Rebecca Ferguson: ”Jag har varit med för att lyfta mina motspelare”

avJan-Olov Andersson

Publicerad:

LONDON. Hon är vår nya internationella storstjärna i filmvärlden.

Nu ska Rebecca Ferguson skrämma livet ur biopubliken i uppföljaren till klassikern ”The shining”.

– Min rollfigur Rose the hat lockar till sig barn genom att vara snäll och vacker… innan hon dödar dem, säger Rebecca och skrattar.

Noomi Rapace har gjort ett tjugotal filmer efter att Millennium-filmerna tog henne utomlands, inte alla har blivit så bra. Alicia Vikander har sin Oscar och sin ”Tomb raider”-franchise, men där har också varit några floppar längs vägen. Så frågan är om inte Rebecca Ferguson, 36, är svensk films hetaste kvinnliga stjärna just nu i Hollywood.

Under bara några år har hon gjort stora roller mot Dwayne Johnson, Tom Cruise, Jeremy Renner, Hugh Grant, Meryl Streep, Emily Blunt, Justin Theroux, Luke Evans, Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds, Michael Fassbender, Charlotte Gainsbourg, Hugh Jackman, Michelle Williams, Zac Efron, Chris Hemsworth, Jason Momoa, Timothée Chalamet, Stellan Skarsgård och Josh Brolin.

När vi träffas på lyxhotellet Rosewood är hon ompysslad av jag-vet-inte-hur-många pr-människor. Dags att göra reklam för ”Doctor Sleep”, som bygger på Stephen Kings roman som kom för sex år sedan. Det är en uppföljare till King-boken ”Varsel” (1977), en skräckhistoria som blev ännu mer känd tack vare Stanley Kubrick-filmen ”The shining” (1980).

I nya filmen har grabben som överlevde sin skogstokiga pappa (Jack Nicholson) på ödsliga Overlook Hotel i Klippiga bergen, blivit en medelålders nykter alkoholist, som spelas av Ewan McGregor. Han har fortfarande kvar övernaturliga förmågor. En galen sekt är ute efter honom och barn med samma förmågor. Den leds av Rose the hat, som spelas av Rebecca Ferguson.

– Hennes speciella egenskaper är att hon och hennes grupp utsätter barn och andra människor med de här magiska förmågorna för hemskheter, som gör att de utsöndrar en form av ånga, som de i sekten sedan suger i sig, det är liksom deras föda.

– Rose lockar till sig barnen genom att vara snäll och vacker, få barnens förtroende, det är nästan som att hon vaggar dem till sömns… innan hon dödar dem.

Att skrämma barn på film blev betydligt tuffare, rent känslomässigt, än vad hon hade väntat sig.

– Barnskådespelarna lär sig sina repliker och säger dem på ett väldigt ärligt sätt. Där var en, jag vill inte avslöja vem, som gick så djupt in i sin rädsla att när jag tittade på honom, kunde jag inte hålla tillbaka tårarna. Det var skittufft att sedan hålla tillbaka tårarna när vi skulle ta scenen, med bådas ansikten i närbild, för jag såg ju rädslan.

Och skådespelaren var ungefär lika gammal som din son, eller?

– Exakt lika gammal.

Rebecca Ferguson fick ett första genombrott kring Millennieskiftet, när hon 16-17 år gammal var med i TV 4-såpan ”Nya tider”. Sedan ägnade hon sig åt andra saker några år, innan hon sprang på Richard Hobert på en loppmarknad i Simrishamn, där hon bodde med sambo och sin då 4-årige son Isak. En vecka senare hade hon fått en av huvudrollerna i hans film ”En enkel till Antibes”.

Det ledde till huvudrollen i hyllade brittiska tv-serien ”The white queen”. Engelska språket är inget problem för Rebecca, då mamman kommer därifrån.

Sedan dess har Hollywood aldrig slutat jaga henne.

Och privatlivet ser också annorlunda ut.

1 av 2 | Foto: HFPA Photographer
Rebecca Ferguson.

Rebecca är hemlighetsfull kring sin nya make, säger bara att han är engelsman, heter Rory och är entrepenör. Tillsammans har de nu dottern Saga, ett och ett halvt år.

– Jag bor i London, vi har ett hus i Ridgmont en bit utanför stan. Sedan har vi precis köpt en gård utanför Simrishamn. Dit reser jag så ofta jag kan. Isak, som nu är 12, år bor kvar i Simrishamn med sin pappa. Isak går ju i skolan där och har sina vänner där. Han har det bättre där än att resa med mig hela tiden. När jag inte filmar, kan jag vara där flera månader i sträck. Nu under höstlovet kommer Isak till New Orleans, där jag gör nästa film.

Trots sin stjärnstatus, är det få människor som känner igen henne om de möter henne på gatan.

– Det kanske är för att jag gärna byter utseende från film till film. Och jag har inget intresse av kändisskapet, även om jag tycker det att det bara är kul och fint om och när folk säger något trevligt eller vill ta en selfie.

– Jag hade ju trott att de flesta skulle känna igen mig från ”Mission: Impossible”-filmerna med Tom Cruise, men de flesta nämner faktiskt ”The greatest showman”.

Där spelar Hugh Jackman cirkusdirektören PT Barnum (1810-1891) och hon är Jenny Lind (1820-1887), sångerskan som Barnum lanserade som Den svenska näktergalen. Rebecca har två stora sångnummer i filmen.

– Folk säger att de har lärt sig sångerna och att de gillar hur Jenny Lind är i filmen.

Är du nervös inför mottagandet av ”Doctor Sleep”? Det här är väl din allra största filmroll hittills?

– Definitivt, annars har jag spelat second fiddle mot till exempel Tom Cruise eller Michael Fassbender. Har liksom varit med för att lyfta dem. Men nervös… nä, jag känner mig väldigt sällan nervös inför hur filmer mottas.

– Och det är ju Ewan McGregors bild på affischen… (skratt).

Vad hade du för tankar om honom innan ni möttes på inspelningen?

Hon fnissar lite innan hon svarar:

– Jag tror jag var lite, lite förälskad i honom när jag såg ”Moulin Rouge!” och tv-serien ”Lipstick on your collar”, jag älskade den.

– Han är en fantastisk skådespelare när det gäller att vara normal och enkel. Sedan kan han samtidigt gå in i det mörka, som i ”Trainspotting”, men jag vet inte om han bär något mörker inom sig. Han ger inte ifrån sig så mycket, han är väldigt privat, vilket jag respekterar.

När ni läser detta, är hon i New Orleans och spelar in ”Reminiscence” mot Hugh Jackman och Thandie Newton.

– Det är en mörk kärlekshistoria. Mycket intima relationer. Hugh och jag har pratat mycket om att ta våra roller till en ny nivå, där vi aldrig varit förut.

När får vi se dig i en svensk film igen?

– När det kommer ett bra manus. När du gör en stor film får du in bra med kosing, så jag behöver inte göra vissa filmer för pengarnas skull. En regissör som jag tycker jättemycket om erbjöd mig en roll, men det var sci fi, det vill jag inte göra mer. Och en kvinnlig regissör (Lisa Langseth) som ska göra en serie för Netflix ville ha med mig, men jag vill göra film för bio. Jag har ju bara prövat på det två gånger i Sverige, Mani Masserat Agahs ”Vi” och så Hoberts film.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM