Spara tusenlappar när du handlar mat

Mobiltjänsterna som guidar dig rätt och är bra för miljön

Uppdaterad 2020-03-11 | Publicerad 2019-11-11

Det har aldrig varit lättare att spara pengar på maten.

Med mobilens hjälp går det att hitta superbilligt käk med kort hållbarhet.

– Jag tycker det är ett genialiskt koncept, säger familjeekonomen Sharon Lavie.

I genomsnitt utgör maten 13 procent av hushållens utgifter. Ytterligare 7 procent går till restaurang- och kafébesök.

Men det går att komma undan med mindre.

De senaste åren har det lanserats en rad mobiltjänster som förmedlar
mat med kort hållbarhet till kraftigt rabatterade priser.

Halv miljon användare

En av de appar som fått störst spridning är den svenska tjänsten Karma, med en halv miljon användare i Sverige och i Storbritannien.

– Det är en fantastisk idé. Hushållen sparar pengar och affärer och restauranger behöver inte slänga fullt ätbar mat. Jag hoppas att fler upptäcker den, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikanobanken.

– En familj skulle säkert kunna spara tusenlappar om man använde tjänsten regelbundet. Men det förutsätter stor flexibilitet eftersom det inte går att planera måltiderna i förväg.

– Har man möjlighet att implementera det då och då i sin vardagshandling så kan man spara åtskilliga hundralappar varje månad.

Från privatpersoner

Men det går att pressa matutgifterna med hjälp av telefonen på fler sätt. Det finns appar för allt från prisjämförelser till kupongerbjudanden. Det finns till och med tjänster som förmedlar överbliven mat från privatpersoner.

– Det är jättebra att det finns sådana möjligheter, säger Karin Fritz, projektledare för minskat matsvinn på Livsmedelsverket.

– I och med att vi har ett så stort problem med matsvinn så måste vi utforska alla möjligheter. När det blir matsvinn i hushållen har maten redan kostat väldigt mycket resurser med stor påverkan på både miljö och klimat. Men den har också kostat väldigt mycket pengar. Det är ett rent resursslöseri.

Svinnfritt är målet

Livsmedelshanteringen står för 20–25 procent av Sveriges totala miljöpåverkan.

EU-kommissionen antog 2015 en handlingsplan för att EU ska ta steget till en cirkulär ekonomi utan svinn och ett effektivare resursutnyttjande.

Mänskligheten lever långt över sina tillgångar. I dag gör vi av med resurser som om vi hade 1,7 jordklot till vårt förfogande. Och om alla skulle leva som vi gör i Sverige skulle det krävas hela fyra jordklot.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.