Var femte svensk lånar till sommarsemestern

Uppdaterad 2019-08-08 | Publicerad 2017-05-24

Att betala semestern på kredit kan bli dyrt.

Var femte svensk har någon gång betalat sin sommarsemester på kredit.

Något som kan bli en sur ekonomisk smäll efter resan.

– Jag tycker absolut att man ska undvika att åka bort på kredit, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

En femtedel av alla svenskar har någon gång betalat sommarsemestern genom lån eller på avbetalning. 15 procent kommer troligtvis betala årets sommarresa på kredit. Det visar en undersökning gjord av spar-appen Dreams och PFM Research.

Men experterna avråder starkt från det.

– Det tycker jag absolut att man ska undvika. Det blir alltid surt efteråt när man ska betala och redan har upplevt det roliga, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Kan kosta många tusenlappar

Att tvingas betala av krediten till höga räntor kan innebära att semesterresan blir många tusenlappar dyrare.

– Har man redan betalat på kredit ska man se till att betala av så fort som möjligt så kostnaden blir så låg som möjligt, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.

Hennes råd är att fundera på om man kan hitta några oväntade inkomstkällor för att slippa låna hela semestersumman.

– Man kanske har något hemma man kan sälja av på en gårdsloppis. Eller kanske kan man hyra ut bostaden när man är borta till exempel, tipsar hon.

Fördelar med kreditkort

Undersökningen visar också att ungefär var femte svensk använder kreditkortet för att betala flygbiljetten och boendet, samt för utgifter under själva semestern. Det behöver inte vara en nackdel – förutsatt att du betalar av krediten direkt, innan räntan slår till.

– Betalar du resan med kreditkort kan du bli ersatt om flygbolaget skulle gå i konkurs. Och det kan vara bra att ha med sig på resan som en extra buffert ifall något oväntat inträffar, säger Sharon Lavie.

Allra bäst är att spara ihop hela semesterkassan på ett klassiskt sparkonto.

– Trots att det inte ger någon avkastning över huvud taget är pengarna där ändå säkra att använda om ett år. Se till att en summa förs över dit automatiskt varje månad så fort lönen kommer. Det är bättre än att spara det som blir över vid månadens slut, säger Elisabeth Hedmark.

”Samla familjen kring mål”

Sharon Lavie råder att man samlar hela familjen kring ett gemensamt mål.

– Bestäm vilken typ av semester ni vill ha tillsammans. Se till att alla med på noterna kring att ni behöver spara. Då är det lättare att motivera för barnen att man kanske inte har råd att köpa den där spelkonsolen i julklapp, säger hon.

Följ ämnen i artikeln