Mia Skäringer Lázár

Mia Skäringer blev sjukskriven – under föräldraledigheten

avJakob Meijer

1 av 2 | Foto: Carolina Byrmo
Mia Skäringer.

Oro och sömnproblem.

När Mia Skäringer fick sitt första barn sov hon så lite att hon till slut blev sjukskriven.

– Min första son sov aldrig mer än sju minuter i sträck, ett helt år, säger hon i sin podcast ”Skäringer och Mannheimer”.

1 av 2

Precis som Skalman behöver mat och sömn på vissa klockslag, behöver Mia Skäringer sina rutiner. Det berättar hon i podcasten ”Skäringer och Mannheimer”. Men när hon fick sitt första barn för 16 år sedan förändrades allt.

– Jag klarar inte sömnperioden. Att föda, ut ska ungen, det driver naturen på. Men att gå upp, att bli väckt på natten, säger Mia Skäringer om vad hon tycker är tuffast med att få barn.

– Min första son sov aldrig mer än sju minuter i sträck, ett helt år. Jag kunde inte lägga ner honom i vagnen. Jag gick på Haga Nygata med en Babybjörn och ett bröst framme, och han sög för kung och fosterland, på vintern till och med, berättar hon för kollegan Anna Mannheimer i podcasten.

”Jag kunde inte existera”

Mia Skäringer testade diverse olika metoder, allt från Anna Wahlgrens omtalade metod till att sätta på musik av Beethoven.

Men inget hjälpte.

– Till slut blev jag sjukskriven i min mammaledighet, jag kunde inte existera. Jag var helt slut. Jag försökte ge ungen allt. Jag tänkte ”något fel är det ju jag gör”.

Att få barn beskriver hon som ens största lycka, men också ens största olycka. Hon tänker på all den oro det innebär att vara förälder. Till exempel vågade hon inte åka rulltrappa, rädd för att sin son skulle ramla ur vagnen.

Trots den tuffa perioden med sitt första barn har det blivit två till.

– Jag tycker det är så himla fantastiskt med de olika personligheterna, och bebistiden med huvudet som luktar, och den lilla fontanellen.

Mia Skäringer har i vår spelat in andra säsongen av TV4:s komediserie ”Ack Värmeland”, och just nu pågår inspelningen av ”Solsidan”-filmen.

ARTIKELN HANDLAR OM