Bankens prognos för 2023: ”Det är ett förlorat år”

Då riskerar det att skada Sverige långsiktigt

Publicerad 2022-08-24

I en ny prognos från Swedbank skruvar bankens ekonomer drastiskt ner förväntningarna på svensk ekonomi i år och för 2023.

Samtidigt slår de fast att det fortfarande finns en risk för en ”hårdlandning”, vilket kan kasta oss ännu längre in i en lågkonjunktur.

– 2023 är något av ett förlorat år där vi blir fattigare och har låg tillväxt, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.

Håll i er, och förbered er på en bred och skarp ekonomisk inbromsning.

Det är beskedet till hushållen från Swedbanks ekonomer i en ny prognos för svensk ekonomi som publicerades på onsdagen.

– Tittar vi framåt så kan vi slå fast att vi inte har sett inflationstoppen än. Det innebär att hushållen kommer att möta en kostnadsfront med allt högre priser samtidigt som elpriserna kommer att vara väldigt höga.

– Vi ser därför en inbromsning i konsumtionen där hushållen håller hårdare i plånboken och där företagen möts av dyrare insatsvaror och fraktkostnader, säger Mattias Persson.

Investeringsviljan rasar

Han uppger att banken ser en horisont där investeringsviljan faller, och pekar på effekter av det.

– Bygginvesteringarna kommer att rasa där vi bedömer att det kan röra sig om nästan upp till en halvering av nybyggnationen. Den svaga utvecklingen sätter sig även i övriga investeringar, samtidigt som exporten påverkas. Detta sammantaget ger den bild vi ser under nästa år.

 Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank

Efter beräkningar från bankens ekonomer prognostiserar de nu med att den svenska tillväxten landar på låga 0,4 procent för 2023, vilket ska jämföras med tidigare prognos från april som låg på 2,3 procent

Samtidigt sänker de också prognosen för innestående år från 2,8 procent till 2,2 procent.

Svårbedömt läge

Mattias Persson gör bedömningen att den ekonomiska utvecklingen befinner sig i ett svårbedömt läge. Han tror att en mjuklandning fortsatt är ett troligt scenario, men beskriver risken för en hårdlandning som slungar in Sverige i en längre lågkonjunktur som ”betydande”.

– Centralbankerna befinner sig i en svår avvägning när det gäller frågan om när de höjt räntan tillräckligt mycket. Risken är att man går för långt och bryter konjunkturen mycket mer än vad som hade behövts.

”Generellt höga genomslag på konsumentpriserna”

Han säger samtidigt att det är viktigt att vara ödmjuk inför de svåra avvägningar som Riksbanken och andra centralbanker nu står inför.

– Jag skulle säga att det är svårare i dag än på mycket länge för centralbankerna att lyckas identifiera var den tillräckliga nivån ligger, säger Mattias Persson.

Ta höjd för ett ”förlorat år”

Även om åtstramningarna som pågår runt om i världen skulle lyckas tror Mattias Persson att svenska hushåll ska ställa sig in på att en vändning inte kommer inom en snar framtid.

– Min bedömning är att 2023 är något av ett förlorat år där vi blir fattigare och har låg tillväxt. Enligt vår prognos så ser vi att inflationen faller tillbaka under 2024, samtidigt som de disponibla inkomsterna växer starkare. Det gör att vi ser en återgång när vi kommer fram dit.

Elpriserna hålls uppe på grund av krig och klimatkris.

I det kommande riksdagsvalet hoppas chefsekonomen på en stark regering som kan få igenom sin egen budget. Han befarar att ett fortsatt snårigt parlamentariskt läge kan få konsekvenser för till exempel vård och omsorg.

– Oaktat vilken regering det blir och hur den kommer att se ut så finns det tillväxtstödjande åtgärder som måste göras. Om inte de kan genomföras så riskerar de att skada Sverige på lång sikt, säger Mattias Persson.

Följ ämnen i artikeln