Starkt börsår efter Trump-effekt

Uppdaterad 2017-09-18 | Publicerad 2017-04-13

Stockholmsbörsen har gått bra under 2017.

Stockholmsbörsen har hittills haft något av ett rekordår under 2017.
Men det stundande presidentvalet i Frankrike kan utlösa skrämselhicka.
– En Le Pen-seger skulle få Greklandskrisen att framstå som en västanvind, säger börsexperten Peter Malmqvist.

När påskhelgen nu står för dörren kan börsen luta sig tillbaka på en uppgång på drygt 5 procent sedan årsskiftet. I veckan nådde Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index till och med en rekordnivå på 565,74, som toppade förra rekordet på 564,93 i februari.

Enligt Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium, har den så kallade Trump-effekten bidragit till ett positivt börsklimat.

Exporttunga bolag har gynnats

– Sedan Donald Trump tillträdde som USA:s president i januari, har löften om investeringar och sänkta företagsskatter gynnat bland annat svenska konjunkturkänsliga och exportunga bolag som Volvo och Atlas Copco, säger han.

På skärtorsdagen stängde Volvos och Atlas Copcos aktier på plus 19 respektive 15 procent sedan årsskiftet. Även andra industribolagsaktier som Boliden, Sandvik och Alfa Laval har ökat mellan 15 till 19 procent, bland börsens 30 mest omsatta bolag.

Andra aktier har däremot haft sina duster under året. Bland de största förlorarna finns Fingerprint som under året störtdykt med över 43 procent efter en vinstvarning i mars. Samtidigt har Autoliv och H&M backat med 15 respektive 14 procent i spåren av tröga försäljningssiffror.

Men året är långt i från över och framöver kommer marknaden att fokusera på förändringar i ränteläget.

I takt med att inflationen växer i USA, Europa och i viss mån Japan, väntas centralbankerna dra upp räntorna för att dämpa konjunkturen. Det kan bidra till en nedåtpress på börsen, enligt Malmqvist.

Franska presidentvalet oroar

Samtidigt är presidentvalet i Frankrike en känslig fråga för investerarna. Inte minst efter att högerkandidaten Francois Fillon hamnade i blåsväder för att ha gynnat sin familj med statliga pengar.

Om EU-kritiska Marine Le Pen vinner valet kan det sätta unionens framtid i gungning. Det kommer att få klart negativa effekter på börskurserna, enligt Malmqvist.

Le Pens stärkta kandidatur är inget som finansmarknaden jublar över. Om hon vinner och bestämmer att Frankrike ska kliva ur eurozonen som hon tidigare sagt, skulle det få Greklandskrisen att framstå som en västanvind.