Brist på plast riskerar att göra ”allt” dyrare

KI: Snabbaste inflationstakten sedan finanskrisen

Publicerad 2022-03-31

Störningar i den europeiska plastproduktionen gör att de redan höga priserna höjs ytterligare.

Fram till sommaren kommer priserna att fortsätta stiga, enligt Andreas Malmberg, vd på plastjätten Trioworld.

– Bilar, leksaker, kläder – allt som innehåller plast kommer att bli dyrare.

Kriget i Ukraina har satt käppar i hjulet för plastindustrin som precis var på väg att återhämta sig efter pandemin.

– Folk har jobbat hemifrån och produktiviteten har gått ner. Det har drivit upp priserna. Sen kom kriget, säger Andreas Malmberg, vd på plasttillverkaren Trioworld.

Han fortsätter:

– Ryssland är ingen stor plastleverantör till Europa, men på grund av att produktionsenheterna har varit så hårt ansatta räcker en liten störning för att produktionen ska påverkas jättemycket.

Liksom många andra branscher påverkas plasttillverkarna av höjda priser på energi, insatsvaror och transporter. Enligt Andreas Malmberg har hans bolag ibland sett kostnadsökningar på 100 procent de senaste månaderna.

– Man får köpa nya råvaror till högre priser. Många i branschen har blivit tvungna att anställa mer personal. Det är svårt att jämna ut.

Anderas Malmberg är vd på plastföretaget Trioworld.

”Allt från bärkassar till bilar”

Effekterna av plastbristen betyder enligt Andreas Malmberg att vi kommer att se allt dyrare produkter för slutkonsumenten – och det gäller en lång rad varor.

– Vi pratar om allt från bärkassen på matbutikerna till bilar. Leksaker. Kläder. I princip allt som har med livsmedelsbranschen att göra. Transport från A till B. Hela sjukvårdskedjan, byggindustrin och glasögonbågar. Allt som innehåller plast kommer att bli dyrare. 

Andreas Malmberg förklarar att ”plasteffekten” redan har börjat avspegla sig på många varor men varnar för att prisökningarna kommer att fortsätta.

– Vi är mitt inne prisökningen. Men det finns en fördröjning i leden. Det är lite olika för olika produkter men åtminstone fram till i sommar kommer vi att se prisuppgångar.

Att ersätta plasten kan inom flera segment vara svårt, tror Andreas Malmberg.

– Det är ett rätt unikt material med unika egenskaper. På många områden finns inget alternativ. I vissa fall handlar det bara om förpackningarna, då är det bara en liten del av slutprodukten. I andra fall kan det bli svårare.

Plastbristen har stora effekter och leder till dyrare varor på många områden.

KI: Påverkar konsumentpriserna

Erik Glans, inflationsexpert på Konjunkturinstitutet, säger att det är svårt att sätta en exakt siffra på hur mycket olika priser kommer att stiga till följd av störningarna i plasttillverkningen.

– Det är klart att det påverkar konsumentpriserna. För många producenter är det nog svårt att hitta bra alternativ till plast. Det ger högre inflation, men vi kan inte säga exakt hur mycket det bidrar till den generella prisutvecklingen.

Erik Glans.

Enligt Konjunkturinstitutets prognos kommer inflationen att öka med drygt fem procent under 2022. Det har inte setts sedan finanskrisen.

– Det är exceptionellt. Inflationen i Sverige brukar vara mellan 1 till 2,5 procent per år. Vi såg en liknande uppgång 2008, annars har vi inte haft samma inflationstakt sedan tidigt 1990-tal.

Följ ämnen i artikeln