Så gör du en budget – och lyckas hålla den!

Publicerad 2024-01-24

Artikeln innehåller annonslänkar

Med det nya året kommer även möjligheter att räta upp sin privatekonomi.

Genom en tydlig budget blir det lättare att få stenkoll på inkomster och utgifter.

Men hur går man egentligen tillväga?

Vi ger några tips på hur du kan tänka nedan!

Januari är ofta synonymt med ett ekande tomrum i plånboken. Månaden har till och med ett eget begrepp uppkallat efter sig – fattigjanuari.

Många tänker säkert tillbaka till föregående år med en önskan om att ha betalat av mer på lån och sparat ihop till en buffert. Det är lätt att vara efterklok, men det kan till och med vara ännu enklare att förbereda inför nästa fattigjanuari bättre!

Vi har listat de viktigaste aspekterna när du skapar en budget – så att du kan räta upp din ekonomi under 2024, för ett rikare januari nästa år. Du hittar dem nedan!

ANNONS

Få en översikt

En budget bör anpassas efter din individuella situation. Därför är det viktigt att du får stenkoll på dina utgifter och inkomster.

Inkomster

Starta med att räkna ut dina exakta nettoinkomster. Där inkluderas din lön, dina aktier och fonder och eventuella bidrag eller sidoinkomster. På det sättet vet du hur mycket du har att röra dig med varje månad.

Om du bor i ett hushåll med delad ekonomi kan det vara klokt att samtliga inkomster räknas in.

Utgifter

Räkna sedan ut era fasta utgifter. Här räknas exempelvis hyra, avgift, amortering, ränta och abonnemangskostnader in.

Rörliga avgifter är självklart svårare att estimera. Ett knep kan vara att kolla föregående år under samma period. Vad kostade maten under januari 2023, exempelvis?

Sätt upp tydliga mål

Att sätta upp sparmål kan vara en riktig morot för att lyckas med sitt sparande. Här är det viktigt med både kortsiktiga och långisktiga mål. Långsiktiga mål kan vara ett pensionssparande eller ett sparande till barnen och är viktigt för ditt framtida jag. Men det kan vara för abstrakt för att hålla uppe motivationen under en längre tid.

Därför kan det även vara klokt även med ett kortsiktigt mål. Ska familjen på semester i sommar? Då kan det passa att sätta undan pengar på ett sparkonto med hög ränta så att semesterkassan växer så mycket som möjligt. Dessutom gör det sparandet roligare.

Skapa balans

En viktig aspekt när man skapar en hållbar budget är att skapa balans. Finns det ingen balans mellan nödvändiga utgifter, sparande och nöjen blir det svårt att faktiskt hålla sig till budgeten.

En vanlig balans som fungerar för många kallas 50–30–20-regeln. 50% av dina inkomster ska gå åt till nödvändigheter, 30% ska gå till önskemål och resterande 20% ska gå till sparande och skuldavbetalning.

Självklart kan denna regel inte följas till punkt och pricka för alla, men den kan vara en bra vägvisare för hur man kan planera sina utgifter.

ANNONS

Spara till oförutsägbara utgifter

Att spara mot ett mål är viktigt, men vad som till och med kan vara viktigare i ekonomiskt osäkra tider är ett buffertsparande. Att sätta undan vad du kan för oväntade händelser ger dig en ökad stabilitet och gör att du lättare kan undvika att försättas i skuld om någonting oförutsägbart skulle hända.

Se då till att spara på ett sparkonto med hög sparränta, så att du låter ditt sparkapital växa så mycket som möjligt.

Använd appar

Att upprätta en budget är den lättaste delen – att faktiskt följa den kan vara klurigare.

Det finns mängder med appar som automatiskt kategoriserar och visar dig dina utgifter. I många appar kan du nämligen koppla ditt bankkonto, så läser den automatiskt av vad du köper, och kategoriserar in köpet under dina valda kategorier. På så sätt får du full koll på om du håller din budget eller inte.

Exempelvis kan du få en total översikt på din ekonomi genom Zlantars app. Du kan läsa mer om appen här!

Publisert: