Thomas Johansson, legendarisk konsertarrangör, vid tiden för Pughs genombrott ny på EMA, nu på Live Nation.

Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit 

First Aid Kit: Funnits med sen barnsben

Jag har pratat med några av artisterna som ska vara med på konserten. Alla har naturligtvis inte samma ingång på Pughs musik. Särskilt inte de yngre, som Klara Söderberg, 30, som bildar First Aid Kit tillsammans med systern Johanna Söderberg, 32.

– Jag kan väl erkänna att jag inte har koll på hela hans katalog. Det är främst hans första album som har gått varmt hemma. Men han har funnits med sedan jag var barn. Jag minns ju när min pappa spelade Pugh, säger Klara.

Systrarnas pappa är Benkt Söderberg, 64, gitarrist i Lolita Pop, som var aktiva 1979–1991 och återförenades för fyra år sedan.

– Även om vi i First Aid Kit skriver på engelska, tänker jag att Pugh har betytt enormt mycket i och med att han sjöng på svenska. Hans texter är på en gång lekfulla, flummiga och poetiska.

Kommer ni att som vanligt, när ni gör coverlåtar, liksom First Kit Aid-ifiera någon Pugh-låt?

– Vi får väl se… mycket stämsång blir det i alla fall. Vi ska göra en låt och gästa en annan artist. Ska också bli kul att uppträda ihop med Jojje Wadenius igen, honom har vi spelat med på Polarpriset.

Tomas Ledin

Tomas Ledin: Lärde mig mycket

Tomas Ledin, 71, var fem år yngre än Pugh Rogefeldt. Så småningom lärde Tomas även känna den artist som han i dag kallar ”en gigant i vår samtid”.

– Jag var förband på en turné 1976–77. Tyckte att det gick bra. Sjöblöt av svett stod jag kvar och tittade när Pugh gick på. Då hände något helt annat. Jag upptäckte hur han jobbade med publiken, direktheten, attityden. Jag lärde mig mycket av det, säger Tomas.

Ett tiotal år senare blev han uppringd av Anders Burman (1928–2013), som hade upptäckt Pugh och som producerade många av hans bästa album.

– Han ringde mig och ville att vi två skulle producera ett Pugh-album ihop. Men sedan tröttnade Anders, sa att jag kunde klara det själv. LP:n heter bara ”Pugh”, jag tycker den blev bra. Det var då jag lärde känna Pugh ordentligt. Jag ska sjunga en lite okänd låt från den plattan, ”Så många drömmar som jag drömt”.

Mats Ronander.

”Han gjorde svenska till ett rockspråk”

En som lärde känna Pugh tidigt, är Mats Ronander, 69. När bandet han var med i redan som 16–17-åring– Nature – gjorde sitt första album, var Pugh producent.

– Då blev vi kompisar redan på den tiden. Sedan har vi följts åt genom åren. Och när han hoppade av Grymlings, hoppade jag in och tog hans plats, säger Mats.

Vad tycker du Pugh har betytt för svensk pop- och rockmusik?

– Förutom att han skrev massor av fantastiska låtar, så kan man väl säga att det var han som gjorde svenska till ett rockspråk.

Något speciellt minne av honom?

– Vi skulle vara support act till Fleetwood Mac inför tusentals personer och skulle göra hans låt ”Jag har en guldgruva” som en munspelsduell. Precis när vi skulle kliva på scenen, säger han: Jävlar ”Malla”, jag glömde munspelet i logen. Typiskt honom. Vi fick spela på mitt munspel och lämpa över det till varandra.

Per Gessle.

”Han har varit med mig hela livet”

Per Gessle, 64, har tidiga minnen av Pugh.

– Han har varit med mig hela livet, höll jag på att säga… (skratt).

– Första gången såg jag honom i Folkparken i Halmstad. Han hade bandana på sig, tog av den mot slutet och hade rakad skalle. Såg ut som tv-stjärnan Kojak. I Pughs självbiografi har jag läst hur han och brorsan Ingemar (gitarrist med Pugh i flera år) hade singlat slant om vem som skulle raka skallen först. När Ingemar såg Pugh, vägrade han göra det…

– Jag var väl 11, 12, 13 år när brorsan spelade ”Hollywood”-plattan mycket och jag fastnade för ”Pughish”. Fantastiska låtar och sättet han lekte med språket på… någon måste vara först att göra pop på svenska och det var han.

– När Pugh, Ola Magnell och Janne ”Lucas” Persson gjorde ”Ett steg till”-turnén var vi några som såg dem på Halmstads teater. Sedan åkte vi till Esso Motor Hotel där vi visste att de bodde. Fast när de kom vågade vi inte säga något, vi tittade bara storögt på dem.

När Gyllene Tider turnerade 2004 och sågs av nästan en halv miljon människor, var det på Pers initiativ som Pugh Rogefeldt var förband.

– Han bad mig göra en set list, att jag skulle föreslå vilka låtar han skulle spela. Och han plockade många av mina förslag. Det var fantastiskt att ha med en sådan ikon, att få hjälpa till att sprida hans musik.

Per Gessle är den som satsat mest inför Pugh-konserten. Han har spelat in Pugh-låten ”Vandrar i ett regn”, som släpps i dag, både som singel och video.

Så det blir den du spelar på konserten?

– Det kan man kanske anta, ja…