Kollegorna försvarar Antikrundan efter kritiken

Uppdaterad 2016-08-25 | Publicerad 2016-08-24

För mycket show och för lite fakta. Så löd kritiken från Antikrundans Jan Ribbhagen efter gårdagens avhopp. Men kollegorna håller inte med om att programmet har tagit en alltför underhållande riktning.

– Vi har 1,7 miljoner tittare och efter 28 år måste det vara något positivt med det vi gör, säger antikexperten Knut Knutsson.

Under tisdagen meddelade Antikrundans smyckesexperten Jan Ribbhagen att han inte kommer att delta i inspelningarna av nästa Antikrundan som startar på fredag. Detta då han anser att programmet blivit "för mycket show och för lite fakta".

– Man siktar inte efter att lära ut längre, och det har alltid varit min grej. Jag vill att folk ska fatta intresse för silver och juveler så att de inte går ut och köper ny skit, säger han till Aftonbladet.

Men kollegorna håller inte med om att programmet tagit en spexigare riktning.

– Vi har 1,7 miljoner tittare och efter 28 år måste det vara något positivt med det vi gör. Sen måste vi få ha olika uppfattningar och jag respekterar Jan till 100 procent. Han är en otroligt kompetent person och det är jättetråkigt att han inte är med oss mer, säger kollegan Knut Knutsson.

Så du tycker inte att underhållningen i programmet har tagit över?

– Jag är väl en av dem som har svårt att göra inslag utan att använda mitt kroppsspråk. Samtidigt finns det en grupp av människor som tycker att det är för mycket show men i ett tv-program måste båda delarna finnas. Man måste klä in faktan så att den är roligt att lyssna på.

Inte heller Magnus Bexhed, expert inom allmänt och konst, känner igen sig i kritiken. Dock förklarar han att Jans uppsägning har varit känt länge bland kollegorna men ska bero på helt andra saker.

– Som jag förstått så vill Jan kunna ha längre semester och samtidigt lämna över till den yngre generationen då han börjar bli lite till åren.

Håller du med om att det blivit för lite fakta i programmet?

– Nej, jag tycker det är en jämn balans. Antikrundan är ett otroligt viktigt folkbildningsprogram och vi som jobbar med detta vill ju att andra också ska bli intresserade av det. Samtidigt sysslar vi ju med tv och inte en universitetsföreläsning. Visst är många av oss experter ganska excentriska men allt i programmet bygger ju på kunskap och fakta.

Så ni väljer inte bara ut de dyraste föremålen för att det ska locka fler tittare?

– Nej, de roligaste inslagen behöver inte vara med de dyraste sakerna utan kan likväl handla om föremålets bakgrund. Det kan vara lika intressant att prata om en ljusstake för 2000 kronor som ett exklusivt Lucio Fontana-ägg för 500 000 kronor.

"1,7 miljoner tittare kan inte ha fel"

Inte heller producenten Pernilla Månsson Colt håller med om kritiken, utan säger att hon är mycket stolt över programmet.

– Vi gör ett underhållande faktaprogram och den balansen tycker jag att vi klarar. Att det inte blir för mycket underhållning på bekostnad av fakta. Men sådant kan man alltid diskutera och jag har full respekt för att Jan tycker något annat. Dock måste vi göra ett program som publiken tycker om och 1,7 miljoner tittare kan inte vara helt fel ute.

Att Jan lämnar programmet tycker hon dock är mycket tråkigt.

– Jag har full respekt för att han väljer att sluta efter så lång tid men det är förbaskat tråkigt och jag försökte verkligen övertala honom att stanna kvar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln