Efter 10-talet kan ingen säga att de inte visste längre

Den bistra sanningen: Varit ett skitårtionde

I människans händer har jorden tagit mycket stryk.

Kan vara svårt att sammanfatta 10-talet.

Det var ju på så många sätt mest skit.

Vilka var de bästa skivorna, låtarna, filmerna och tv-serierna på 10-talet?

Kan vara svårt att tro, men nu ska även de listorna göras.

Jag har alltid haft svårt att ranka populärkultur. Det är alltid roligare att läsa andras listor än att göra egna. Men här kommer jag verkligen inte vidare. Det tar bara stopp.

Det står för mycket i vägen mellan det som hände utanför nöjesbubblan och Daft Punks ”Random access memories”, science fiction-filmen ”Arrival” och tv-serier som ”Chernobyl” och ”Game of thrones”. På 10-talet blev högerpopulism, nationalism och klimatkrisen tillsammans större än pop. Alla tre hör egentligen ihop, i alla fall om man väger in klimatkrisförnekarna i mixen.

Är det så farligt?

Klimatet är dock det största bekymret. Det gick knappt en dag under 10-talet utan att mer eller mindre allvarliga larmrapporter dök upp i mina flöden i sociala medier. Faktumet att jordens medeltemperatur blir varmare i alarmerande hastighet kommer och måste förändra allt.

Problemet med just Sverige är att konsekvenserna av jordens uppvärmning fortfarande är relativt sett beskedliga. Visst, det brinner lite mycket i skogarna ett år, det snöar så att taken rasar ett annat, glaciärerna på Kebnekaise smälter och värmeböljan förra året var lite jobbig. Något är konstigt med vädret, det uppfattar alla, men är det så farligt?

Ämnet äter sig in överallt. Min pappa, en 76-årig dundergubbe från Tornedalen, brukar bli irriterad när vi pratar om klimatkrisen.

”Bry dig inte om det där” brukar han sucka.

Med åren har jag förstått att han gör det av omsorg och kärlek. Ingen vill att ens barn ska oroa sig över saker de har liten eller ingen möjlighet att påverka. Han fyller samma funktion som Mother Mary i Beatles-låten ”Let it be”.

Svenskar är rejäla miljöbovar

Dessutom har farsan flera poänger. Klimatkrisen är inte ett individuellt problem, det krävs betydligt större och globala initiativ för att rädda det som finns eller kommer att finnas kvar.

Svenskar är rejäla miljöbovar per capita på grund av vår rika livsstil och några av våra största företag, men flyg-, shopping- och köttskam blir skendebatter jämfört med de ekonomiska och politiska åtgärder som krävs för att människan exempelvis ska sluta knarka fossila bränslen.

Om det finns billiga flygresor, kläder och köttprodukter kommer folk att konsumera dem, svårare än så är det inte.

En person eller ett land löser inte detta, men alla har i alla fall en chans tillsammans. Det positiva med 10-talet är att klimatkrisen inte längre går att sopa under hallmattan. Forskarnas rön och, i vissa fall, panik börjar få fäste.

Natur och klimat är ständigt närvarande i popkulturen. De grandiosa BBC-dokumentärerna ”Planet earth” och ”Planet earth II” har det högsta snittbetyget på filmsajten Imdb. Men där naturfilmerna förut var ångestladdade är de i dag apokalyptiska. Det är bråttom nu.

Ett stort kliv framåt

Bra saker händer också hela tiden, som att Europeiska investeringsbanken slutar låna ut pengar till fossila energiprojekt i slutet av 2021. Visserligen ska banken med vissa förbehåll fortsätta att investera i gasindustrin, men det är ändå ett enormt kliv framåt.

Men det där hör till nästa decennium. 10-talet kommer dock bli hågkommet för att klimatkrisen började att diskuteras på allvar. Ingen kan säga att de inte visste längre.

Så jag försöker lista årtiondets bästa album igen.

1. Daft Punk: ”Random access memories”.

Sedan tar det stopp.

Europa sett lite från ovan.