Kulturtips i karantäntider

Miranda Sigander/TT

Erika Josefsson/TT

Elin Swedenmark/TT

Publicerad 2020-03-15

Sitter du i hemmakarantän på grund av corona, eller har du tvingats sjukanmäla dig? Vi listar filmer, böcker och annan kultur som du nu har tid att njuta av – utan att lämna hemmet.

Tv-teater: "Och ge oss skuggorna"

"När man är 60 år då borde man vara klar med sin barndom", säger Margareta Krook till Max von Sydow i Lars Noréns Dramaten-uppsättning om dramatikern Eugene O'Neill, som finns att se på SVT Play/Öppet arkiv. Nja, detta gigantmöte skildrar med bitter precision att läkta barn- och föräldrasår som bekant är en bristvara hos Norén. Tv-teaterns form inbjuder ibland till en känsla av att blicka in i en svunnen tid. Just den här klassiska uppsättningen från 1991 är som en fin, tre timmar lång present från ett mästerligt gäng, verkligen värda att minnas.

Bok: "Våra liv"

Franska Marie-Hélèn Lafon var en av de författare som skulle ha medverkat på inställda Littfest i Umeå. Lafon återvänder ständigt till den avkrok på den franska landsbygden som är hennes ursprung och litterära skattkista. Så även i "Våra liv", hennes senaste roman på svenska – även om den till stora delar utspelas i ett litet snabbköp i Paris. Den pensionerade Jeanne iakttar en kassörska och hennes kunder och blickar samtidigt tillbaka. Lafon skriver trösterikt om vanliga människors ensamma liv.

Tv-serie: The outsider

En ambitiöst gjord och stundtals skitläskig Stephen King-filmatisering som kretsar kring en liten ort och mordet på en pojke. Den populäre knatteligatränaren Terry Maitland (Jason Bateman) blir arresterad på till synes vattentäta bevis. Men lika säkra bevis säger att han befann sig på annan ort när pojken dog. Klassiska King-byggstenar som smygande ondska, läskiga barn och gamla synder förenas i ett härligt obehagligt mysterium, som går att se på HBO Nordic.

Film: "Det sjunde inseglet"

"Vem är du?" frågar Max von Sydows korsriddare när han sätter sig ner för ett schackparti med Döden. Digerdöden härjar, en farsot som dödade mellan en tredjedel och hälften av befolkningen där den drog fram. Ämnet kan tyckas tungt men under 1300-talet fanns också gycklare och humor. "Hör du, din förpuppade taskfrans", säger gycklaren till Döden som börjat såga ner hans träd. Ingmar Bergmans klassiska film finns just nu på SVT Play. Kanske kan den ge lite perspektiv på corona?

Tv-serie: "Better things"

Äntligen har det börjat rulla in nya avsnitt i säsong 4 av detta helt unika lilla miniatyrdrama signerat Pamela Adlon, som finns att se på HBO Nordic. Det handlar om skådespelaren Sam och hennes tre döttrar samt mormor Phil. Deras oglamorösa vardagsliv i Los Angeles är bland det mest uppfriskande, udda och bitterljuvt roliga man kan se. Det är ovanligt med serier där man är lika intresserad av alla rollfigurer – detta är en sådan historia, full av lågmäld humanism och befriande sköna utbrott från den stundtals rätt pressade Sam.

Bok: "Medlöparna"

När Europa minns nazismen är det få som identifierar sig med förövarna. Men i den här tankeväckande boken visar Géraldine Schwarz att historien inte bara består av bödlar och offer – utan också av medlöpare. Hennes egen familj var några av dem som möjliggjorde att Hitler kom till makten, precis som många tyskar gjorde. Genom att skildra sin familj levandegör hon moraliska dilemman. Schwarz skildrar hur ett samhälle blir medskyldigt till att införa en auktoritär regim, och drar tydliga paralleller till dagens samhälle.

Opera: ”Madame Butterfly”

Den som inte har sett Giacomo Puccinis klassiska kärlekshistoria kan passa på att göra det gratis, på Kungliga Operans nya digitala plattform. Kirsten Harms uppsättning hade premiär 2014 och har regelbundet spelats sedan dess. Hennes iscensättning utspelas i 1950-talsmiljö. Berättelsen om Cio-Cio San som försakar sin familj, sin tro och kultur för den amerikanske löjtnanten Pinkerton kan visserligen kännas förlegad. Och närbilder av sångarnas skådespeleri är mindre förlåtande än när de står på en gigantisk scen. Men musiken tappar inte sin förmåga att beröra.