Få pengar tillbaka i nytt förslag

Uppdaterad 2017-05-11 | Publicerad 2017-05-06

Dåliga råd är dyra. Nu ska du kunna få rättelse och pengarna tillbaka.

Har du fått uselt ekonomiskt råd och förlorad pengar som följd?

Då ska du kunna få tillbaka pengarna, föreslår en ny statlig utredning.

– Det kan röra sig om väldigt stora belopp, säger Jakob König, finansexpert på Sveriges konsumenter.

De allra flesta har någon gång vänt sig till en rådgivare för ekonomiska råd, antingen på sin bank eller via en fristående aktör, exempelvis pensionsrådgivare.

För att få hjälp med att placera de pengar som man har över på sparkontot i form av fonder, aktier eller pensionsspar.

En ny statlig utredning föreslår nu att man ska kunna få kompensation för dåliga råd som lett till ekonomiska förluster, skriver Ekot på Sveriges radio.

”Grundskydd att luta sig mot”

Utredningen föreslår också att man ska kunna få kompensation i vissa fall vid utebliven vinst.

– Det är självklart en del av skadan om man blivit vilseledd och hamnar i något som gör att man inte kan få den avkastning som man skulle ha fått vid korrekt rådgivning. Det kan röra sig om väldigt stora belopp, säger Jakob König, finansexpert på Sveriges konsumenter.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ska det här skapa finansiell trygghet.

Om en rådgivare ger ett råd som verkligen inte är anpassat till konsumentens situation utan kanske i värsta fall är för att man ska bli av med instrument som man befarar ska bli värdelösa, som rådgivare, då ska man kunna ha ett grundskydd som man kan luta sig emot, säger Per Bolund till Ekot.

Får provision för dåliga råd

För de allra flesta är det här raketforskning och många förlitar sina pengar i vad de tror är rådgivarnas trygga händer.

– Det här är inte för att folk är dumma utan för att det är svårt.

Men König är starkt kritisk till de så kallade rågivarna från första början.

– Det är väldigt svårt att hitta rådgivare som sätter kunderna främst. De så kallade rådgivarna är egentligen säljare men får kalla sig rådgivare vilket är absurt.

Framför allt de fristående aktörerna tjänar dessutom provision på att sälja på sina kunder dåliga råd, enligt König.

– De är i princip gratis men det som kostar är deras dåliga råd. De tjänar på att sälja på dig dåliga produkter. Det är dessutom väldigt liten risk att kunden upptäcker det i efterhand. Det är svårt att utvärdera att man verkligen fått dåligt råd.

Kan förlora delar av pension

I praktiken kan det här innebära att man betalar 1,1 procent för mycket i fondavgifter. Det är små siffror men som i slutändan kan bli stora belopp.

– Man kan förlora en tredje del eller upp mot hälften av sin pension om man bli lurad. Grundproblemet är att man tillåter provision inom finansiell rådgivning.

När vet man om man blivit lurad?

– Extremfallen är att pengarna försvinner. Det är produkter som går helt åt fel håll. Om inte övriga landets ekonomi och börsen går ner då ska man verkligen titta på vad man fått för råd. Varför har fonden inte utvecklats på samma sätt som börsen? Men man bör även reagera om sparandet inte utvecklas lika bra som övriga börsen.

Enligt Jakob König finns det olika produkter som man som kund ska akta sig för redan från början:

– Strukturerade produkter ringer varningsklockor. Det är i princip nästan alltid dåligt. De är alldeles för dyra och där man förlorar väldigt mycket. Sen finns det också passivt och aktivt förvaltade fonder. Det finns ingenting som visar att aktivt förvaltade fonder är bättre. Det är säkrare att välja passivt förvaltade fonder där avgifterna är mycket lägre.

Följ ämnen i artikeln