Mät din boarea: tjäna tusentals kronor

Uppdaterad 2012-11-14 | Publicerad 2012-11-10

Genom att mäta din boarea kan det rassla till i spargrisen.

Många lägenheter har fel mått – men det är enkelt att snabbt få reda på hur det ligger till.

Enligt Mikael Hådell på Areaberäkning stämmer uppgiven area inte nio av tio gånger.

Ska man köpa lägenhet i Stockholms innerstad får man räkna med att tömma plånboken.

Kvadratmeterpriset i september var uppe i svindlande 59.054 kronor, enligt Mäklarstatistik – och då spelar varje centimeter roll för de involverade i bostadskarusellen.

Mikael Hådell är ägare av företaget Areaberäkning och har jobbat med kontrollmätningar i arton år. Han upplever att uppgiven area sällan stämmer när han får ett mätuppdrag.

Arean stämmer sällan

– Nu för jag inte längre statistik, men i lite drygt ett av tio fall så stämmer areaberäkningen med uppgiven area, så det är i drygt åtta fall där det inte stämmer, berättar han.

Resultaten pendlar både upp och ner – och för vissa personer kan en mätning betyda ett riktigt ekonomiskt uppsving.

– I något fall kan det vara någon kvadrat plus eller minus, i andra fall kan det vara 15 procent, vilket är rekord. Men jag menar att 15 procent på en 300-kvadratsvåning, det är 45 kvadrat. Så det finns hela registret där, säger han.

Hådell, som i grunden är arkitekt, har märkt av en ökning i kundförfrågningar de senaste åren, och det gäller i huvudsak bostadsrätter. Men det blir allt vanligare att även småhus och villor areaberäknas.

Är ofta mindre

– Många av dagens bostadsrätter har tidigare varit hyresrätter. Då var arean inte så viktigt utan en faktor av många andra, om man hade öppen spis, balkong, antal trappor, lägenhetsstandard till exempel. Sen har mätreglerna över tid ändrats och förtydligast, menar han.

Nu när hyresrätter omvandlas till bostadsrätter följer ofta felaktiga angivelser med på köpet – eftersom ingen aktuell kontroll gjorts tidigare.

– Det är alltid någon som i regel säljer efterombildningen, och passar på att göra en mätning. Och efter som det så sällan stämmer blir alla i huset medvetna om de här differenserna, och så sätts det i rullning, säger Hådell.

Men inte alla får goda nyheter efter att han kommit på besök. I en tredjedel av fallen visar det sig att lägenheten i själva verket är mindre än vad man trott.

– Bland de nio som diffat är det en tredjedel som är mindre än vad som står angivet i den ekonomiska planen, säger han.

Kan bli dyr affär

Något som så klart kan bli en dyr affär. Det gäller att veta hur det ligger till innan man säljer till exempel, påpekar Hådell.

– Det är jättemycket pengar nu för tiden, visst är det. Särskilt eftersom det är så vanligt att det misstämmer med föreningens ekonomiska plan. Det är klokt att man faktiskt går ut med rätt uppgifter om man ska sälja, säger han.

Men det var inte lika vanligt med dessa uppdrag för arton år sedan:

– "Hur mycket betalar du per kvadrat?" Det är en vanlig fråga nu för tiden, det är ju fokus på det, menar han.

Hur reagerar de som fått veta att arean på deras lägenhet är mindre?

– Låt mig säga så här, om någon säger att de vill ha en lägenhet uppmätt så levererar jag resultatet till min beställare – sen har jag som regel ingen ytterligare kontakt efter det, så jag vet inte hur de reagerar. Men det är klart, människor är ju funtade som de är, så är det en stor dipp neråt så kanske man får höra något. Men är det uppåt då hör man som regel ingenting, konstaterar Mikael Hådell.

Följ ämnen i artikeln