Kungligheternas skällande vänner

NÖJE

Precis som vanlisar älskar kungligheterna sina fyrfota familjemedlemmar och sorgen är stor när de lämnar jordelivet.

Här är några kungliga vovvar vi aldrig glömmer. Voff!


Tvingades avliva Zorro

Chris var väldigt förtjust i Zorro och rastade ofta hunden som Madeleine fick av sitt ex Jonas.
Chris var väldigt förtjust i Zorro och rastade ofta hunden som Madeleine fick av sitt ex Jonas.Foto: Robin Lorentz-Allard

Prinsessan Madeleine, 35, fick jack russelvalpen Zorro i 24-årspresent av dåvarande pojkvännen Jonas Bergström, 38. Efter deras uppbrott behöll Madde vårdnaden om vovven som flyttade med henne till New York. Zorro hängde med på allt från barnvagnspromenader till officiella högtider och var en van resenär som ofta åkte business class med sin kungliga matte. I december 2015 bekräftade hovet för Svensk Damtidning att Madeleine tvingats ta det svåra beslutet att avliva sin ständige följeslagare efter att hunden blivit sjuk.

”Minns Zorro och de många jular han tillbringade uppkrupen med mig. Saknar dig min vän”, skrev Madeleine på engelska i ett känslosamt inlägg på Facebook samma jul.


Victoria fick Sissi i sjuårspresent

Kungafamiljen med Sissi.
Kungafamiljen med Sissi.Foto: Börje Thuresson

Kronprinsessan Victoria, 39, fick sin första egna vovve i sjuårspresent, en cavalier king charles spaniel som kallades för Sissi.


Carl Philip och Emma ­delade vårdnad om Gela

Prins Carl Philips ögonsten Gela blev tio år gammal. Rottweilern gick bort 2010.
Prins Carl Philips ögonsten Gela blev tio år gammal. Rottweilern gick bort 2010.Foto: P-O Sännås

Prins Carl Philip, då 22, och jämnåriga dåvarande flickvännen Emma Pernald tog hand om ettåriga Gela när hundens förre ägare inte kunde behålla tiken på grund av allergi.

­— Rottweilern kommer väldigt bra överens med kungafamiljens labrador Jambo. Det är naturligtvis en förutsättning för att den ska få stanna, sa hovets dåvarande presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg till Aftonbladet.

Efter sitt uppbrott delade Carl Philip och Emma på vårdnaden om Gela. 2010 tvingades exparet låta den krassliga vovven somna in.


Kungen gillar hundsällskap

Kungens kelgris Brandie.
Kungens kelgris Brandie.Foto: Urban Andersson

Kungen växte upp med hundar och har haft många fyrfota vänner ­genom åren. De senaste åren har Carl Gustaf, 71, ofta synts tillsammans med sin bayerska viltspårhund Brandie som får följa med husse på jobb.

­— Jag försöker att ströva omkring så mycket som möjligt i skogen och gå ut med hundarna och så. Det är alltid bra att ha hund, då måste man ut förr eller senare. Det finns ingen återvändo, har kungen tidigare sagt till Svensk Damtidning.


Kungafamiljens trofaste vän Jambo

Silvia och Victoria firar kungens födelsedag 2001 tillsammans med Jambo. Till vänster Jambo fångad mitt i en intim akt, men det ser inte ut som en rottweiler.
Silvia och Victoria firar kungens födelsedag 2001 tillsammans med Jambo. Till vänster Jambo fångad mitt i en intim akt, men det ser inte ut som en rottweiler.Foto: Mikael Westerberg/Niclas Hammarström

Labradoren Jambo var i många år en trofast vän och följeslagare till den svenska kungafamiljen och hade en särskild plats i Victorias hjärta. ­Jambo, som gick bort vid tolv års ålder 2010, var ofta med under kungliga högtidsfiranden och 2007 skapade vovven rubriker efter att ha fångats på bild mitt under en kärleksakt tillsammans med en annan hund på Solliden.

— Det ser ut att vara Carl Philips rottweiler Gela, men jag vill inte peka ut henne utan att vara helt säker, sa Ann-Christine Jernberg vid hovets pressavdelning till Aftonbladet om vem Jambo till synes försökte para sig med.


Bettan ÄLSKAR hundar

Drottning Elizabeth är omåttligt förtjust i sina corgis. Bettans hund intresse går långt tillbaka – till vänster är hon med sina jyckar i november 1956.
Drottning Elizabeth är omåttligt förtjust i sina corgis. Bettans hund intresse går långt tillbaka – till vänster är hon med sina jyckar i november 1956.Foto: AP/TT

Drottning Elizabeth, 91, är en hundälskare av rang och favoritrasen är welsh corgi pembroke. Den brittiska regentens föräldrar skaffade familjens första corgi Dookie 1933 och på sin 18-årsdag 1944 fick Elizabeth sin första egna corgi Susan.

— Mina corgis är min familj, ska drottningen ha sagt vid ett tillfälle, enligt The Telegraph.

Ett 30-tal vovvar har passerat revy i Bettans liv och de har hetat allt från Monty, Susan, Emma, Linnet, Noble, Heather, Sugar och Foxy till Bushy, Brush, Honey, Whisky, Sherry, Cider, Berry, Flash, Spick, Span, Tiny och Bisto Oxo.

När Elizabeth inför sin 90-årsdag plåtades för Vanity Fairs omslag av stjärn-fotografen Annie Leibovitz poserade hon tillsammans med sina pälsbeklädda familjemedlemmar och en tid senare tvingades drottningen avliva den 13-åriga Holly.

— Drottningen var väldigt ledsen men hon vill inte se sina hundar lida och Holly hade nått en högaktningsfull ålder, uppgav en källa för Daily Mail.


Ziggy var kronprinsparets ”första barn”

Kondoleanserna rasade in när det danska kungahuset meddelade att Ziggy var död genom att posta en bild på hunden fotograferad av kronprinsessan Mary på Instagram.
Kondoleanserna rasade in när det danska kungahuset meddelade att Ziggy var död genom att posta en bild på hunden fotograferad av kronprinsessan Mary på Instagram.

Det är inte bara de svenska kunglig-heterna som älskar hundar. Danmarks kronprins Frederik, 49, och kronprinsessan Mary, 45, fick border collien Ziggy i bröllopsgåva av Dansk kennel klub när de gifte sig 2004 och vovven brukade kallas för parets ”första barn”. I slutet av sitt liv led Ziggy av både kronisk njursvikt och artros i lederna. Innan tiken fick somna in fotograferade matte Mary henne utomhus i solskenet som ett sista minne och när kungahuset postade bilden på Instagram försäkrades det att Ziggys livskvalitet ”varit hög in i det sista”. 


Fler kungliga hundar:

Cocker spanieln Lupo fick vara med på familjefotot när hertiginnan Kate, 35, och maken prins William, 35, visade upp sin nyfödde knodd lillprinsen George.
Danska drottning Margrethe, 77, har haft många taxar, bland annat den trofaste vännen Helike.


Norska kronprins-familjen med sina hundar, labradoodlen Milly Kakao och hennes dotter Muffins Kråkebolle.

Danmarks prins Joachim, 48, hade cocker spanieln Winston och hans fru prinsessan Marie, 41, hade bichon frisén Apple när de förlovade sig 2007.