Motstånd inom EU mot odlat kött

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2024-03-11

En forskare på proteinkemilabbet vid företaget Eat Just i amerikanska Kalifornien, som arbetar med att ta fram odlat kyckingkött. Arkivbild.

Världen över investeras miljarder i odlat kött. Även EU är intresserat, trots att flera medlemsländer ser labbköttet som ett hot mot bönderna.

Är bilden av betande kor i hagar snart ett minne blott? Inom EU finns ett motstånd mot labbodlat kött. Köttet, som bygger på att storskaligt odla muskelceller, är en fara för ”ryggraden i glesbygdsekonomin”, alltså bönderna, skriver Österrikes, Frankrikes och Italiens delegationer till EU-rådet och får stöd av tio andra medlemsländer.

”Dessa metoder utgör ett hot mot primära gårdsbaserade metoder”, enligt skrivelsen.

Det kan bli en spricka inom unionen, där Nederländerna går i bräschen för odlat kött och EU gått in med forskningspengar.

Men än är det långt kvar tills odlat kött får säljas i EU. Först ska EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet utreda frågan, där kraven är hårda, enligt Ulrika Andersson, statsinspektör på svenska Livsmedelsverket.

– Det görs en noggrann säkerhetsprövning innan det släpps ut på marknaden. Jag kan tänka mig att det finns en oro för sådana här nya produkter.

Men för att en prövning ska göras måste någon producent först ansöka om ett godkännande.

– Det ryktas om att det är på väg, men det har det ryktats om i flera år, säger hon.

Därefter kan det ta år innan EU-kommissionen fattat beslut.

– Det skulle kunna bli politik av det, i vissa fall blir det det. Italien har lagstiftat nationellt om att förbjuda odlat kött, där är det väldig laddat, säger hon.

Följ ämnen i artikeln