Kommuner laddar för historiskt torr sommar

Publicerad 2017-05-24

Vattnet riskerar sina i sommar.

Årets sommar kan bli den torraste på hundra år.

Flera kommuner har redan infört bevattningsförbud och planerar för vattentransporter i sommar.

– Visst finns det anledning till oro på många håll, säger hydrologen Niclas Hjerdt till Ekot.

I veckan har nio svenska myndigheter gått ut och varnat för att det är stor risk för vattenbrist i sommar. Till och med tillgången till dricksvatten kan drabbas, om årets sommar blir lika torr som i fjol.

Flera kommuner har redan infört bevattningsförbud, och många planerar för vattentransporter i sommar, visar en kartläggning Ekot gjort.

Värre än i fjol

En av dem är Eksjö kommun i Småland. De hade problem redan förra sommaren, och i år ser prognosen ännu värre ut. Redan i december infördes bevattningsförbud.

– Vi har ju haft bevattningsförbud tidigare, men då har det varit under de varma sommarperioderna. Nu har det varit under en lång tid och vi har tullat på våra reserver. Och när man kommer till vägs ände, så uppdagas det att det här är ett större problem än vad vi tänkt oss och väntat oss, säger VA-chefen Thorbjörn Johansson till Ekot.

Nu börjar tiden på året då grundvattennivåerna normalt börjar sjunka. I betydligt större delar av landet än i fjol rapporteras nu om låga eller mycket låga nivåer. Risken för vattenbrist är störst i östra Sverige upp till mellersta Norrland (från Blekinge till Västernorrland) samt de inre delarna av Götaland.

Uppmanar till beredskap

Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI, uppmanar så många som möjligt att ha beredskap för en ordentligt torr sommar.

– Risken är att det är väldigt många kommuner som inte kan uppbringa transporter av vatten. Många kommuner har ju inte reservvattentäkter – om det skulle bli brist i den primära vattentäkten. Så att visst finns det anledning till oro på många håll, säger han till Ekot.

Tips – så kan du spara på vatten

  • Duscha kort och istället för att bada. En dusch på 3 minuter motsvarar i snitt 36 liter varmvatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter varmvatten.
  • Fyll disk- och tvättmaskin innan du kör och använd eko-program. Det går åt 50 liter vatten för en tvätt, och 15 liter för en disk. Använd diskbalja för handdisk istället för att diska under rinnande vatten.
  • Installera snålspolande toaletter, kran- och duschmunstycken.
  • Laga onödiga läckor, exempelvis en droppande kran eller en rinnande toalett. Står kranen och droppar ett helt år slösar du uppemot 20 000 liter vatten.
  • Stäng vattenkranen när du borstar tänderna eller när du tvålar in dig. Varje minut rinner det ut cirka 6 liter vatten.
  • Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.
  • Samla regnvatten för att vattna i trädgården. En vattenspridare kan dra 150 liter på 20 minuter.

Källor: Region Gotland, Kalmar Vatten, Miljö och Vatten i Örnsköldsvik

Följ ämnen i artikeln