Pappan Manne: Så delar ni upp vabben

Publicerad 2018-03-01

Manne Forssberg uppmanar alla att göra en vabkalender och dela på vabben.

Förebygg kaos i hallen om vem som ska vabba.
Enligt pappaprofilen Manne Forssberg kan det vara värt att göra en osexig men ack så nödvändig vabkalender:
– Annars kan det i många fall skapa bitterhet.

Livspusslet med småbarn är svårt i sig. Inte blir det enklare när barnen börjar förskolan och är sjuka stup i kvarten. Precis när man tror att faran är över - slår nästa sjukdomsvåg in.

Då gäller det att vara förberedd. Med en vabkalender.

Kvinnor vabbar mycket mer

Det allra vanligaste scenariot är att man tar beslut om vem som ska vabba på volley. Där och då i hallen.

– Man är mitt i morgonstressen och ska väcka sitt barn med en puss på pannan och den är jättevarm. Det är supersvårt när man ska lösa den situationen och ingen tycker att den har en oviktig situation på jobbet, säger pappaprofilen Manne Forsberg, föreläsare, författare till bland annat boken Pappalogi och en av rösterna i Pappapodden.

Då är planering a och o.

Enligt Manne finns det olika sätt att dela på vabben men alltid med samma utgångspunkt. Att dela lika.

Enligt Försäkringskassan tog kvinnor ut 62 procent av alla vabbdagar under förra året. Männen stod för 38 procent.

– Man tenderar att tycka att mäns jobb är viktigare. Det ställer till det på många sätt, dels hur mycket tid man får med barnen och dels ur ett samhällsekonomiskt plan där kvinnor får lägre löner och pensioner. Grundregeln är att dela så jämt som möjligt. I mitt eget fall kan jag nästan alltid vabba. Min fru har nästan alltid viktigare jobba än jag. Men då samlar jag även på mig vabb inför framtiden då jag inte kan för att jag ska föreläsa.

”Då blir jag griniga gubben”

Manne och hans fru Sara brukar sätta sig ner på söndagar och göra en veckoplanering.

– Barnsjukdomar kan komma så plötsligt. Ena stunden hoppar min dotter Iris i sängen och nästa har hon 38,9 i feber. Då är den osexiga planeringen välgörande, vem som vabbar vilken dag. Ha även en långtidsplanering där det står ”den veckan ska jag till Kalmar”. Det kan även vara bra att ha en backupbarnvakt.

Annars är den lättaste metoden varannandag-systemet.

– Om man har ett arbete där alla dagar är lika viktiga kan man köra varannan dag rakt av. Men allas arbetsliv ser inte ut så.

Gör man inte en sådan här uppdelning kan det inte bara påverka ena partens plånbok utan även relationen.

– Det kan i många fall skapa bitterhet. Det är jobbigt att ses som den som har minst viktigt arbete och inte ha möjlighet att välja. Sen kan det såklart finnas de som vill vabba mer men då får man se till att lösa det ekonomiskt.

Han har själv gjort sig skyldig till bitterheten.

– Min fru tycker att jag ska vabba och sen gnäller jag om det. Jag blir jätteirriterad över att hon tycker att jag ska vabba. Sen vabbar jag ändå. Istället för att tänka att jag är hjälten som vabbar och låter henne gå på viktiga möten blir jag griniga gubben.

Och ska du vabba kan du lika gärna njuta av det.

– Ja, njut. Försök koppla bort yrkets tillvardagskommanden så mycket som möjligt. Ät glass, måla akvarell och titta på filmer.

Så ser du vabben svart på vitt

  • På Försäkringskassans Mina sidor har du tillgång till din vab-kalender som visar hur mycket du har vabbat.
  • Om ni är flera föräldrar kan du även hålla koll på hur mycket den andra föräldern och eventuellt andra närstående vabbat.
  • På så sätt är det även enkelt att hålla koll på vems tur det är att vara hemma nästa gång barnet blir sjukt.