Så har tidigare kriser slagit mot sparandet

Småsparare kan vänta år för återhämtning: ”Saknar motstycke”

Uppdaterad 2020-05-02 | Publicerad 2020-04-07

Det kommer att ta flera år innan hushållens sparande hämtat sig efter coronakraschen.
Åtminstone att döma av tidigare kriser.
– Tidigare har det tagit mellan fyra och sex år att komma tillbaka till den tidigare toppnivån, säger pensionsekonomen Mattias Munter.

Den som sparar i en global aktiefond har fått se värdet minska med en fjärdedel under det första kvartalet.
– Snabbheten i de här rasen saknar motstycke, säger Mattias Munter på Skandia.
– Varje kris är unik. Det som gör den här så speciell är att den slår så otroligt brett mot ekonomin så det är svårt att säga vart det tar vägen.

IT-bubblan sprack våren 2000 och ledde till kraftiga börsras över hela världen. Först efter två och ett halvt år nåddes botten på nedgången. Då hade värdet på globala aktiefonder halverats. Sammanlagt tog det sex år innan de var tillbaka på samma nivå som de var på före kraschen.

Backade 55 procent

Finanskrisen slog till med full kraft hösten 2007 sedan den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers gått i konkurs.

När botten på börsnedgången nåddes efter ett och halvt år hade globala aktiefonder backat 55 procent. Även den gången tog det sex år innan fonderna var tillbaka på de tidigare nivåerna.

– I absoluta nivåer så var ju nedgångarna i samband med IT-bubblan och finanskrisen långt större. Nu är vi ju mitt upp i den här krisen så man vet ju inte var det slutar.

– Men de här siffrorna visar ändå att det finns en väg ut. Det kommer en återhämtning, bara man har lite tid på sig.

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Förra året uppgick Sveriges sammanlagda fondförmögenhet till 4 956 miljarder kronor. En mycket stor del utgörs av pensionskapital. Det handlar om premiepension, delar av tjänstepensionen och privat pensionssparande.

– När det gäller pensionssparande så är det för de allra flesta ett långsiktigt sparande. Det gör att man kanske inte behöver oroa sig överdrivet mycket här och nu.

– Så länge man har haft en väl anpassad risk från början så är det inte någon större fara. Ju längre tid man har kvar till pension desto mindre behöver man oroa sig.

– Men även den som snart ska gå i pension har tid på sig. Man får ju inte ut allt på en gång. De här pengarna ska ju räcka över en längre tid, det kan handla om 20-25 år. Så även om prognosen kanske blir lite lägre för det första året så ska man ändå inte undvika risk på placeringen.

Stora stödpaket

Men det finns samtidigt tecken som talar för att återhämtningen kan gå snabbare än efter de senaste finanskriserna. De stödpaket som har presenterats de senaste veckorna saknar motstycke i historien.

Många bedömare räknar därför med en mycket snabb uppgång på världens börser när den värsta smittspridningsfasen är över.

IT-bubblan
ToppBottenNedgångTillbaka till tidigare topp
Svenska aktiefonder3/7/0010/9/02−65%10/17/06
Globala aktiefonder3/28/0010/9/02−51%4/19/06
Finanskrisen
ToppBottenNedgångTillbaka till tidigare topp
Svenska aktiefonder7/15/071/23/09−56%5/3/13
Globala aktiefonder10/31/073/9/09-55%10/22/13
Coronakrisen
ToppNedgång
Svenska aktiefonder2/19/20−25%
Globala aktiefonder2/12/20−22%

Källa: Skandia

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu