OECD skruvar ner svensk tillväxtprognos

Malin Jansson/TT

Publicerad 2019-03-29

Svensk ekonomi går på högvarv – men snart kommer avmattningen.

Det spår OECD som pekar på accelererande kompetensbrist och fallande bostadsinvesteringar.

– Sverige är extremt väl förberett, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Svensk ekonomi har växt med i genomsnitt tre procent över de senaste fem åren. Sysselsättningen ligger på rekordhöga nivåer – men 2019 kommer avmattningen enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD som skruvar ner sin prognos över den svenska tillväxten.

"Har nått sin topp"

Näringslivet går på högvarv men lider av en accelererande brist på kompetens som den tillgängliga arbetskraften inte har, konstaterar den ekonomiska samarbetsorganisationen och tillägger att fallande bostadsinvesteringar utgör ytterligare en dämpande faktor.

"Den ekonomiska expansionen har nått sin topp", skriver OECD som spår en tillväxt på 1,6 procent 2019, tre procentenheter lägre jämfört med prognosen i november – och 0,8 procentenheter lägre jämfört med tillväxttakten 2018.

– Det är ett bra tillfälle för att förbereda för hårdare tider, säger OECD:s generalsekreterare Angel Gurría under en pressträff i Stockholm.

OECD understryker även att det finns stora orosmoln globalt som kan komma att påverka svensk export.

Svensk export kommer fortsätta att prestera så länge den globala ekonomin växer, konstaterar OECD men förklarar att detta är avhängigt vad som händer i bland annat handelskonflikten mellan USA och Kina och Storbritanniens utträde ur EU.

Välkomnar stramare finanspolitik

Med de dämpade utsikterna i åtanke välkomnar OECD den inte längre lika expansiva finanspolitiken.

Organisationen uppmanar Sverige att fortsätta på det spåret för att sedan kunna använda överskottet vid nästa lågkonjunktur.

Penningpolitikens möjligheter har nämligen begränsats i och med den redan låga reporäntan – och staten kommer därför att behöva axla en större roll, konstaterar OECD.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är Sverige väl förberett för en minskad tillväxt.

– Vi har ordning och reda i statsfinansen och den lägsta statsskulden sedan 1977, så här finns manöverutrymme, säger hon till TT.

– Vi har sett till att betala av på statsskulden under de här åren när vi haft en väldigt god tillväxt för att vara väl förberedda för dagen vi behöver stimulera ekonomin istället, fortsätter Magdalena Andersson.

Andra områden som den ekonomiska samarbetsorganisationen uppmärksammar är bostadsbristen och de ökade inkomstskillnaderna.

Inkomstskillnaderna i Sverige är små internationellt men stora jämfört med övriga Norden. För att vända utvecklingen föreslås ett återinförande av fastighetsskatten. Vad gäller bostadsbristen trycker OECD på behovet av enklare plan- och byggregler samt avreglering av hyresmarknaden.

"Marknaden lider av överdrivet hårda regleringar som begränsar utbudet av nya bostäder", skriver OECD.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln