Räntekriget fortsätter

Uppdaterad 2019-07-11 | Publicerad 2014-07-08

I dag sänkte SBAB sina räntor

Riksbanken chocksänkte styrräntan till extremlåga 0,25 procent.

Det slog snabbt igenom på boräntorna.

Så här mycket sänker bankerna sina räntor.

Det nya räntebeskedet från Riksbanken överraskade experterna.

Sänkningen av styrräntan med 0,5 procentenheter till 0,25 procent var större än de trott.

Nu blir även bolåneräntorna lägre.

Sedan Riksbankens sänkning har samtliga storbanker och även flera andra banker hakat på och sänkt sina boräntor.

I dag fortsatte räntekriget när SBAB sänkte de längre räntorna med mellan 0,05 och 0,21 procentenheter.

– Det är en anpassning till marknadsräntorna. Vi sänkte tremånadersräntan i förra veckan och nu justerar vi de fasta räntorna. Såklart ligger Riksbankens räntesänkning bakom, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Kommer ni att sänka räntorna ytterligare?

– Det är inte aktuellt med mer hos oss nu, men sen kan marknadsläget förändras.

Alla sänker

Swedbank och Nordea sänkte efter beskedet samtliga boräntor. SEB, Handelsbanken och Danske bank sänkte alla utom den 10-åriga räntan.

Skandia har sänkt sin tremånadersränta och i går justerade även Länsförsäkringar ned alla sina boräntor.

Bland bolåntagare är den korta bindningstiden populär.

– Väldigt många väljer lägsta möjliga bindningstid, framförallt privatpersoner. Men även bostadsrättsföreningar börjar välja kortare bindningstider, säger Tor borg.

Men om det är bäst att ha rörlig eller fast ränta är svårt att säga enligt Tor Borg.

– Det är väldigt individuellt. Det beror på vilken ekonomi du har, din finansiella ställning, hur mycket lån du har och vilken belåningsgrad. Men ett generellt råd är att sprida riskerna, ha inte allt rörligt eller allt bundet, då är du lite på den säkra sidan.

Historiskt låg

Historiskt har styrräntan inte varit så låg sedan april 2010. Sedan dess har den som mest varit uppe i två procent.

Förra gången Riksbanken sänkte räntan var i december förra året. Men den sänkningen slog inte igenom fullt ut på bolånen.

– Sedan sänkningen i december har tremånadersräntan för bolån sänkts med bara 0,16 procentenheter. Men i och med att den här sänkningen var så mycket större, kan vi räkna med minst lika stor sänkning på bolånen. Bankerna har fått större krav på sig, vilket gör att de troligtvis inte kommer att sänka fullt ut, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Att inte Riksbankens sänkning slår igenom fullt ut på bolåneräntorna, beror på att det inte finns någon direkt koppling mellan de olika räntorna.

– Riksbankens reporänta styr inte våra bolåneräntor, utan har snarare ett signalvärde för marknadsräntorna, säger Johan Wallqvist på Handelsbankens informationsavdelning.

Högre bostadspriser

Det låga ränteläget kan göra att bostadspriserna stiger ytterligare.

– Lägre räntor gör det billigare att finansiera bostadsköp så det är klart att det påverkar priset uppåt. Sedan har det gjorts åtstramningar som bolånetak, amorteringskrav och högre riskviktsgolv som innebär att det blir svårare att få lån, det stramar åt. Men räntesänkningar stimulerar, säger Tor Borg.

Viktigt amortera

För dig med bostadslån är det läge att spara.

– Det är extremt låga räntor nu. Då är det viktigt att man börjar spara pengar så att man är redo när räntorna höjs. För det enda vi kan veta säkert är att räntan kommer att gå upp. Frågan är bara när, säger Christina Söderberg.

Här kan du kolla hur mycket billigare ditt bolån blir efter räntesänkningarna.

Bankernas räntesänkningar

Efter Riksbankens räntebesked avlöste bankernas räntesänkningar varandra. Så här har deras räntor sänkts totalt enligt siffror från respektive bank.

Swedbank

Tremånadersräntan sänks med 0,25 procentenheter till 2,44 procent. Övriga räntor sänks med 0,15 procentenheter.

SEB

Tremånadersräntan sänks med 0,24 procentenheter till 2,42 procent. Övriga räntor sänks med mellan 0,10 och 0,20 procentenheter. Den 10-åriga räntan lämnas oförändrad.

Nordea

Tremånadersräntan sänks med 0,20 procentenheter till 2,43 procent. Övriga räntor sänks med mellan 0,10 och 0,20 procentenheter.

Handelsbanken

Tremånadersräntan sänks med 0,24 procentenheter till 2,42 procent. Övriga räntor sänks med mellan 0,05 och 0,20 procentenheter. Den 10-åriga räntan lämnas oförändrad.

SBAB

Tremånadersräntan sänks med 0,25 procentenheter till 2,42 procent. Övriga räntor sänks med mellan 0,05 och 0,21 procentenheter.

Länsförsäkringar

Tremånadersräntan sänks med 0,21 procentenheter till 2,41 procent. Övriga räntor sänks med mellan 0,06 och 0,15 procentenheter.

Danske bank

Tremånadersräntan sänks med 0,23 procentenheter till 2,42 procent. Övriga räntor sänks med mellan 0,08 och 0,21 procentenheter. Den 10-åriga räntan lämnas oförändrad.

Skandia

Tremånadersräntan sänks med totalt 0,20 procentenheter till 2,41 procent. Övriga räntor sänks med mellan 0,17 och 0,20 procentenheter.

Hitta bästa
bolånet

Följ ämnen i artikeln