En filmfestival som andas 70-talsporr

Läs Jens Petersons krönika från filmfestivalen i Berlin

BERLIN. 1970-talets porrvärld spökar i Berlin 2013.

Festivalen mixar sex och våld med samtidspolitik.

Allt inleddes med poetisk kung fu.

Seyfried.

Det doftar currywurst och blåser isande vindar framför festivalpalatset där röda mattan görs i ordning. På torsdagen invigdes filmfesten med Wong Kar Wais ”The grandmaster”.

Fantastiska bilder med slagsmål som liknar avancerade dansnummer. Mycket i regn och snö. Bygger på den sanna historien om en mästare som bland annat lärde upp Bruce Lee i Hongkong. Wong Kar Wai fick idén 1989, skådespelarna har tränat kung fu i fyra år.
 

Andra sidor av det förflutna syns mycket i årets filmer. Sex och porrbranschen.

Linda Lovelace, som blev världsberömd med porrfilmen ”Långt ner i halsen” 1972, porträtteras i ”Lovelace”. Hon spelas av Amanda Seyfried (”Mamma mia!”).

Steve Cooper är Paul Raymond i ”The look of love”, Michael Winterbottoms skildring av porrkvarteren i Soho i London. Raymond började på 1950-talet och dominerade branschen från 1960-talet och framåt med sexklubbar och herrtidningar.

I ”Don Jons addiction” spelar Joseph Gordon-Levitt en sexmissbrukare som försöker sluta onanera till internet. Scarlett Johansson har en stor roll. Joseph Gordon-Levitt har själv regisserat och skrivit. Långfilmsdebut för skådespelaren som vi bland annat sett i ”Inception”, ”Looper” och ”The dark knight rises”.

En svensk regissör tävlar om den prestigefyllda Guldbjörnen. Fredik Bond har regisserat amerikanska ”The necessary death of Charlie Countryman” med Shia LaBeouf och Mads Mikkelsen. Hans debut som långfilmsregissör, men Bond har gjort hyllade reklamfilmer.
 

Två svenska dokumentärer visas i Berlin. Mia Engbergs ”Belleville baby” och Simon Kloses ”TPB AFK - The Pirate bay away from keyboard” som följer Pirate Bay-grundarna under fyra år.

Berlin har hela nio svenska kortfilmer i festivalen, med fyra i den stora tävlingen.

I ungdomssektionen tävlar långfilmen ”Eskil och Trinidad” av Stephen Apelgren, en varm och vacker berättelse om en 12-årig pojke i norra Sverige. Ishockey och resdrömmar.

Mest spännande brukar vara det oväntade. Kanske tyska västernfilmen ”Gold” med Nina Hoss? Gäller bara att hitta plats för den i schemat ...

Följ ämnen i artikeln