Varslad eller permitterad – så ställer du om ekonomin

Uppdaterad 2020-04-09 | Publicerad 2020-03-26

Varslade och permitterade behöver ställa om sin ekonomi – och det snabbt.

Det menar vardagsekonomen Magnus Hjelmér.

– Det kommer att underlätta för dig i framtiden. Håll ut, säger han.

Vi är mitt inne i den kanske största varselvågen sedan finanskrisen. Tusentals personer står plötsligt utan jobb och många ställs inför svåra ekonomiska utmaningar.

– Nu handlar det om att snabbt ställa om för att möta den osäkra framtiden i privatekonomin, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Se över din ekonomi

Han rekommenderar att du ser över din ekonomi så fort du fått varselbeskedet, var proaktiv och gör läxan med en gång.

– Då kommer du att tacka dig själv så fort den här ovanliga situation som coronaviruset orsakat lagt sig, säger Hjelmér.

”Du kommer att tacka dig själv”, säger Magnus Hjelmér.

Hans generella tips är du skapar dig en klar bild över vilka kostnader som är svåra att plocka bort och vilka du kan stryka redan i dag.

Men var beredd på att det kan vara svårt att ställa om.

– Hjärnan gillar rutiner och att spara pengar handlar ofta om att bryta vanor som att skippa kaffet på väg till jobbet, cykla istället för att åka bil eller låta tv:n vara avstängd.

– Förändring är bra men ibland lite svårt, så håll ut, säger han.

Hur ska man ställa om ekonomin då?

Här är Magnus Hjelmérs konkreta tips:

  1. Släck ner TV:n – Hälften av alla svenskar lägger minst 500 konor i månaden på abonnemang för TV och ljudtjänster och var sjunde lägger mer än 1 000 kronor i månaden. Och med tanke på att många sportligor ställts in just nu kanske även TV:n kan få pausas?  
  2. Sälj prylar – Tipset kanske kan känns uttjatat, men du kan få många tusenlappar över bara genom att lägga ut saker till försäljning. Själv sålde jag både en soffa och en ytterdörr i helgen. Ta dig tiden och lägg ut prylar du inte använder, det lönar sig.  
  3. Nyttja rabatter och bonus – I dessa tider är det många butiker som känner av den minskade efterfrågan och erbjuder rabatter.  Exempelvis har vissa butiker extra rabatt om man är pensionär. Och kom ihåg att alltid dra dina bonuskort! 
  4. Köpfri månad – Det här är svårt men absolut inte omöjligt. Ta bort alla köp förutom de som är absolut nödvändiga: mat, kläder till barnen (köp gärna begagnat), medicin med mera. När du står med något i handen tycker jag du ska ställa dig frågan: Behöver jag verkligen det här?  
  5. Stötta lokala butiker/restauranger – Det behöver inte alltid betyda högre pris för att du handlar lokalt. Kolla vad ditt lokala bageri erbjuder, slaktaren kanske har något på ”gopris” just nu. Om inte, fråga om de kan tänka sig att ge lite rabatt, det är inget att skämmas över. De är nog superglada att du stöttar dem. 
  6. Skala ner – Du kanske har ett mobilabonnemang som är onödigt dyrt. Det finns de som kostar under 100 kronor i månaden med fria samtal och sms. Samma sak gäller hastigheten på ditt Internet, klarar du dig med lite lägre hastighet?  
  7. Ställ av bilen – Ställ av bilen om den inte behövs. Då minskar du försäkringskostnader och kan eventuellt få tillbaka pengar på skatten. Tänk på att många saker du behöver handla går att få hemkört, så som mat eller paketleveranser.  
  8. Kolla över elpriset – Jämför priset på din el. Idag är elen billig då vintern varit mild, så du kan helt klart fynda.  
  9. Prisjämför försäkringar – Jag tycker alltid du ska prisjämföra, framförallt försäkringar. Håll koll på när dina avtal går ut och passa på att prispressa. 
  10. Pausa eller säg upp ditt gymkort – Du kan göra mycket av träningen i det härliga vårvädret istället. Testa till exempel ett utegym som kostar noll.  
  11. Lägg inte pengar på spel – Hela branschen är utformad så att spelbolaget vinner majoriteten av gångerna. Det innebär att du sitter med de sämsta korten på handen innan spelet ens börjat.   
  12. Fimpa ciggen – Sluta röka och snusa. En god hälsa förlänger livet och utvidgar plånboken.  
  13. Handla smart och laga lådor – I samband med att många jobbar hemma kan du passa på att göra matlådor när du ändå står vid spisen. Veckohandla och planera dina inköp innan så sparar du många slantar.

Så fungerar korttidspermitteringen

Med korttidspermittering kan arbetsgivaren minska de anställdas arbetstid och få stöd från staten att täcka en stor del av lönekostnaden.

Det finns olika nivåer av korttidspermittering:

Nivå 1: 20% minskad arbetstid, den anställde avstår 4% av lönen, arbetsgivaren betalar 1% mindre av lönen, staten bidrar med 15% av lönen.

Nivå 2: 40% minskad arbetstid, den anställde avstår 6% av lönen, arbetsgivaren betalar 4% mindre av lönen, staten bidrar med 30% av lönen.

Nivå 3: 60% minskad arbetstid, den anställde avstår 7,5% av lönen, arbetsgivaren betalar 7,5% mindre av lönen, staten bidrar med 45% av lönen.

Vid löner över 44 000 kronor månaden beräknas löneavdraget på 7,5% på summan.

Du ansöker om permitteringen på Tillväxtverkets hemsida.

Följ ämnen i artikeln