Det blir rena vilda västern i Cannes

Jens Peterson.

På onsdag invigs årets filmfest i Cannes.

En första spaning: Det är flera skådespelare som regisserar. Och västernfilmen rider åter på biodukarna.

Tommy Lee Jones står för båda trenderna. Han har regisserat ”The homesman” och spelar själv en av huvudrollerna. Om en farofylld resa bland hotfulla cowboys och indianer. Tommy Lee Jones är med i huvudtävlingen om Guldpalmen med sin västern.

I sektionen ”Un certain regard” finns Ruben Östlund med ”Turist”. Den tävlar mot tre regisserande skådespelare: Ryan Gosling, Asia Argento och Mathieu Amalric.

Just nu regisserar Russell Crowe sin debut ”The water diviner”, som utspelas under första världskriget.

De har många tidigare kolleger som blivit framgångsrika bakom kameran, bland andra Sean Penn, Sarah Polley, Robert Redford, Julie Delpy, Ben Affleck och George Clooney.

Och Clint Eastwood förstås, som gjort västernklassiker både som skådespelare och regissör. Sergio Leones ”För en handfull dollar” visas i årets Cannes.

David Dencik är med i ”The homesman”, där man också kan se Meryl Streep, Miranda Otto och Sonja Richter. Gott om danskar är det i västernfilmen ”The salvation” som också får premiär i Cannes.

Mads Mikkelsen och Mikael Persbrandt spelar bröder från Danmark som hamnar i bråk med laglös liga i 1870-talets Amerika. Lovande trailer.

Det är bra att västerngenren hålls vid liv. Den fanns när filmhistorien föddes. Redan på stumfilmstiden fylldes biodukarna av skrönor från 1800-talet. Den riktige Wyatt Earp arbetade som teknisk rådgivare på filminspelningar innan han dog i Los Angeles 1929.

Västernfilmerna har spridit en bild av USA runt världen. Vinklarna har ändrats, myterna omtolkats. På 1970-talet ersatte polisfilmerna cowboyhistorierna. På senare år har det gjorts färre, men några starka. ”The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford” är utmärkt. Däremot verkar det olyckligt att försöka mixa västernfilmen med övernaturliga genrer. ”Cowboys and aliens” fungerade endast i cowboybiten. ”Jonah Hex” fungerade inte alls, och nyss kom ”Dead in Tombstone” med Mickey Rourke som spökade in sig direkt på video.

Det behövs inga utomjordingar. Livet i 1800-talets Nordamerika var tillräckligt skrämmande på riktigt. Spännande med strapatser på prärien och danska cowboys på Rivierans fina festival.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln