Gina Dirawi: Det var något som dog där

Uppdaterad 2023-04-28 | Publicerad 2022-02-27

Hon fick utstå såväl hat som rena dödshot och SVT kopplade in livvakter.

Till slut valde albumaktuella Gina Dirawi att lämna rampljuset och fly Sverige.

– Det var något som dog där.

Det stora genombrottet kom när hon ledde Melodifestivalen för tio år sedan. Gina Dirawi, 31, blev snabbt populär som få och utsågs till ”Årets kvinnliga programledare” på Kristallen två år i rad.

Men succén hade en mörk baksida och efter att ha agerat julvärd 2015 blev hon utsatt för så mycket hat och hot att SVT till slut kopplade in livvakter.

Gjorde comeback i Guldbaggegalan

Gina Dirawi lämnade sedan rampljuset, men härom veckan gjorde hon comeback i tv-rutan som programledare för Guldbaggegalan.

Var det självklart att kliva ut i rampljuset igen?

– Nja, jag har tackat nej till flera saker de senaste åren eftersom jag inte har haft intresset eller behovet att stå framför en kamera. Jag är nog inte en person som gillar själva rampljuset, utan jag gillar att uttrycka mig kreativt och känna mig utmanad. Om det inte finns vill jag inte synas. Men det här var jätteroligt.

Gina Dirawi.

Gina Dirawi medger att hon har tvivlat på sin framtid inom tv.

– Jag är en människa som är i behov av utveckling hela tiden och jag har tyckt att tv-branschen haft ett motstånd till det. Många vill att det ska vara som det alltid har varit. Däremot var det flera år då de sa att jag får göra vad jag vill, men jag ville inte. Jag behövde andra rum där man fick vara flerdimensionell och drogs till andra sätt av berättande.

Ett av de sätten är musik och den 18 februari släpps hennes debutalbum ”Meet me in Jannah”. Det sistnämnda är arabiska för paradiset.

– Den handlar om en längtan efter någon slags död.

”Vi lever i en galen värld”

Gina Dirawis tax som har fått just namnet Jannah börjar plötsligt skälla oavbrutet och hon ursäktar sig ett ögonblick.

– Jag fick henne samtidigt som jag gjorde plattan. Hon hette Paradis och då bytte jag till Jannah. Det där jag sa om död låter dramatiskt, men det handlar om längtan efter döden för att få komma till den där platsen där det inte finns något lidande. När jag växte upp frågade jag mamma varför vi lever när det finns så mycket lidande. Då svarade hon att vi får vila när vi kommer till Jannah, men jordelivet kommer alltid vara ett lidande. Vi lever i en galen värld.

– Jag har alltid längtat till en annan plats och har känt att livet här har varit ganska svårt och jag har också rätt svårt att få ihop en existens i allmänhet och syftet med ens liv. Hela plattan dissekerar alla de här tankarna och längtan till idén om Jannah – en plats där man får ro och mår bra. Jag tror vi föds och dör flera gånger under ett liv och ibland måste vi döda saker inom oss själva för att växa till något nytt.

Gina Dirawi.

Hur skulle du beskriva musiken?

– Den är väldigt känslig och ganska dramatisk, men också väldigt sårbar och hjärtlig. Allt spelades in live, för mig var det viktigt att skapa en värld där inte perfektion fick vara det styrande. Så mycket i våra liv styrs av att det ska låta rätt, att det ska vara rätt och att man ska se perfekt ut. Jag är så trött på det och kan inte heller leva upp till det – och då blir det bara en stor prestationsångest.

Sjunger på två språk

På albumet sjunger Gina Dirawi både på engelska och arabiska.

– Det arabiska och melankoliska kom naturligt. Jag är ju född i Sverige och talar svenska, men det är en stor del av mig som inte får leva ut förutom när jag möter någon som också talar arabiska. Men på albumet hör man också mycket svenska visor och amerikansk popkultur. Jag var otroligt lycklig under den här processen och det kändes som att komma hem.

Bryr du dig om den kommersiella framgången eller är det viktigaste att du får göra din grej?

– Jag tror inte alls det här är kommersiell musik! Gud, nej. En låt är sex och en halv minut. Nu kanske jag säljer in det här dåligt…

Lite kanske.

– Jag tycker ju det är skitbra, men vet inte vad andra kommer känna. Men jag tror inte direkt det kommer spelas på Power Hit Radio. Det är i alla fall inget jag förväntar mig.

Du utsattes ju för hat och hot när du var julvärd 2015. Hur går tankarna när du ser tillbaka på den tiden?

– Man kan vara kvar i gamla rum och be om lov och vänta på att folk ska tycka om en och acceptera en. Men en del av mig växte då och jag kände att det var nog med det där kompromissandet. Jag tror jag alltid gjort avkall på mig själv för att passa in. Men det där blev kulmen för allting, det anpassningsbara går inte.

Kände du på dig att du skulle få skit?

– Ja, det gjorde jag. De var en sådan tid vi levde i. Jag hade en stark känsla av det och det stämde ju. Men samtidigt skulle det också skyltas så mycket med min svenskhet och ”den här jäveln är minsann integrerad”. Det är något otroligt äckligt med det. Skulle jag inte fått vara med annars?

– Men det blev en frigörelse även om det var mycket sorg. Det var något som dog där. Men en annan person växte fram och jag kände att jag visst får vara här och existera. Men nu ska det vara på mina egna villkor.

Att tvingas ha livvakter måste ha påverkat dig?

– Ja, absolut. Jag var också väldigt ensam under hela den här perioden. Men det fick mig att se världen på ett annat sätt. Jag började också se branschen på ett annat sätt och hur man tar in väldigt unga talanger. Det finns ju inget skydd. När jag slog igenom var jag nyligen fyllda tjugo, det är en känslig tid och jag tror inte rampljuset är hälsosamt.

Kronisk sjukdom efter hatet

Efter alla hot drabbades Gina Dirawi av posttraumatisk stress och fick sedan kroniska sjukdomen fibromyalgi.

– Om man upplever ett trauma visar det sig i kroppen. Det påverkade min hälsa jättemycket och jag fick därför hitta nya sätt att ta mig an saker och ting.

Du reste sedan till bland annat Costa Rica. Där sov du med en kökskniv?

– Jag bodde i ett hus utan väggar och en dag blev jag rädd och tänkte att det vore bra att skydda mig. Därför sov jag med en kökskniv vid huvudet.

Får du utstå mycket främlingsfientlighet och rasism idag?

– Det är väl som för alla även om jag nu har suttit inomhus i två år och inte träffat någon. Men det som har hänt mig räcker gott och väl.

FEM BILDER UR KARRIÄREN

2011

Året är 2011 och Gina Dirawi presenteras som en av årets sommarpratare i P1.


Helena Bergström, Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer.

2012

Knappt ett år senare, 2012, är Gina Dirawi tillsammans med Helena Bergström och Sarah Dawn Finer programledare för Melodifestivalen.


Gina Dirawi och Andre Pops.

2013

Hon har blivit utsedd till Årets kvinnliga programledare på Kristallen två gånger. Här är året 2013 och hon poserar med André Pops som också prisades med Kristallen.


2015

För sju år sedan var Gina Dirawi julvärd.


2017–2018

Hon har också varit programledare för ”Idol” med Pär Lernström.

Följ ämnen i artikeln