Skatteverket: Varning för bluffmejl

Uppdaterad 2018-07-11 | Publicerad 2017-03-20

Nu är det dags att deklarera - och bedragarna ser sin chans.

På Twitter varnar Skatteverket för nya bluffmejl som är i omlopp.

– Vi skickar aldrig ut mejl på det här sättet – klicka inte på länken, säger Andreas Olsson, säkerhetsrådgivare på Skatteverket.

Redan för en vecka sedan fick Skatteverket uppgifter om att ett antal personer fått bluffmejl i Skatteverkets namn.

– Vi fick information om att det återigen cirkulerade bluffmejl, säger Andreas Olsson.

– Vi fick in ett exempel ganska raskt och kunde konstatera att det är av det nu klassiska snittet. Man utger sig för att vara från Skatteverket, med våran logga, och att det vankas skatteåterbäring.

Blivit av med pengar

Mottagaren uppmanas att klicka på en länk i mejlet.

– Gör man det kommer man till ett formulär där man ska ange sina kortuppgifter för att få återbäringen insatt på sitt konto. Och det är förstås bluff.

Minst en person ska, enligt Andreas Olsson, ha lurats på pengar via bluffmejlet.

– Vi har fått indikation på att det är någon enstaka som faktiskt har gått på det och blivit av med pengar, men det är väldigt sällsynt, säger Andreas Olsson.

Det är framför allt nu, i deklarationstider, och i samband med att skatteåterbäringen betalas ut, som bluffmejlen brukar dyka upp.

– På det här sättet informerar inte Skatteverket medborgare och företagare om eventuell kommande skatteåterbäring, säger Andreas Olsson.

Säkrare med digital brevlåda

Det görs på den vanliga deklarationsblanketten som kommer till folkbokföringsadressen – eller till den digitala brevlådan.

– Då kommer deklarationen i elektronisk form till den digitala brevlådan och det är ju säkrare. För att få tillgång till uppgifterna krävs till exempel mobilt bank-id, säger Andreas Olsson.

Han uppmanar alla som får ett bluffmejl att inte klicka på länken.

– Det man kan titta på är avsändaradressen. I de flesta fall står det inte Skatteverket där, det kanske initialt står Skatteverket men efter följer en annan adress.

– Och det är också väldigt märkliga formuleringar, som ”Kära skattebetalare” och annat fluff-fluff, säger Andreas Olsson.

Kontakta banken

För den som försent kommer på att allt är bluff och redan har klickat på länken och lämnat ut sina uppgifter är det viktigt att direkt kontakta banken och spärra sitt kort eller bankkonto.

Och göra en polisanmälan om bedrägeri.

– Tyvärr är det så att ibland kan virus eller en elak kod följa med den här länken, så att det sker en installation i datorn, som man inte märker. Därför rekommenderar jag att, om man har gått på det här fullt ut, att ominstallera sin dator, säger Andreas Olsson.

Den som vill veta mer kan också söka på ”bluffmejl” på Skatteverkets hemsida, för mer information.

Följ ämnen i artikeln