Sommarjobbsdags – så får du sommarjobb

Uppdaterad 2020-03-02 | Publicerad 2017-03-18

Det är hög tid att söka sommarjobb.

Just nu ligger drygt 20 000 tjänster ute bara på Platsbanken.

– Det är bara att ligga i, säger Susanna Westergren, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Vårvärmen börjar sakta sprida sig över landet och tro det eller ej men innan vi vet ordet av så är även sommaren här.

Så ta tag i sommarjobbet:

– Det är hög tid att söka sommarjobb. Ska man ha en chans att få ett av de rätt bra sommarjobben ska man redan vara i startgroparna, säger Susanna Westergren, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Hör med ditt kontaktnät

Just nu finns det 4176 jobbannonser om sommarjobb ute på Arbetsförmedlingens Platsbanken. Sammanlagt söker olika företag 20 000 sommarjobbare.

– Det är alltifrån köksbiträden, trädgårdsarbete eller kvalificerat jobb inom vården, säger Westergren.

Det finns fler tips och trix för att hitta sitt sommarjobb. Enligt fackförbundet Visions rådgivare, Rebecca Swärd, kan det finnas mycket att hämta bara inom sitt privata kontaktnät.

– Det privata är väldigt viktigt vad vi ser. Fråga runt och visa tidigt inför sommaren att du vill jobba, säger hon.

Susanna Westergren instämmer:

– Tänk ut vem det är som du känner som känner någon som kan ge mig en sommarjobbschans. Det kan vara någon inom familjen eller kanske fotbollstränaren. Man ska höra sig för.

Sök på bred front

Det kan också finnas goda chanser att få ett sommarjobb genom att lägga ut sin intresseansökan på sociala medier.

– Skriv på Facebook att du söker jobb. Du kan få tips från oväntat håll. Det är viktigt att du själv söker och inte mamma eller pappa. Det imponerar mer på arbetsgivaren. Du kan också göra spontanansökan. Gå till din lokala matbutik eller café och fråga om de behöver folk. Ta med ansökan och visa vem du är, säger Westergren.

– Det gäller att söka jobben. Det är sällan man blir uppringd och får jobbet bara. Lägg energi på ett bra cv. Det ska vara tydligt och lättläst. Den erfarenhet man har behöver inte vara från tidigare jobb. Man kan ha varit ledare för en aktivitet på fritiden eller få något vitsord från någon lärare på skolan, säger Rebecca Swärd.

Följ ämnen i artikeln