Då kan roamingen ändå kosta i EU

Uppdaterad 2018-08-01 | Publicerad 2017-05-16

Om man inte passar sig kan det kosta att surfa inom EU för dig och din familj.

Nu är det avgiftsfritt att mobilsurfa inom EU.

Men se upp – det finns fallgropar:

– Operatörerna kan ändå ta ut avgifter, säger Fredrik Kapper, handläggare på Post- och telestyrelsen.

Efter den 15 juni blir roaming avgiftsfri inom EU, men också Norge, Island och Liechtenstein.

Flera av operatörerna har redan smugit igång med fri surf för att locka till sig nya kunder. Men Fredrik Kapper, handläggare på Post- och telestyrelsen, flaggar för att det ändå kan kosta.

– Man ska vara medveten om att det kan tillkomma avgifter, säger han.

”All surf är inte gratis”

Kapper tycker att de svenska politikerna var snabba med att gå ut med att roamingen nu blir fri och att det inte ska kosta någonting extra.

– Det är inte att all surf är fri och att roaming är gratis. Det kan bli avgifter vid stora roamingavgifter. Man får inte roama hur mycket man vill. Det finns gränser där också, säger han.

För det första är det upp till varje operatör att välja huruvida den ska erbjuda roaming eller inte. Däremot får roamingen inte kosta.

För det andra har operatören möjligheter att begränsa surfpotten. Det regleras av ditt abonnemang.

– Man har ett abonnemang med en viss pott. Om man förbrukar det i Sverige stängs antingen surfen av eller så kan man surfa vidare för en avgift. Det är på samma sätt med roamingen.

I avtalet står det hur mycket surf kunden har och hur mycket av det som kunden får använda på resande fot inom EU.

– Om man passerar potten kan operatören ta ut en avgift.

”Kunderna varnas innan”

En genomgång av de fyra största operatörerna visar att de tillåter alltifrån 5 GB till upp mot 100 GB roaming inom EU.

– Det gäller att man inte glömmer bort sig och surfar eller ringer hur mycket som helst. Då kan man få extravgifter.

Telenors presschef Aron Samuelsson tonar dock ner eventuell oro:

– Kunderna varnas innan. Det ska inte komma några överraskningar. Den världen lämnar vi bakom oss.

Enligt honom är det ett fast grossistpris som gäller.

– Det kommer inte vara några rövarpriser. Utan det priset som operatörer har rätt att ta ut mot varandra. Det är mer eller mindre en ickeintäkt för operatörerna, 90 kronor per GB inklusive moms, säger Samuelsson.

Reglerad prissättning

Däremot kan operatörerna få införa roamingavgifter igen. De måste då ansöka om detta hos regleringsmyndigheten Post- och telestyrelsen.

– Operatören kan ta ut avgifter om det visar sig att de går med förlust. Det kan kunden inte göra någonting åt, säger Fredrik Kapper.

Operatörerna måste dock få godkänt av PTS innan det blir aktuellt. Än så länge har ingen operatör lämnat in någon ansökan.

– Men det ska inte kosta mer än de reglerade priserna som gäller i dag, säger Kapper.

Priserna har varit reglerade sedan 2007 och för varje år sänkts. Enligt Kapper är priserna nere på 57 öre per MB.

– På så sätt är det ganska låga priser.

Sist men inte minst ska man passa sig för att använda roaming inom EU under för lång tid. Det finns nämligen ett maxtak.

– Under en fyramånadersperiod ska majoriteten av din förbrukning vara på hemmaplan. Du kan inte vara ute och roama i fyra månader. Men du kan vara ute och surfa i nästan två månader inom din surfpott som gäller för ditt abonnemang.

Det här är roaming:

Roaming innebär att du kopplar upp dig mot en annan operatörs nät när du befinner dig i utlandet och använder din mobiltelefoni för mobila tjänster som samtal, sms och data.

För att kunna använda din mobil när du är i ett annat land måste du ha ett abonnemang eller kontantkort som gör det möjligt att roama.

Det finns ingen laglig skyldighet för en operatör att erbjuda roaming och därför är det extra viktigt att du undersöker vad som gäller för just ditt abonnemang eller kontantkort innan du reser utomlands. De länder som omfattas av reglerna är samtliga EU-medlemsstater samt Norge, Island och Liechtenstein. Även vissa medlemsstaters yttre regioner omfattas av EU:s roamingregler.

Källa: Post- och telestyrelsen

LISTA: Då kan roaming ändå kosta

Håll koll på surfpotten. Operatören har rätt att begränsa mängden data som du får använda i inom EU, Norge, Island och Liiechtensten. Du kan alltså inte räkna med att få använda lika mycket surf på resan som hemma. Använder du mer än din EU-pott för ditt abonnemang har operatören möjlighet att ta ut en extra avgift.

Du ska dock få ett meddelande först av operatören innan avgiften börjar ticka. I meddelandet ska du även få prisuppgifter.

Du ska alltid kunna ringa larmnumret 112 utan kostnad.

Olika priser för olika tjänster. Om det är så att operatören tar ut en extraavgift för roamingtjänster så gäller följande debateringsintervaller.

För samtal som varar i mindre än 30 sekunder får operatören ta betalt för 30 sekunder. Efter 30 sekunder ska operatören ta betalt per sekund. Om du ringer ett samtal som varar i fem sekunder kan operatören ändå ta betalt för 30 sekunder.

När det gäller data/ surf ska operatörerna ta betalt per kilobyte.

För mms får operatörer ta betalt per styck.

Stanna inte för länge. Det finns nämligen en tidsgräns för hur länge du får använda ditt svenska mobilabonnemang med tillhörande surfpott utanför Sveriges gränser. Operatören kan ta ut en tilläggsavgift om du använder telefonen under merparten av en fyramånadersperiod i ett annat EU-land.

De allra flesta operatörer har dock satt en gräns för att få surfa utomlands utan tilläggsavgifter till fyra månader under en tolvmånadersperiod.

Du kan behöva visa intyg på exempelvis studier för att teckna ett abonnemang i ett annat land än du bor.

Kan ändå ta ut avgifter. Om operatören går en betydande förlust på grund av roaming kan operatören få tillstånd att ta ut en tilläggsavgift för roamingtjänst för alla sina kunder. Avgiften måste dock godkännas av Post- och telestyrelsen.

Gäller inte satellittelefoner. Skulle det vara så att du av någon anledning behöver ringa ett samtal från en båt inom EU och koppla upp dig via båtens satellittelefon så kostar det extra. Det gäller även satellitsamtal vid EU:s gränser. Då gäller alltså inte de nya roamingreglerna.

Så kan du begränsa kostnaderna:

Begär att få en spärrfunktion. Operatörerna ska nämligen erbjuda sina kunder att kunna stoppa sitt utökande surfande på semestern i tid innan det skenar i väg. Du får då automatiskt ett meddelande om att summan närmare sig en gräns på 50 euro, det vill säga ungefär 577 kronor inklusive moms. Om du ändå vill fortsätta surfa efter det måste du kontakta din operatör.

I vissa länder går det inte att få den här spärren. Då ska du få ett meddelande om det när du reser in i landet.

Källa: Post- och telestyrelsen

Följ ämnen i artikeln