Skådespelarnas dom om regeländringen: ”Helt knasigt”

Debutantförbudet en vattendelare

Uppdaterad 2024-01-16 | Publicerad 2024-01-15

Guldbaggegalans debutantförbud i skådespelarkategorierna blev en riktig snackis.

Så här tycker skådisarna själva om nya regeln.

Det är jättemärkligt, säger Olle Sarri på röda mattan.

Det nya debutantförbudet på årets Guldbaggegala är en riktig vattendelare i branschen.

Vissa tycker det är helt rimligt medan andra rasar och säger att galan numera är en ”irrelevant branschfest”.

Regeländringen innebär att skådespelare ska ha gjort minst en tidigare roll för att kunna bli nominerade i någon av de fyra skådespelarkategorierna. Det vill säga ”bästa kvinnliga och manliga skådespelare” samt ”bästa manliga och kvinnliga biroll”.

Aftonbladet tog tempen på skådespelarna under Guldbaggegalans röda matta och frågade vad de tycker om den uppmärksammade regeländringen.

Anna Littorin och Olle Sarri anländer till Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.

Kritiken: ”Helt knasigt”

Skådespelaren Olle Sarri sågar den nya regeln och förstår sig inte på den.

– Det är helt knasigt med den. Jag är emot den regeln, jag tycker att det är jättemärkligt. Att sätta en sån regel är bara för knäppt, tycker jag, säger han.

Adam Lundgren säger att han själv har stört sig på när debutanter vinner skådespelarpriserna.

– Jag har blivit irriterad men landar i att de måste kunna vinna om det nu är ett pris för prestationen detta år. Däremot tycker jag att man skulle kunna ha ungefär som att det finns en oskriven regel att ge baggar för lång och trogen tjänst. Då kan man ha i åtanke att om det är en debutant mot en professionell att det kanske är en större förvandling den har gjort. Men jag tycker absolut att debutanter ska kunna bli nominerade, säger han.

 Producenten Nima Yousefi och skådespelarna Bianca Delbravo, Safira Mossberg och Dilvin Asaad, och tar emot Guldbaggen för bästa film för filmen Paradiset brinner under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm. I bakgrunden Alexander Öhrstrand (manus) och Mika Gustafson (manus och regi).

”Gav bort” priset till debutanterna

Den nya regeln uppmärksammades även under galan när filmen ”Paradiset brinner” vann ”Årets film”.

Skådespelarna Bianca Delbravo, Dilvin Asaad och Safira Mossberg var alla debuterande. När filmens producent Nima Yousefi tog emot priset för bästa film lämnade han över guldbaggen till skådespelarna, i något som kan tolkas som en protest.

– Jag vill ta tillfället i akt att lyfta fram våra tre skådespelare som tyvärr inte kunde bli nominerade i kväll. Men det är faktiskt tack vare deras enastående prestationer som vi får det här priset i kväll. Med det vill jag säga att det är de som är de verkliga hjältarna bakom kulisserna, sa Yousefi under tacktalet.

– För att hedra dem och hedra talanger, nya röster och mångfald vill jag med allra djupaste respekt och ödmjukhet överlämna den här guldbaggen till dem.

”Anordna ett debutantpris”

Flera skådespelare tycker att en bra lösning vore att anordna ett debutantpris, något som funnits tidigare år.

– Det var någon som kom på idén med ett debutantpris, det tycker jag låter kanon. Man skulle också kunna ha en nominering som är ”Årets utropstecken”, man vill inte bara att det ska vara skådespelare, kanske en rollsättare eller årets insats, säger skådespelaren Adam Pålsson.

Christopher Wagelin var själv nominerad i kategorin ”Bästa manliga biroll” och vann. Han tycker också att ett ett nytt debutantpris vore en bra lösning.

– Jag tycker att de ska kunna bli nominerade men jag förstår dilemmat, så det är en bra lösning tror jag, säger han.


Marie Göranzon fick Hedersguldbaggen

”Paradiset brinner” vann bästa film – delade priset i protest


Inger Nilsson tar emot priset Gullspira under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.

Inger Nilsson: ”Väldigt bra”

Inger Nilssons åsikt i den här frågan är solklar, hon tycker det är helt rätt att inte nominera debutanter till skådespelarprisen.

– Jag tycker regeln är väldigt bra. För ibland har det blivit som en förbannelse för vissa. Jag tror att det är lite dumt att ”slå i topp” med en gång. Jag tycker man ska införa ett debutantpris för bästa nykomling, manliga och kvinnliga. Det har jag framfört till Filminstitutet, säger hon.

Johan Ulveson kallar regeln för konstig och onödig.

– Det är en olycklig regel. Jag tycker inte att det finns någon problematik där. Om någon gör en prisvärd insats så ska den personen få priset oavsett om man är debutant eller inte, säger Ulveson, som var nominerad i kategorin ”bäst manliga skådespelare i en biroll”.

Julia Heveus har funderat en hel del på vad hon tycker om nya debutantregeln.

– Någonstans förstår jag tanken med det, men jag tycker inte att det blir helt rättvist. Det blir som att man bedömer en hel karriär i stället för en insats i en roll. Jag stöttar inte den regeln. Gör man en bra insats ska man få pris för det, säger hon.

Joakim Lundell.

Joakim Lundells känga: ”Väldigt smalt”

Fanny Klefelts spontana tanke är att regeln verkar orimlig.

– Jag har läst lite om det och jag tycker att det låter jättekonstigt. Spontant tänker jag att ”det makes no sense”. Jag tycker att alla som varit med i en film och har gjort en fin skådepelarinsats borde ha chans att vinna på galan. Jag tycker inte att det ska bli en liten klubb bara för vissa, vi hyllar ju svensk film och det är ju vikigt oavsett vem som har varit med och gjort den, säger Fanny Klefelt, skådespelare som spelar i filmen ”Cancelled”.

Producenten för filmen är Youtube-profilen Joakim Lundell. Han säger till Expressen att debutantregeln är ”jättelöjlig”. Han kastade också en känga mot filmer som setts av få. ”100 årstider” som var nominerad till priset ”Årets film” har setts på bio av 296 personer, något Lundell lyfte fram.

– Jag tycker inte man kan kalla det för årets film, en film hade typ 267 biobesök, det är inte ens en skola. Då blir det väldigt smalt. Bästa filmen borde ju vara nåt som är en publikfavorit, säger Joakim Lundell som föreslår att vinnarna på Guldbaggegalan borde utses av en jury och av svenska folket, som det är i Melodifestivalen, säger Joakim Lundell till Expressen.

Cancelled var nominerad till publikpriset där vinnaren ”Beck – Inferno” röstades fram av Aftonbladets läsare.

Några av personerna bakom filmen ”Cancelled” som var nominerad till publikpriset, som delades ut i samarbete med Aftonbladet.

”Vi får se var vi landar nästa år”

Anna Carlsson är ordförande för Guldbaggejuryn. Hon konstaterar att frågan om debutanternas möjlighet att nominerats engagerar många och förklarar vad som ligger bakom beslutet.

– Det finns önskemål sedan minst 10 år tillbaka från framför allt branschens egna organisationer som tycker att det ska gå till en professionell skådespelare. På samma sätt som det går till professionella fotografer, klippare och så vidare.

Vidare säger hon att Filminstitutet tar frågan på största allvar och att de årligen gör utvärderingar.

– Så vi får väl se var vi landar nästa år, säger hon.

Guldbaggejuryns ordförande Anna Carlsson under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.

Shima Niavarani programleder andra akten under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.

Marie Göranzon fick Hedersguldbaggen

”Paradiset brinner” vann bästa film – delade priset i protest