Britterna står på sig om digitalskatt

TT-Reuters

Publicerad 2020-01-23

Storbritanniens näringsminister Andrea Leadsom vill ha ett handelsavtal med USA, men backar inte om att ta ut en tvåprocentig omsättningskatt på amerikanska nätjättar som Google och Facebook. Arkivbild.

Storbritanniens regering vill ha ett handelsavtal med USA. Men planerna på att i april införa en omsättningsskatt på digitala tjänster på amerikanska bolag som Google, Facebook och Amazon kvarstår, bekräftar flera brittiska ministrar.

Brittiska skatteregler är en fråga som hanteras av den brittiska regeringen, inte av USA eller EU, slår Storbritanniens handelsminister Liz Truss fast i ett uttalande.

– Låt mig vara väldigt tydlig. Brittisk skattepolitik är en fråga för den brittiska finansministern. Det är inte en fråga för USA. Det är inte en fråga för EU. Det angår inte någon annan och vi kommer fatta de beslut som är rätt för Storbritannien, säger Truss.

Tvåprocentig skatt

Den brittiska näringsministern Andrea Leadsom är inne på samma spår.

– Det är alltid tuffa förhandlingar och hårda ord, men jag tror att när det gäller digitalskatten så är det absolut avgörande att dessa stora multinationella företag som drar in ofattbara intäkter och vinster ska beskattas. Och vad vi vill är att arbeta internationellt med resten av världen för att få en rimlig skattereglering som säkrar att de betalar skälig skatt, säger hon i en radiointervju.

Den brittiska regeringen har beslutat att införa en tvåprocentig skatt på digitala tjänster som säljs i Storbritannien för bolag som globalt genererar minst 500 miljoner pund (cirka 6,2 miljarder kronor) om året. Skatten ska införas i april i år.

Från Trumpregeringen, som även är i konflikt med Frankrike om en liknande digitalskatt som infördes i fjol, har det bland annat i samband med Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos hotats med biltullar om fransmän, britter eller andra européer inför en ny digitalskatt på USA-bolag.

USA:s finansminister Steven Mnuchin är en av företrädarna för USA:s regering som framfört hotet. Men han har på Davosmötet även sagt att ett handelsavtal med Storbritannien är högsta prioritet för USA och han räknar med att det är på plats i år.

"I rätt riktning"

Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s president Donald Trump gjorde i söndags upp om eldupphör i frågan om den omstridda digitalskatten och har öppnat dörren för förhandlingar mellan Mnuchin och den franske kollegan Bruno Le Maire.

Tidigare har Trumpregeringen hotat med nya strafftullar på franska lyxvaror som nu skjuts på framtiden sedan Frankrike gått med på att inte ta ut den omstridda digitalskatten i år.

Mnuchin och Le Maire träffades på Davosmötet, men har inte kommit fram till något avtal.

– Men vi rör oss i rätt riktning, sade Le Maire till Reuters från Davosmötet.

Han bedömer att Frankrike är nära att nå en uppgörelse med USA i frågan.

Både USA och Frankrike, liksom den svenska finansministern Magdalena Andersson (S), vill helst se en uppgörelse om digitalskatt inom ramen för den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD, där generalsekreteraren Angel Gurria sedan flera år utrett olika spår för att hantera problemet.

Gurria räknar med att ha ett OECD-förslag på bordet i juli.

– Det finns ingen plan B. Vi måste bara få detta gjort, sade han när han deltog i en paneldebatt med Le Maire i Davos.