Här ger Alice Bah Kuhnke boktips till TV4:s vd

Gjorde comeback som programledare i tv

Uppdaterad 2017-11-23 | Publicerad 2017-10-31

Alice Bah Kuhnke gjorde comeback som programledare i ”Breaking news” på måndagen.

Men fler programledarjobb blir det inte.

– Nej. Nej, nej, nej, nej, säger hon efteråt.

Alice Bah Kuhnke flankerade Filip Hammar under kvällens ”Breaking news” på Kanal 5. Programmet har ”vikarieveckor” och på måndagen hoppade kultur- och demokratiministern in för Fredrik Wikingsson.

– Det var en intressant och mycket positiv upplevelse som jag har gjort och som jag nu kan gå vidare från, säger hon till Nöjesbladet efter programmets slut.

Under 1990-talet ledde hon barnprogrammet ”Disneyklubben” samt SVT:s ”Söndagsöppet”. Men någon blodad tand för sitt gamla yrkesval fick hon inte.

– Nej. Nej, nej, nej, nej. Dels kunde jag ju tacka ja till att vara med eftersom jag inte hade något annat för mig denna måndag kväll, men dessutom är det nog lite för sent för mig att leda den här typen av program, säger hon med ett skratt.

I ”Breaking news med Filip och Fredrik” erkänner hon att hon är kvällstrött och att vara vaken mellan 22.00 och 23.00 en vardagskväll, då programmet sänds, hör inte till vanligheterna.

– Jag är oerhört kvällstrött. Så det här är nog ett jobb som Fredrik ska sköta med bravur framöver.

Hur skulle du ställa dig till andra program som sänds tidigare på dagen, eller programledarrollen i stort?

– Nej. Nej, absolut inte. Jag är politiker och ska fortsätta vara det.

Ger TV4:s vd boktips om feminism

I programmet lyfter Filip Hammar och Alice Bah Kuhnke bland annat #Metoo-rörelsen. TV4:s vd, Casten Almqvist, hamnar i fokus efter att ha synts i en tv-intervju med Expressen framför en tämligen tom bokhylla.

– Det är oroväckande. Vi måste prata om det där. Jag har väldigt mycket böcker, Casten, att bjuda på. Det finns om feminism och genusperspektiv, säger hon i programmet.

För Nöjesbladet utvecklar hon att kängan snarare är riktad långt fler än så.

– Jag tror att vi alla ska landa i att den rörelse, som nu är igångsatt, kan bli till något mycket större om vi faktiskt lär oss mer om hur vi bygger hållbara sociala relationer och ett hållbart samhälle. Då finns allt från ”Under det rosa täcket” (av Nina Björk, red. anm.), en klassiker men som är en ögonöppnare, till skönlitteratur och kurslitteratur. Inte minst vi som är ledare, både inom staten och offentliga sektorn samt det civila samhället och det privata näringslivet, behöver se över vår arbetsmiljö och arbetskultur.

”Vi behöver vara modiga nog att säga ifrån”

Hon vittnar i programmet om egna erfarenheter av övertramp och trakasserier, som oönskat tafsande på krogen. Nu hoppas hon att #Metoo-rörelsen kan leda till ett förbättrat samhällsklimat.

– Jag har följt den som de flesta andra, genom att ta del av vittnesmål både i etablerade medier och på sociala medier, haft många samtal med vänner och bekanta. Det är ju en rörelse som jag hoppas inte stannar vid de kända personer som nu är misstänkta för fruktansvärda övergrepp, utan att vi faktiskt påbörjar en samhällsförändring, säger hon och fortsätter:

– För mig är det uppenbart att vi som är ledare behöver förändra vårt sätt att leva. Vi behöver se till att vi motarbetar tystnadskulturen i våra organisationer, vi behöver vara modiga nog att säga ifrån och markera så fort vi misstänker att trakasserier pågår eller ett övergrepp har begåtts. Det finns otroligt mycket att bygga vidare på och lära av från det som nu har uppenbarats under de senaste veckorna.