Så många upplever ekonomisk baksmälla

Dyr årstid – då släpar många efter ekonomiskt

Uppdaterad 2019-11-19 | Publicerad 2019-10-03

Sommarens nöjen svider ännu i plånböckerna, visar en ny undersökning.

Sommaren blev en dyr historia för många svenskar, så pass att en tredjedel nu har svårt att komma igen under hösten, visar nya siffror från Lowell.

Samtidigt är hösten en kostsam årstid.

– Det blir snabbt en ansträngd start på höstens ekonomi, säger Lowells Tove Widemar Gerdin.

Sommarens nöjen ligger ännu som en blöt filt över svenskarnas ekonomi.

En tredjedel av befolkningen har svårt att nå tillbaka den privatekonomiska balansen efter semestern, visar en ny undersökning av Demoskop på uppdrag av kredithanteringstjänsten Lowell.

Värst drabbade är gruppen unga vuxna under 35, där hälften av de svarande upplever att de har svårt att komma ikapp.

Att hösten är en dyr årstid gör inte saken bättre.

– Början på hösten är en tuff tid ekonomiskt med utgifter för nya kläder, skor och kanske terminsavgifter för aktiviteter, säger Tove Widemar Gerdin, Kommunikationsansvarig på Lowell i ett uttalande.

”Ansträngd start på höstens ekonomi”

Nyligen släppte Blocket nya siffror som visar att svenskar i snitt lägger 4 900 kronor på höstens fritidsaktiviteter – bara till barnen.

Det som i högst grad påverkar höstens ekonomi är hur den finansierades, visar Lowells undersökning.

– Om det dessutom kommer oväntat dyra räkningar från semestern, blir det snabbt en ansträngd start på höstens ekonomi, fortsätter Lowells Tove Widemar Gerdin.

Se upp med lån

Av de som använde någon form av lån för att betala semesterutgifterna är det 77 procent som svarar att höstens ekonomi nu blir lidande.

– Att ha hamnat i en dålig ekonomisk spiral under en kostsam årstid gör att många kan tvingas låna för att klara löpande utgifter. När sedan julen står för dörren förfaller även de lånen och det är lätt att för en längre period förstöra ekonomin, säger Widemar Gerdin.

”Bit i det sura äpplet”

Får att få koll på sin ekonomin måste man ”bita i det sura äpplet”, var sparekonomen Frida Bratts tips när Aftonbladet pratade med henne tidigare i höst.

– Även om det känns jobbigt att gå igenom alla utgifter får man en ordentlig bild över vad som hände. Så att man lär sig någonting till nästa gång, helt enkelt, sa hon då.

Privatekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln