Virusskräck på börsen: Så säkrar du sparandet

”Att panikagera är sällan lönsamt”

Uppdaterad 2020-02-28 | Publicerad 2020-02-27

Börsen rasar i spåren av Coronaviruset. Mycket tyder på att virusskräcken kommer fortsätta påverka marknaden innan den stabiliseras.

– Om det är om en, två eller sex månader är dock för tidigt att säga, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Årets uppgång på börsen är utraderad. I drygt en vecka har Stockholmsbörsen visat upp blodröda siffror. På en vecka har den nu rasat över 13 procent.

För den som sparar kan det vara läge att plocka hem pengarna, enligt experterna.

– Ha inga kortsiktiga pengar på börsen. Har du sådana pengar på börsen fortfarande är det bara att sälja av. Men om man har ett långsiktigt sparande så ingår sånt här, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Enligt henne kan världsekonomin komma att fortsätta påverkas av virusskräcken.

– Det fortsätter så länge vi får rapporter om att smittspridningen fortsätter och det står still i Kina. Det slår mot tillväxten när fabriker inte är igång, butiker är stängda och folk sitter inne och inte kan konsumera.

– Något kvartal kommer vara förlorat och vi kommer se vinstvarningar.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Kan pågå länge

Även Johanna Kull, sparekonom på Avanza, tror på långsiktiga effekter på börsen.

– Vi får räkna med att det kommer vara mer turbulent kommande månader och att enskilda dagar kommer ha större kursrörelser. Detta tills smittspridningen stannar av och antalet sjuka minskar. Om det är om en, två eller sex månader är dock för tidigt att säga.

Enligt henne är börsen just nu helt driven av nyhetsflödet kring coronaviruset. Och det är de negativa nyheterna och uttalanden från myndigheterna som ökar på oron och trycker ned börsen.

– De branta börsfall vi ser nu kom efter att viruset fått spridning utanför Kinas gränser vilket förde med sig en rädsla om att ekonomin kommer att sakta in betydligt i fler länder, säger Johanna Kull.

Men hon tycker inte att den tillfälliga börsoron ska styra det långsiktiga sparandet.

– Att panikagera är sällan lönsamt. Ett vanligt misstag är att vi slutar spara i tider av börsoro, men ökar på sparandet när börsen stiger. Det vill säga att vi köper dyrt, men säljer billigt.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Bygg krockkudde

Det finns sätt att göra kraftiga börsfall mjukare. Frida Bratt tipsar bland annat om att investera i bolag som är kända för att ge hög årlig utdelning.

– Om inte börsen stiger kanske man ska satsa på utdelningarna. Men i sådana här tider där allting faller så faller verkligen allting. Men utdelningen blir ändå en form av avkastning. Banker, telekom och fastigheter är klassiska högutdelare, säger hon.

Även investeringar i råvaror kan fungera som krockkudde. Bland annat guld är intressant, enligt Bratt.

– Men tänk på att guld inte är en säker hamn, även om det ibland benämns så. Det är helt enkelt en tillgång som precis som allt annat innebär ett stort risktagande, men den korrelerar inte med börsen, och det är det man vill åt.

Se över pensionen

Den som börjar närma sig pensionen bör slänga ett extra öga på sina pensionspengar.

– Oavsett corona eller inte så är det då läge att justera ned aktieandelen. Du ska ha pengarna om några år och då kan du inte dra nytta av långsiktighet. Då kanske det är läge att ändra fördelningen och hitta en bra balans. Är man nära pensionen ska man inte ha allt i aktier. Det kan gå ned precis när du ska ha pengarna, säger Frida Bratt.

Påverkar bostadsmarknaden

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, tror att virusskräcken kan bidra till ökad instabilitet på bostadsmarknaden.

– Vi är i tider av osäkerhet så det är svårt att veta hur det här kommer att påverka. När det gäller bostadsmarknaden gör börsraset både köpare och säljare mer loja.

Hennes generella råd är att ha is i magen.

– Ta det lite lugnt och följ med i utvecklingen.

Fakta: Fem tips från Frida Bratt

  1. Rätt pengar på rätt plats
    A och O är att ha en uppdelning av dina sparpengar beroende på när du ska använda dem. Långsiktigt sparande bör vara på börsen fortfarande tycker jag, medan sparande på medellång sikt, 3 till 5 år, kan behöva en kombination av räntor och aktier.
  2. Ha bara pengar på börsen du har råd att förlora
    Det här hänger ihop med långsiktigheten igen. Sparar du på lång sikt har du råd med nedgångar, förhoppningsvis växer ändå pengarna i det långa loppet. Och igen – sparar du långsiktigt kan du se börsfall som köplägen.
  3. Förstå vad du köper
    Det finns en mängd produkter som försäkrar om att du skyddar mot börsfall. Ett exempel är hedgefonder. Med hedgefonder är en brokig samling olika strategier, ofta till hög avgift. De senaste perioderna av nedgång, exempelvis hösten 2018, levererade de inte enligt sitt grundläggande uppdrag; avkastning oavsett marknadsläge.
  4. Bygg krockkudde
    Det är framför allt i sparandet på medellång sikt du kan behöva justera risken, om du känner att aktieandelen är för hög i nuläget. Korträntefonder ger just inget alls men är transparenta till låg avgift och kan fungera som parkering i sparandet på medellång sikt. Företagsobligationsfonder, eller fonder som kombinerar statspapper och företagsobligationer, kan också vara en idé.
  5. Lite överkurs
    För den aktive spararen finns det sparprodukter som inte korrelerar med börsen, och som därför kan vara ett komplement i portföljen. Det finns exempelvis börshandlade produkter med hela OMXS30-index som underliggande, och som stiger när börsen faller, så kallade bear-produkter.
    De finns med olika stor hävstång, men här gäller det att verkligen förstå produkten och risken. Dessutom måste du ha en klar bild av vad du tror om börsen framöver, annars hamnar du snett. Det här är produkter som endast passar den erfarne investeraren.

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu