Systrarna Graaf: ”Vi är lika tramsiga nu som då”

Magdalena Graaf och Hannah Graaf-Karyd om syskonrelationen, popkarriären och värsta midsommaren: ”Slagsmål på pizzerian”

1 av 12
NÖJE

20 år har sprungit i väg sedan ”Graaf sisters” blev ett fenomen långt utanför Sveriges gränser.

Klick har träffat systrarna Magdalena Graaf, 41, och Hannah Graaf-Karyd, 38, som berättar om allt från sin syskonrelation och sina bröllop till den gången de hamnade i bråk på en pizzeria.

Det nyckfulla sommarvädret är på sitt bjussigaste humör när Klick träffar systrarna som i slutet av 1990-talet var Sveriges hetaste syskonpar, syntes på lättklädda tidningsomslag och erövrade topplistor med hiten ”You got (what I want)”. ­Storasyster Magdalena Graaf, 41, har tagit sig genom ”vidriga köer” från sitt hem i centrala Stockholm till Sigtuna norr om huvudstaden där lillasyster Hannah Graaf Karyd, 38, bor i en stor villa. Efter en skrattfylld plåtning på grannens studsmatta flyr vi solens stekande strålar och sätter oss inomhus vid Hannahs stora vita matbord.

– Vi var ju så unga. Vi tog det aldrig riktigt på allvar. Vi gled mest runt och hade kul, säger Magdalena om deras tid som turnerande popstjärnor.

– Vi fick mycket skit av kreddiga artister när vi toppade listorna. De hatade oss. Men det fick de äta upp, säger ­Hannah.

1 av 3
Så här såg det ut när systrarna sommarfirade i Aftonbladet Söndag 1999.

1998 släpptes debutalbumet ”Graaf sisters” i länder som Finland, Norge, Danmark, ­Spanien och Holland och vid ett tillfälle uppträdde de blonda svenskorna inför 90 000 människor på en MTV-gala i Indien.

– Våra absolut största fans var unga tjejer. Fansen var helt hysteriska när vi signerade skivor på Åhléns och NK, de fick stänga av hela varuhusen. Vi har nog aldrig varit så älskade som då, säger Hannah och skrattar.

Det var lite som en ursäkt till mamma för våra lättklädda bilder som hon inte tyckte var så roliga att vi gjorde

Rubrikerna om systrarna Graaf handlade ofta om silikonbröst, utvik och kända pojkvänner. Men bakom den glamourösa ytan ­arbetade Magdalena och Hannah redan på den tiden med att samla in pengar till utsatta barn, inspirerade av sin mammas arbete som missionär och hjälparbetare.

– Det var då vi lyckades samla ihop pengar för att bygga vårt första barnhem i Indien. Det var lite som en ursäkt till mamma för våra lättklädda bilder som hon inte tyckte var så roliga att vi gjorde, säger Magdalena.

– Ja då fick vi sona vårt straff, flikar Hannah in med ett leende.

Käkade middag med Bono

Arbetet med barnhemmet The Graaf sisters children centre i Indien resulterade 2003 i heders­utmärkelsen ”European heroes” från den ­ansedda tidskriften Time Magazine som systrarna fick ta emot på anrika Royal Albert Hall i London.

– Det var fantastiskt och efteråt satt vi och käkade middag med Bono. Det var stort, minns Hannah.

Foto: Mia Carlsson
Systrarna Graaf.

– Och vi höll tal! Hur sjutton vågade vi det, på engelska dessutom, inför Liam Gallagher och alla superstjärnor som var där. Han var gift med en av tjejerna i All Saints (Nicole ­Appleton, reds anm) som satt vid bordet bredvid och hon tittade jättesurt på oss, hon gav oss getögat, säger Magdalena och systrarna brister gemensamt ut i skratt.

Hannah lyser upp och börjar berätta om en av de allra första gångerna de skulle uppträda tillsammans:

– Det var på Okej-­dagen på Skeppsholmen i Stockholm och det var runt 30 000 i publiken. Vi stod backstage och hörde hur alla skrek och var helt galna. Jag var så nervös att jag trodde jag skulle bajsa på mig! Men det släppte när vi kom ut på scenen, alla sjöng med i våra texter och det var en så otroligt häftig känsla, en riktigt kick!

– Jag får gåshud när jag tänker på det, säger Magdalena.

Flyttade till England

”Graaf sister”-eran ebbade ut när Magdalena och hennes dåvarande make, fotbollsproffset Magnus Hedman, 44, flyttade till England. I dag är båda systrarna drivna entreprenörer och bloggare med hundratusentals följare på sociala medier och det var på sin blogg som Magdalena nyligen avslöjade att hon och sambon Filip Larsson, 43, planerar bröllop i höst.

Foto: IBL
Magdalena och hennes sambo Filip har varit förlovade sedan 2012 och planerar bröllop i september.

– Vi har sagt i sju år att vi ska gifta oss och en kväll när vi hade druckit lite för mycket vin sa vi att vi gifter oss i september, men jag vet inte hur sjutton vi ska få ihop det för det är ju inte långt kvar! Jag vill gifta mig i Spanien och Filip vill vara i Sverige så vi får se var vi hamnar. Vi kanske gifter oss på en finlandsfärja, det skulle jag gärna göra.

Vart går bröllopsresan?

– Jag har blivit helt galen i kryssningar så jag har bestämt att vi ska åka på kryssning i Västindien som bröllopsresa.

Hur minns du ditt bröllop Hannah?

– Peter friade i december 2007 och vi gifte oss nere i Skåne i april året efter. Det var världens roligaste fest och världen finaste bröllop. Allt var helt perfekt och när Sonja Aldén sjöng i kyrkan sprutade tårarna.

Hur har er relation förändrats sedan systrarna Graaf-tiden?

– Den är precis likadan, säger Magdalena.

Foto: IBL
Hannah och hennes make Peter gifte sig 2008. ”Vi visste att det skulle vara vi två för alltid”, säger hon.

Hannah nickar och lägger till:

– Vi är lika tramsiga och flamsiga nu som då, fast vi har blivit lite mognare.

De säger båda att de står varandra otroligt nära.

– Hannah är den person på jorden jag skulle sakna mest om hon försvann, förutom ungarna så klart, säger Magdalena.

– Mitt liv skulle vara otroligt tomt utan Maggan. Vi är som tvillingar. Vi har ett otroligt starkt band, säger Hannah.

– Vi har alltid kul ihop och vad vi än går ­igenom i livet kan vi få varandra på fötter igen, säger Magdalena och tittar med värme på Hannah som fortsätter:

– Vi stöttar varandra och mår den ena dåligt mår den andra lika dåligt. Vi delar både sorg och glädje med varandra.

Jag har alltid tyckt att Hannah har varit den snyggaste av oss

– Det har hänt att män vi har varit tillsammans med har blivit svartsjuka på vår nära relation, berättar Magdalena och Hannah nickar.

Har ni varit avundsjuka på varandra?

– Jag har alltid tyckt att Hannah har varit den snyggaste av oss och vad hon än har gjort har det blivit bra medan det brukar gå åt ­helvete för mig. Du har alltid varit lite mer lyckad än jag, säger Magdalena och Hannah utbrister:

– Jag tycker precis tvärtom!

Hur skulle ni beskriva varandra?

– Min syster är stark, fantastiskt rolig och galen med en otrolig självdistans. Och hon har det största hjärtat, säger Hanna och hennes syster hyllar tillbaka:

– Du har det absolut största hjärtat. Du ­värnar om alla, från fågelungar till barn. Du är otroligt omtänksam. Du är pysslig och du har verkligen en förmåga att se detaljer. Och så är du förbaskat rolig! Men du är lite för lång och du är lite för snygg! Om du hade varit lite kortare och lite tjockare hade jag mått bättre, ­säger Magdalena med ett leende.

Foto: Mia Carlsson
Klänningarna som Magdalena och Hannah har på sig kommer från Frida Jonsvens couture designer. Byxorna och topparna från Zara. Kransarna från Sigtuna blommor. Smycken privata.Köpställen: Frida Jonsvens couture designer www.fridajonsvens.com, Zara www.zara.com, Sigtuna blommor 08-592 509 50, www.sigtunablommor.net

Vilka dåliga egenskaper tycker ni att den andra har?

– Du har ett hetsigt temperament. Men vi kan ha ganska dåligt humör båda två, säger Magdalena.

– Det skyller vi på att vi har fått från våra föräldrar, skrattar Hannah.

– Vi har båda dålig impulskontroll och då är det lätt att man säger eller gör saker som kan såra den andra. Det har vi båda fått jobba med och vi har båda blivit mycket bättre på det, ­säger Magdalena.

Vad bråkar ni om?

– Det vara om vad som helst, säger Hannah och rycker på axlarna.

– Men jag kan inte komma på att jag har stört mig på dig på länge, säger Magdalena.

Vem säger förlåt först?

– Vi bara blir vänner igen utan att säga förlåt, svarar Hannah och Magdalena flikar in:

– Vi borde kanske säga förlåt oftare? Men vi kan läsa varandras tankar och vi…

– Vi går vidare utan att behöva prata om allt. Vi vet var vi har varandra, avslutar ­Hannah meningen.

Om vi någon gång skulle skilja oss från våra män skulle vi nog bo tillsammans i ett gammalt hus med katter

– Jag kan dra ett skämt och du skrattar ­innan skämtet är klart för du har redan fattat poängen. Lite så är det när vi har bråkat också, säger Magdalena.

Hon tystnar en stund och lägger sedan till:

– Vi har lärt oss att vi har för mycket att ­förlora på att vara ovänner. Vi har alla våra barn som älskar varandra och vi har alla våra roliga och härliga stunder tillsammans. Om vi någon gång skulle skilja oss från våra män skulle vi nog bo tillsammans i ett gammalt hus med katter.

Hur ser er kontakt ut?

– Vi pratar med varandra varje dag. Det går inte en dag utan att vi hörs. Men vi har våra jobb och våra barn har alla sina aktiviteter så vi ses inte så ofta som vi skulle vilja, säger ­Hannah.

– Det hade varit kul att bo närmare varandra. Men i sommar hoppas vi kunna umgås mer, säger Magdalena.

Hur ser midsommarplanerna ut?

– Jag ska fira midsommar i Spanien med ­familjen, Peters familj och vänner. Jag måste ha svenska traditioner på midsommar så det måste vara sill och potatis. På kvällen ska vi ha picknick på stranden och spela volleyboll och barnen får busa och bada, säger Hannah.

– Jag ska lämna alla mina barn hos olika barnvakter och sen ska jag och min sambo bila genom Europa och stanna där vi känner för det och bara mysa. Vi tänker åka genom Schweiz och Napoleonrutten, till södra Frankrike och Italien och Comosjön. Vi gjorde en sådan ­bilresa när vi träffades för åtta år sedan och det ska bli jättekul att göra det igen, säger Magdalena.

Brukar ni fira midsommar tillsammans?

– Det har vi gjort många gånger. En gång ­firade vi midsommar på en pizzeria i Kungsängen och då blev det löpsedlar, säger Hannah och skrattar.

– Vi skulle gå upp supertidigt dagen efter... börjar Magdalena och Hanna fyller i:

– ...så vi gick ner på den lokala pizzerian där vi bodde och det var nån fyllgubbe där som...

– Han antastade dig och jag blev arg och slog honom med min handväska. Det är nog vår värsta midsommar, säger Magdalena och båda brister ut i skratt.

– Folk tyckte att vi var tragiska eftersom vi firade midsommar på en pizzeria. Men innan det blev slagsmål hade vi ­jättekul på den där ­pizzerian, säger Hannah.

Foto: Mia Carlsson
Systrarna Graaf.

”David Lee Roth blev kär i oss”

Magdalena berättar vidare:

– Dagen därpå såg David Lee Roth från Van Halen oss uppträda på den finska festivalen Rantarock och han blev kär i oss och sa att ”jag kan inte uppträda utan systrarna Graaf, jag kan inte gå upp på scenen utan att känna deras aura”. Det var helt galet. Publiken väntade men han vägrade gå upp på scenen om inte vi var där så hans management skickade en limousine till vårt hotell för att hämta oss.

– Vi fick stå backstage så han kunde känna vår energi, haha! Sedan åkte vi tillbaka till ­hotellet och fortsatte käka grillchips i mjukisbrallor, säger Hannah och ler åt minnet.

De är båda sugna på att jobba ihop igen. Helst i tv-rutan och Magdalena säger:

– Vi är för flamsiga för att göra poddar eller radio. Vi har en ganska rå jargong som man kanske inte förstår om man inte kan se oss. Ett reseprogram skulle passa oss perfekt. Du är lite feg och jag är den lite tuffare som...

– Jag är inte feg! Jag har ju hoppat fallskärm och en massa sådant, avbryter Hannah låtsats indignerad och konstaterar sen:

– Men du är mer social och mer framåt än vad jag är. Vi borde få göra ett reseprogram där vi åker runt och testar galna saker. Vi skulle komplettera varandra väldigt bra!

Magdalena och Hannah med Klicks reporter Mirja.
FAKTA

Det här är Hannah:

Namn: Hanna Rakel Serafia Graaf Karyd. Ålder: 38. Född den 31 augusti 1978. Bor: Sigtuna. Familj: Maken Peter, 42, och barnen William, snart 16, Mio, 12, Liv, 8, och Vida, snart 5. Gör: Bloggare och entreprenör. Har startat modeföretaget Femme ­collection och driver nätportalen Femme.se. Instagram: @hannahgraaf

FAKTA

Det här är Magdalena:

Namn: Engla-Maria Magdalena Graaf. Ålder: 41. Född den 2 september 1975. Bor: Stockholm. Familj: Fästmannen Filip, 43, och barnen Lancelot, snart 16, Tristan, 12, Charlie, 5, Louie,1, samt Isak som dog 19 år gammal. Gör: Bloggare, författare, entreprenör, programledare och har lanserat kosttillskottet ”All in one boost” tillsammans med Better you.
Instagram: @graafmagdalena

Hannahs bästa sommar…

…plagg: En fladdrig tunika.

…mat: Grillat kött med sallad.

…dryck: Rosévin och vatten.

…låt: Jag älskar klassiska svenska sommarlåtar, typ Tomas Ledin och after beach-musik som jag kan ­skråla till.


Magdalenas bästa sommar…

…plagg: Tunika och flip-flops.

…mat: Grillat. Hannah gör en jättegod fetaoströra.

…dryck: Rosévin och kall Corona.

…låt: Jag älskar Lana Del Rey och hennes ”Ride” och ”Summertime sadness” är mina absolut finaste sommarlåtar.

Foto: Mia Carlsson. Styling: Elin Zetterlind Millerud.