Konserter med anklagade operastjärnan Plácido Domingo ställs in

avOscar Schau

Operalegendaren Plácido Domingo anklagas av flera kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp.

Nu meddelar operan i San Fransisco att en prestigefylld konsert med stjärnan ställs in, skriver AP.

Det var på tisdagen som AP publicerade en artikel där nio kvinnor uppgav att den världsberömde operachefen Plácido Domingo trakasserat dem sexuellt vid flera tillfällen sedan 80-talet.

Bland annat ska Domingo ha stoppat sin hand under en kvinnas kjol och ofta gett kvinnorna ovälkomna blöta kyssar. Övergreppen ska ha skett på operan i Los Angeles.

– En jobblunch är inte konstig. Konstigt är när någon försöker hålla din hand under en jobblunch, eller lägger sin hand på ditt knä. Han rörde alltid vid dig och kysste dig hela tiden, säger en kvinna till AP.

Foto: Bernat Armangue / AP
Plácido Domingo anklagas för sexuella trakasserier och övergrepp.

I artikeln vittnade också uppemot 30 personer om att Domingo varit ökänd för sitt sätt mot särskilt unga kvinnor under en lång tid.

Flera operahus agerar

Nu meddelar operahuset i San Fransisco att en konsert i oktober med Plácido Domingo ställs in. Konserten var menad att uppmärksamma Domingos 50-årsjubileum på operan, med flera framstående sångare och skådespelare inbokade.

Foto: Kathy Willens / AP
Nu väljer operahuset i San Fransisco att ställa in en konsert med operasångaren ställs Plácido Domingo.

I ett uttalande motiverade operan beslutet med stöd i sin personalpolicy, trots att övergreppen ska ha skett i Los Angeles.

”Vi är måna om vår starka policy mot sexuella trakasserier och kräver att alla på företaget håller sig till en hög professionell standard”, skriver operan.

Också operan i Philadelphia har vidtagit åtgärder och dragit in en inbjudan till Plácido Domingo att uppträda på en konsert nästa månad.

Samtidigt har operan i Los Angeles lovat att en intern utredning i ärendet.

Anklagelserna ”djupt besvärliga och felaktiga”

I samband med AP:s publicering gick Plácido Domingo ut med ett skriftligt uttalande där han nekar till anklagelserna.

– Anklagelserna från dessa anonyma personer, som härstammar från så långt som 30 år tillbaka, är djupt besvärliga och felaktiga, skriver Plácido Domingo till AP.

– Det är smärtsamt att höra att jag kan ha gjort någon upprörd eller fått dem att känna sig obekväma – oavsett hur länge sedan och trots mina bästa intentioner. Jag trodde att alla mina interaktioner och relationer var välkomna och skedde i samförstånd.

Vad är sexuella trakasserier? 02:05
ARTIKELN HANDLAR OM