Svångremmen dras åt - så klarar du ekonomin

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2024-01-06

Många får vända på slantarna för att klara ekonomin under årets fattigaste veckor.

Jul- och nyårshelgerna är över och nu väntar ekonomisk baksmälla för hushållen fram till nästa löning.

Hur gör man då för att klara årets fattigaste veckor? Organisera upp kylskåpet och matinköpen är några av docenten Helén Williams tips.

Julbordets alla godsaker är uppätna, liksom de festliga nyårsrätterna. Nu kan det vara dags att äta nyttigare, minska matsvinnet och dessutom spara pengar i vad som brukar betecknas den ekonomiskt tuffaste tiden på året.

Helén Williams är docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet och forskar kring just matsvinn. När det gäller att undvika matsvinn och dessutom spara pengar handlar mycket om ren planering, påpekar hon.

– I mina studier ser jag att man vill äta hälsosamt och har goda intentioner men sedan kommer vardagen ikapp och man vet inte vad man ska göra med den inköpta broccolin. I stället blir det något som går snabbt i vardagen som färdiga köttbullar och makaroner.

Sänk temperaturen

Här är några av hennes mest handfasta tips:

Sänk temperaturen i kylskåpet till fyra grader.

– Förr sa man att det skulle vara åtta grader i kylskåpet men fyra grader ökar hållbarheten, det gör stor skillnad för många livsmedel och något som också Livsmedelsverket rekommenderar.

Organisera upp kylen med särskild hylla för sådant med kort hållbarhetstid.

– På något sätt underskattar vi vår planering. Börja i kylskåpet, vad är det jag har och ha en dedikerad plats i kylen, det här måste gå åt. Förr följde man kokböcker för recept, nu kan du skriva in vilka varor du har hemma och få förslag på maträtter att laga.

Var inte rädd för att gå över hållbarhetsdatum.

– Vi är onödigt rädda för att bli sjuka. Julmat åker in och ut ur kylskåpet liksom sådant som serverats vid en buffé men mat i vardagen håller betydligt längre än de här datumen. Vi skulle vinna på att smaka och lukta lite mer. Det känns och syns på smak och doft om det är mögel i tacosåsen.

Fundera kring vilka storlekar på varorna du köper.

– Det är lättare att det blir över från en crème fraiche på 5 deciliter kontra en på 2 deciliter. Var inte en slav under jämförelsepriserna. Gör i så fall ett större kok än att låta en halv förpackning bli stående i kylen.

Inför en restdag i veckan.

– Jag har själv tillämpat det på torsdagar. En del kallar det ”buffédag”. Det är en framgångsrik strategi där man äter upp matlådor och tömmer förrådet på det man har.

Följ ämnen i artikeln