Tommy Ekmans son höll på att dö efter födseln

Artisten talar ut om den dramatiska förlossningen och kritiken mot sjukvården: ”Tvingades byta sjukhus”

1 av 10
NÖJE

Lyckan över att äntligen bli föräldrar förbyttes till en mardröm.

Plötsligt släppte moderkakan och Tommy Ekman höll på att förlora både sin sambo Madelene och sonen Willgoth.

Båda överlevde och nu gifter sig paret efter alla strapatser.

Artisten Tommy Ekman, känd som en av medlemmarna i gruppen Style, är en så kallad late bloomer. Vid 56 års ålder blev han i november pappa för första gången med flickvännen Madelene Gustavsson, 41.

Nöjesbladet hälsar på paret i det lantligt belägna huset i Vallentuna strax utanför Stockholm där de blivit sambo sedan en tid tillbaka.

Graviditeten började dock problematiskt. Tidigt upptäckte barnmorskan att moderkakan låg fel. De trodde att den skulle flytta på sig och lägga sig till rätta, men det gjorde den inte. Och redan i vecka 20 fick Madelene värkar, men dem hävde läkarna med medicin och hon fick åka hem. Men i vecka 29 fick hon så ont i ryggen att hon uppsökte sjukhuset i Örebro eftersom hon då bodde i Åtvidaberg.

– De skickade hem mig efter att ha varit inlagd i en vecka med förmaningen att ta det lugnt och jag fick en tid till vecka 30 då de skulle lägga in mig. Men jag tänkte att det inte var så farligt så jag började irriterat städa hemma.

Riskerade att förblöda

Då hände det som inte fick hända – moderkakan släppte. Och då är det bråttom.

– Jag ramlade omkull i hallen och slog i örat så hårt att jag fortfarande hör dåligt på den sidan. Men läkarna berättade att när moderkakan släpper, då har man cirka tjugotvå minuter på sig att få vård annars kan man förblöda, säger Madelene som hade förlorat medvetandet i fallet.

Anhöriga ringde efter räddningstjänsten och försökte få tag på Tommy, men han var svår att nå på telefon. När de väl fick tag på honom var allt kaos och Tommy kastade sig iväg i bil från hemmet i Vallentuna.

Foto: Hans Shimoda
Tommy Ekman, Madelene och Willgoth.

”Jag vill inte dö”

Personalen försökte hålla Madelene vaken genom att slå henne i ansiktet och de gånger hon vaknade till sa hon om och om igen ”jag vill inte dö”.

Så småningom hamnade hon på sjukhuset där hon kvicknade till omgiven av läkare och slangar.

– Jag var också övertygad om att barnet var dött i magen, förklarar hon.

Tommy fortsätter:

– De sa att allt var under kontroll när jag ringde, men det var för att hålla mig lugn. I själva verket hade Madelene förlorat en och en halv liter blod och de hade fått blåsa upp en ballong i magen på henne för att stoppa blodflödet.

För tidigt född

När han kommit i höjd med Nyköping fick han ett samtal.

– Barnmorskan ringde och sa att jag hade blivit pappa. Jag höll på att köra av vägen. Det var omtumlande.

Väl framme fick han reda på att det hade varit värre med Madelene än vad de berättat, men det var för att hålla honom lugn. Efter en timme fick han fick beskedet att hon hade överlevt och sonen Willgoth låg på neonatalavdelningen där för tidigt födda barn hamnar.

– Han vägde bara femtonhundra gram när han föddes och var så här liten, säger Tommy och måttar med pekfingrarna.

Tvingades flytta sonen – var nära att dö

Nu startar en karusell som tagit hårt på dem. De fick besked att de skulle flytta sonen till Huddinge, en riskabel resa som de tvingades göra. Väl framme höll det på att gå riktigt illa.

– På natten rasade han. Alla värden gick rakt ned och de höll på att förlora honom. Det här vara bara ett dygn efter han hade fötts. En flytt är förenat med stora risker, barnet kan drabbas av hjärnblödning och annat, säger Tommy upprört.

Som om inte det vore nog tvingades de två dagar senare flytta tillbaka till Linköping på grund av platsbrist på Huddinge och det blev sex veckor i ett nio kvadratmeter stort rum med endast familjevård där de fick sköta det mesta själva.

Besvikna på sjukvården

Tommy och Madelene är mycket besvikna på hur de behandlats, men i dag är de lyckliga, de har lagt de traumatiska händelserna bakom sig och Willgoth har ätit upp sig till sju kilo och är en glad, frisk och lugn liten kille.

På nationaldagen passade dessutom Tommy på att fria till Madelene.

– Vi hade egentligen redan bestämt oss för att förlova oss i Spanien i juni. Vi hade köpt ringar och allting, men jag kunde inte hålla mig. Jag gillar överraskningar så jag öppnade upp en flaska champagne på nationaldagen och gick ned på knä och friade, berättar Tommy.

Nu ska de bara bli överens om detaljer. De är oense om det ska bli ett sommar- eller vinterbröllop, men plats är redan bestämd; Seglora kyrka på Skansen.

– Psykologen på sjukhuset förklarade för oss att en sådan här upplevelse som vi gått igenom kan innebära att man blir väldigt tajta eller så kan det gå åt skogen. Vi lärde känna varandra väldigt väl under de här omständigheterna och har sett sidor hos den andre som kanske tar tio år att upptäcka trots att vi bara varit tillsammans i två år. Det har stärkt oss, avslutar Tommy.


Tommy om…

1 av 2 | Foto: Fredrik Hjerling
Tommy Ekman och Christer Sandelin i Style.

...det infekterade bråket med Style-kollegan Christer Sandelin:

– Vi har faktiskt blivit vänner igen. Det är ju som att vara ovän med ett syskon, det är fel. Både han och Gigi (Hamilton reds anm) var på Willgoths dop nyligen och Christer är lycklig för min skull.

...president Donald Trump:

– Hela världen håller andan…

...midsommarfirande:

– Jag gillar midsommar. Vi är i Spanien i år så det ska bli kul.


FAKTA

100 000 barn är för tidigt födda

Det föds cirka 7 000 barn för tidigt i Sverige varje år.

Barn som föds före graviditetsvecka 37 räknas som för tidigt födda.

Det finns totalt i Sverige cirka 100 000 barn och ungdomar mellan 0-18 år som är för tidigt födda.

Neonatal betyder nyfödd.

I vardagligt språk talar man ofta om prematurer – det vill säga barn som är födda innan de är färdiga, alltså för tidigt.

Många barn vårdas sin första tid i en kuvös. En kuvös ger värme och rätt luftfuktighet.

På gruppnivå har prematurfödda barn ett större behov av stödinsatser i förskola och skola och fler problem med inlärning och kognition.

Källa: Svenska prematurförbundet